dinsdag 22 december 2020

Hardenberg moet de digitale beveiliging door een specialist laten testen om hacks als in Hof van Twente te voorkomen.


 

GroenLinks

Digitale veiligheid vraagt onze continue aandacht. De gemeente moet werken met veel gevoelige informatie en we hebben een absolute plicht om dit goed te bewaken. Daarom moeten dergelijke testen niet naar aanleiding van het lek in Hof van Twente maar continue. Zowel gepland als ongepland. Maximale waakzaamheid, dat is een absolute must.

 

OpKoers.nu

Het hacken is een zeer serieuze zaak waardoor gemeenten enorm in de problemen kunnen komen. Geen toegang meer tot alle systemen en gegevens van inwoners die in handen komen van kwaadwillende. Vandaar dat wij het eens zijn met de stelling, het is zeer belangrijk dat de digitale beveiliging getest wordt. Wij denken wel dat dit gezamenlijk met andere gemeentes dient te gebeuren om extra expertise op te bouwen. Voor de korte termijn zouden wij graag zien dat er contact wordt opgenomen met Hof van Twente om een eerste inventarisatie te maken en indien noodzakelijk op korte termijn actie ondernemen

 

CDA

Het CDA vindt het belangrijk dat alle vormen van veiligheid voor inwoners van de gemeente Hardenberg zo goed mogelijk geregeld zijn. Het is noodzakelijk om als gemeente kwetsbaarheden en bijbehorende dreigingen voor inwoners goed in beeld te houden. Bij ICT gaat dat verder dan een veilig systeem, ook menselijk gedrag en andere factoren spelen mee. Uit navraag bij de gemeente Hardenberg blijkt dat hier aandacht voor is. 

 

VVD

Vanzelfsprekend. Naast het risico van hacken zullen alle risico’s die er zijn voor de gemeente in beeld moeten zijn. Dit proces moet regelmatig worden herhaald en beoordeeld, je kijkt bij de beoordeling of een risico aanvaardbaar is of welke inzet je gaat plegen om de kans op het risico of de impact van het risico kunt verkleinen. Risico’s veranderen met de tijd en het beleid zal daarin mee moeten veranderen.

 

 

ChristenUnie

In een periode waarin regelmatig via de media, worden geconfronteerd met berichten rondom ransomware en digitale hacks bij grote bedrijven en gemeenten, maakt deze stelling ons één ding duidelijk: een 100% garantie bestaat niet. Een test kan dat niet voorkomen. We leven in een informatie- en netwerksamenleving die steeds complexer wordt. De overheid beschikt over privacy- gevoelige gegevens van onze inwoners. De ChristenUnie heeft er vertrouwen in dat onze gemeente de hiervoor benodigde ICT-systemen op een doeltreffende manier heeft beveiligd. Want dat is essentieel voor het vertrouwen vanuit de samenleving dat de gemeente goed omgaat met hun data.

 

50Plus

Begin december is gemeente Hof van Twente platgelegd door een groep hackers. Medewerkers van de gemeente konden niet meer bij de gegevens. Veel informatie waaronder privacygevoelige gegevens is vernietigd. Experts hebben laten weten dat iedereen dit had kunnen overkomen. Voor iedere gemeente zou dit een drama zijn. Er is een datalekprocedure binnen onze gemeente en jaarlijks legt de gemeente Hardenberg verantwoording af, maar geeft dit voldoende garantie ?  Een mogelijkheid is om je systeem bijvoorbeeld te laten testen op aanvallen door een (ethische) hacker of een beloning uit te loven voor elke nieuw gemelde kwetsbaarheid.

 

PvdA

We mogen ervan uitgaan dat de beveiliging van de data in het gemeentehuis in orde is. Dat neemt niet weg dat je regelmatig moet checken of de beveiliging wel goed genoeg is. Daarom is het een prima idee om ervaren cyber-experts met enige regelmaat de digitale beveiliging van de gemeente Hardenberg te laten testen.

De Partij van de Arbeid wenst u fijne feestdagen en een gelukkig hackvrij nieuwjaar!

 

 

D66

Het is een illusie om te denken dat we een hack zoals die is gebeurd bij Hof van Twente kunnen voorkomen. Natuurlijk moet de gemeente er alles aan doen om dit niet te laten gebeuren, al kunnen we dat niet alleen. De aanval was niet zozeer een aanval op een enkele gemeente maar op de gehele overheid, die blijkbaar kwetsbaar is en een gewild doelwit.

We moeten ook nadenken over wat we doen met persoonsgegevens, hoe we die opslaan en wat er precies nodig is. Hof van Twente werd een poos gegijzeld, en dat is iets wat niet mogelijk moet zijn. Dus zouden de maatregelen gericht moeten zijn op de zorg voor continuiteit, in plaats van de dure zorg van een schijnveiligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.