woensdag 31 maart 2021

’Hardenberg dient aantrekkelijker te worden voor jongeren’

Op Koers.nu

Veel jongeren trekken weg uit Hardenberg, het grootste gedeelte van de bevolking van de gemeente Hardenberg is op het moment 45 jaar of ouder. Hardenberg is blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg voor jongeren, uitgaansgelegenheden verdwijnen steeds meer, het Marktplein is nog steeds sfeerloos, het winkelaanbod wordt steeds schraler. Als wij de jongeren meer binnen de gemeentegrenzen willen houden en onze ambitie als Landstad willen waarmaken, dan zal het belang van de jongeren meegenomen dienen te worden bij het maken van beleid. OpKoers.nu.

 

PvdA

Een HBO opleiding verpleegkunde is er.  MBO-studies zijn er en groeien, al kun je niet elke opleiding doen. Bovendien blijven MBO-studenten doorgaans meer thuis wonen. Zaak is dus om de MBO-studenten blijvend aan Hardenberg te binden. Dat kan door banen te maken in sectoren die de toekomst hebben. Maar jeugd bindt je ook door jeugdcultuur mogelijk te maken. Dat vraagt om een basis aan voorzieningen zoals een jongerencentrum, voldoende uitgaansmogelijkheden en ook een cultureel aanbod dat in de smaak van de jeugd valt.

De kans dat je dan je lief in Hardenberg vind, wordt dan vanzelf groter!

CDA

Wie kun je dit beter vragen dan jongeren zelf? Wij kregen uiteenlopende antwoorden. Van: “er zijn scholen, sportvoorzieningen in iedere kern, bars, festivals, bioscoop, jeugdhonk en jongerenwerkers met aansprekende activiteiten” tot: “niets te beleven hier, we willen écht leuke uitgaansgelegenheden, kledingzaken, HBO onderwijs en OV over weg en spoor”. En: “graag een aantrekkelijke baan en een leuke woning huur of koop tot € 180.000,-“. Het is belangrijk dat de gemeente blijft investeren in levendigheid en bedrijvigheid. Vraag jongeren wat ze missen, faciliteer wensen of begrens ze, waar nodig. Maar blijf in gesprek.

VVD

Onze gemeente moet zich maximaal inspannen, om voor jongeren een omgeving te maken zodat ze hier graag blijven wonen, werken en ondernemen. Wat de VVD betreft moet de huisvesting voor jongeren hipper en meer aansluiten bij de eigen beleving en portemonnee van jongeren. Daar moeten ze dan natuurlijk zelf direct bij betrokken zijn zodat ze kunnen mee beslissen en er niet voor hen wordt beslist. Parallel daaraan zouden jongeren hier HBO- onderwijs moeten kunnen genieten en misschien wel heel kort daaropvolgend een latere treinverbinding met Zwolle zodat je na een evenement in Rotterdam of Amsterdam nog gewoon thuis kunt komen.

 

ChristenUnie

De ChristenUnie ziet kansen en mogelijkheden om Hardenberg aantrekkelijk te maken voor jongeren. Bijvoorbeeld door aanbod van voldoende starterswoningen, samenwerking tussen onderwijs en ondernemers, passende (HBO) opleidingsmogelijkheden en een gevarieerd cultureel aanbod. Wat ons betreft hoort hier ook de aanleg van de Nedersaksenlijn bij, die studerende jongeren flink wat reistijdbesparing oplevert. Vanuit de ChristenUnie houden we graag oog voor de jongeren in onze gemeente. Hoe waardevol zou het dan zijn, wanneer we niet alleen Hardenberg “aantrekkelijker” maken, maar de jongeren ook daadwerkelijk weten te “binden en boeien”.

 

GroenLinks

Zeker! Dat moeten we doen we door te zorgen dat er goede en voldoende woningen zijn voor die groep. Meer beleving zou er ook bij helpen, een bruisende gemeente dus. Maar we moeten ook reëel zijn; een deel van de jongeren trekt ook weg voor banen in het westen van het land. Willen we aantrekkelijk zijn voor jongeren moet het totaalpakket goed zijn; wonen, werken, beleving en ontspanning. Werk te doen dus, gelukkig heeft GroenLinks een jonge fractie met mensen vol ideeën. 

 

50Plus

Ja, want wij zien dat jongeren vertrekken en hierdoor kan er krimp en vergrijzing ontstaan en dit heeft invloed op de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente, dit neemt af. Bijv. maatschappelijke gebouwen en buurthuizen die leeg komen te staan. Jongeren vertrekken o.a. omdat: 1) er geen hbo-opleidingen in Hardenberg wordt aangeboden, jongeren uit moeten wijken naar andere gemeenten/steden, 2) slechte bereikbaarheid, er worden buslijnen geschrapt of minder aangeboden, terwijl jongeren steeds meer zijn aangewezen op openbaar vervoer, en 3) er onvoldoende betaalbare (huur) woningen zijn zowel in Hardenberg maar ook in de overige kernen.

 

D66

Geen reactie

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.