dinsdag 22 december 2020

Politiek kijkt terug op het jaar 2020

GroenLinks

Wanneer we op dit jaar terugkijken is het makkelijk om meteen aan Covid-19 te denken. Dat is niet helemaal terecht. Er zijn veel andere dingen geweest waar we nu niet direct meer aan denken. Onze gemeente heeft bijvoorbeeld een nieuwe burgermeester gekregen en we hebben een nieuw duurzaamheidsplan vastgesteld. Toch is het logisch dat hetgeen het meest blijft hangen de coronacrisis is. En voor ons specifiek hoe Hardenberg daar mee omging. Het was niet altijd makkelijk maar met een gewoon doen mentaliteit helpen we elkaar erdoorheen.

We moeten ook zeggen dat we door corona in 2020 het contact met mensen ook erg hebben gemist. Geen tot weinig werkbezoeken, niet langs bij plaatselijk belang en weinig gesprekjes op straat of in de wandelgangen. Dat is jammer en we hopen dat dat weer snel anders kan.

 

VVD

2020 is Corona. Het virus kwam groots en onverwacht, betreft mensenlevens en die proberen we met z’n allen te redden. Er zijn moeilijke beslissingen genomen door de regering met grote gevolgen. Mensen verloren dierbaren en sommigen hun baan. Veel bedrijven zijn hard geraakt. Mede door de crisis is er in onze gemeentepolitiek bezien weinig gebeurt, maar blijft de VVD kritisch en benoemen wij als enige slechte projecten (zoals het LOC dat ondertussen ruim 23 miljoen heeft gekost) en zijn wij nog steeds voor de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart om de Julianastraat weer positief te kunnen ontwikkelen. De benoeming van onze nieuwe burgemeester hebben wij als het grootste politieke hoogtepunt ervaren. Komt er weer een beetje vuur in het bestuur! 

 

CDA
Het meest bizarre jaar van deze eeuw. Zo kunnen we 2020 met recht omschrijven. Allereerst staan we als CDA natuurlijk stil bij iedereen die te maken heeft gehad met Covid-19. We denken aan mensen die een dierbare hebben verloren, mensen die eenzaam zijn en ondernemers die het onvoorstelbaar moeilijk hebben. Toch bracht Corona ook mooie dingen voort. Prachtige maatschappelijke initiatieven, gemeenschapszin en creativiteit. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Ook bracht 2020 ons een nieuwe burgemeester. We mogen blij zijn met Maarten Offinga. Juist in deze tijd is een goede burgervader ongelooflijk belangrijk. Wij zien vol bewondering hoe ons nieuwe boegbeeld deze rol in deze lastige tijd met verve vervuld en zijn daar heel blij mee. We wensen u goede feestdagen en bovenal een gezond 2021!

 

50Plus

Het was voor menigeen een roerige jaar. Een jaar die het merendeel bestond uit het corona virus, anderhalf meter samenleving, geen hand/knuffel en de (intelligente) lockdown, o.a. het sluiten van verpleeghuizen, buurthuizen en ondernemingen. Corona heeft alles op zijn kop gezet. Een jaar die de geschiedenis in zal gaan. Een voor een hebben deze maatregelen veel indruk, gepaard met verdriet maar ook saamhorigheid bij u/ons los gemaakt. Het afgelopen jaar bestond ook uit de nieuwe burgemeester, AZC, mobiliteitsvisie, economie, duurzaamheid, RES enz. Ten slotte willen we iedereen bedanken waarmee we de afgelopen jaar contact mee hebben gehad.

 

ChristenUnie

Het leek alsof de wereld een adempauze kreeg dit jaar. Maar er was ook letterlijk ademnood, met soms verschrikkelijke gevolgen. Wij leven mee met degenen die dierbaren hebben verloren en wensen iedereen die herstellende is spoedig beterschap. Covid-19 drukte een stempel op ons leven, ook in de politiek; veel dingen hebben stilgelegen. Maar we hebben onze nieuwe burgemeester verwelkomd, konden stappen zetten met onze sociale agenda en aandacht blijven besteden aan duurzaamheid. Wij zijn dankbaar voor de verbindingen van betekenis die we ondanks alles konden leggen; we hopen dat er uit deze crisis ook goede dingen voortkomen. We sluiten binnenkort 2020 af en treden, in vertrouwen op de Schepper, 2021 tegemoet.

 

OpKoers.nu

Corona heeft 2020 op zijn kop gezet. Bij de raadsvergaderingen konden raadsleden digitaal deelnemen aan het debat. Voor onze inwoners was alles te volgen via de website van de gemeente.
Door de strijd tegen het coronavirus werd de zoektocht naar een nieuwe Burgermeester even stilgelegd, toen de coronamaatregelen het toelieten is het proces verdergegaan en zo kregen wij op 25 september een nieuwe burgervader, Maarten Offinga. Als gemeente bouwden we aan een duurzame toekomst. Zo kwam o.a. op de raadsagenda Zonnepark Fabriekswijk De Krim, Zonnepark Kloosterhaar en vergroting lokale energieopwekking de Slag Hardenberg. Veel minder urgente zaken zijn even stopgezet.

 

PvdA

 Wat een pittig jaar! Het was nog maar net begonnen of de eerste berichten van een nieuw virus doken op in het nieuws. Covid 19. Geen krant of nieuwsbulletin die er vervolgens niet dagelijks over bericht: Eenzame ouderen, overbelaste gezondheidszorg, improvisatie in het onderwijs, sectoren die onder druk staan, steunmaatregelen, mondkapjes en zicht op diverse vaccins. Was het dan alleen maar narigheid? Zeker niet: Hardenberg kreeg een nieuwe burgemeester en ondanks de maatregelen die de gemeente moest treffen voor corona staan de financiën er goed voor. Er zijn in 2020 mooie besluiten genomen voor verbetering en uitbreiding van de fietsinfrastructuur. Er wordt fors geïnvesteerd in nieuwe schoolgebouwen met daarin onder één dak de integrale kind centra. En ondertussen wordt er op diverse plekken flink gebouwd. Het kon slechter.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.