woensdag 2 december 2020



 

Het was een roerige week, met name vanuit Den Haag. Maar ook een week (om mee te beginnen) waarin de vierde Hardenbergse kandidaat voor de Tweede Kamer zich bekend maakte. Nu hebben we dus naast Piet Cees, Alwin en Romano ook kans op Linda in het hart van de vaderlandse politiek. Mooi dat onze gemeente (en regio) daarmee een stempel kan drukken op het beleid. Hopelijk verzilveren we een of meerdere.

 

Maar het was dus ook de week van FvD, die volgens mij nog niet klaar is. Met de discussie rondom de uitingen van jongeren in een appgroep waar de honden geen brood van lusten begon een straatgevecht die de opkomende populistische rechtse partijen zo kenmerkt. En op social media denk ik te lezen, dat met een op handen zijnde breuk (en mogelijk de terugkomst van Thierry Baudet), dat we dan klaar zijn met de ellende. Ik vrees echter dat we hierna het minder gaan krijgen, politiek gezien. Want het populisme wat Baudet zo groot heeft gemaakt bracht eerder anderen voort zoals LPF en PVV. En daarvoor nog een hele trits aan politici die zonder feiten de onderbuik aanspraken met politiek sexy thema’s als immigratie. Wie herinnert zich Janmaat niet?

 

Het gevoel dat heerst nemen we niet weg met een partij die zichzelf oplost. Als Baudet van het podium is verdwenen, komt er weer een nieuwe. Dat er zoveel jongeren nu zich achter dit geluid scharen toont wel iets aan. En wat mij betreft de noodzaak voor een nieuw gesprek in de samenleving. Misschien dat de gevestigde partijen (laat ik het bij mezelf houden) daar niet goed toe in staat zijn, is het systeem waarin we werken ook toe aan vernieuwing.

 

Want we beperken ons niet meer tot een politieke arena: de vragen gaan ook over de (onafhankelijke) journalistiek, de betrouwbaarheid van de wetenschap en hoe we überhaupt met elkaar willen leven. De Coronacrisis is koren op de molen van ‘makkelijke’ partijen, die mogen roepen wat ze willen en waarvan de toon (en niet de inhoud) vaak aanslaat. We worden om de oren geslagen met complottheorieën, oude rechtse ideeën over niet-westerse culturen en plotselinge deskundigheid rondom virusinfecties van Jan-met-de-pet.

 

Gelukkig staan we in Hardenberg nog dichtbij onze inwoners en zien en horen we de zorgen, de waardering en de hoop. Voor bestuurlijke vernieuwing hoef je soms niet ver te kijken, maar juist erg dichtbij. En blijkt het allemaal helemaal niet zo vernieuwend te zijn. Dan is het gewoon een kwestie van goed luisteren, en dan met deskundigheid en gezag besluiten kunnen en durven nemen. Op basis van de maatschappelijke ontwikkeling, wetenschap en respect voor elkaar.

 

Ik wil aan onze Tweede Kamer kandidaten dit graag meegeven. Verhuis desnoods maar laat je hart in Hardenberg en blijf luisteren. Goed luisteren.

 

Jacco Rodermond

D66 Hardenberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.