dinsdag 8 december 2020

Opvang vluchtelingen


Altijd weer boeiend: de voorbereiding op een raadsvergadering met dit keer ook het AZC op de agenda. Het beeld dat ons nog op het netvlies staat, is het dat van de 3-jarige Aylan Kurdi. Het jongetje, van Koerdisch-Syrische afkomst, zat op een boot die het Griekse eiland Kos probeerde te bereiken. De boot botste tegen een andere boot en kapseisde, waardoor twaalf mensen - onder wie vijf kinderen - het leven lieten en aanspoelden op de kust waar ze eerder vertrokken. Waaronder dus Aylan.

 Het beeld ging bij heel veel mensen door merg en been. Ineens kreeg de vluchtelingencrisis een gezicht. Iedereen had Aylan wel willen helpen. Hoe zou het nu met hem zijn geweest als we hem hadden kunnen opvangen in het AZC in Hardenberg? Hij was acht geweest nu. Wie weet voetbalde hij wel HHC nu. Wie weet speelde hij wel met vriendjes en vriendinnetjes in het Vechtpark. Hij had in groep drie gezeten nu. Zou hebben leren rekenen, leren lezen. En hij was veilig geweest. Hij had een onbezorgde toekomst kunnen leven in onze samenleving. Met wel een litteken van de oorlog en het trauma dat hij al veel te jong had opgelopen. Maar het mocht helaas niet zo zijn. We vertrouwen er maar op dat hij het nu nog beter heeft dan hier. Mensen vragen ons wel eens waarom wij lid zijn van het CDA. En als ze kritisch zijn, dan volgt de vraag over de wat de C van het CDA dan betekent. We leggen uit dat die C voor staat voor naastenliefde, één van onze belangrijkste opdrachten in het leven. In de gemeente Hardenberg hebben we naastenliefde bijna een nieuwe naam gegeven met het Noaberschap. Wat een kracht hebben we in onze samenleving.

 Het asielzoekerscentrum is onderdeel geworden van die samenleving. En daar mogen we trots op zijn. Hardenberg vangt naar verhouding bijna 20 keer zoveel asielzoekers op dan Amsterdam. Rotterdam met 623.000 inwoners vangt maximaal 600 asielzoekers op. Met circa 20.000 inwoners in de plaats Hardenberg, vangen we dus 150 asielzoekers meer op dan Rotterdam. En het mooie is dat onze inwoners grotendeels vinden dat het goed gaat. Dat is wel gebleken uit de evaluatie waar we ook nauw bij betrokken zijn geweest. 

We kijken terug op een grondige evaluatie. En we moeten eerlijk zijn: het is niet alleen maar vreugde geweest. Er zijn ook incidenten geweest. Op het AZC en daarbuiten. Uit de evaluatie met onder andere het COA en de politie bleek dat de beveiliging ondermaats is geweest. We zijn blij dat daar wat aan gaat gebeuren, maar willen wel graag vinger aan de pols houden. Vandaar dat we als raad het college opdragen om de beveiliging op en rondom het AZC te evalueren en de resultaten van de evaluatie te bespreken met de raad. Er is ook geëvalueerd met de omwonenden en met ondernemers. En daaruit ontstond ook een helder beeld. 


We willen zo veel mogelijk gezinnen helpen. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving heeft u onze partij regelmatig horen zeggen. En daarom vinden we het ook belangrijk om gezinnen en kinderen als Aylan te helpen. Daarom stemt het CDA in met de verlenging van vijf jaar, maar wel onder voorwaarde dat we voornamelijk gezinnen opvangen. We zijn trots op deze voorziening, net als op de initiatieven die er vanuit de samenleving rondom het AZC zijn ontstaan. Mede mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.