woensdag 10 maart 2021

'Daarom is dit het moment om stil te staan bij de vraag waar we heen willen'

 

Het afgelopen jaar dachten wij met enige regelmaat terug aan het mooie en droevige liedje dat Jenny Arean en Frans Halsema ten gehore brengen:

“Vluchten kan niet meer; ‘k zou niet weten waar; … vluchten kan niet meer… hoe ver moet je gaan … schuilen kan nog wel, schuilen bij elkaar”.

Corona houdt ons gevangen en we kunnen weinig kanten op. Ook al zou je willen vluchten in werk, sport, school, vakantie, lekker eten, shoppen, social media, politiek of muziek - en laten we drugs of alcohol maar even vergeten - je wordt steeds weer hard geconfronteerd met de alledaagse andere werkelijkheid, vooral als de klok 21.00 uur slaat.


“Daarom is dit het moment om stil te staan bij de vraag waar we heen willen”.

Zomaar 1 zin uit het landelijke verkiezingsprogram van het CDA. Van het lezen van de vele mooie zinnen in verkiezingsprogramma’s of het aanhoren van verkiezingspraatjes word je in deze tijd soms wat moe, maar deze ene zin springt er voor ons toch wel uit. Als je niet kan vluchten dan moet je wel stil staan bij je leefomgeving, je thuis, de mensen om je heen, je financiële positie en bij hoe het verder met jezelf en je naasten gaat. Over de leefomgeving is in onze gemeente in algemene zin weinig reden tot klagen: met gemiddeld zo’n halve hectare per persoon is er voor iedereen voldoende ruimte. We zien huizen in onze buurt die een opknapbeurt krijgen en tuinen die er weer fleurig bij liggen in de ontluikende lente. We horen van onze vrienden dat ze lange wandelingen maken en weer zijn gaan hardlopen. Kortom, de kracht van zelf doen en het pakken van zelfregie borrelen op. Als vluchten niet kan, dan laten we ons niet ontmoedigen, maar gaan voor ‘Nu doorpakken’. Of in de woorden van Herman van Veen: “rennen, springen, duiken, vliegen, vallen en weer opstaan”.

Wat zou het mooi zijn als we die actieve en zelfbewuste houding vasthouden. Dat we vanzelfsprekend zelf blijven investeren in onze eigen gezondheid en die van onze naasten door stress te ontlopen en aandacht te hebben voor gezond eten, niet-roken en bewegen. En dat we ook erop letten dat wijzelf, onze kinderen, ouders of vrienden goed in hun vel zitten. Want daarmee maken wij zelf onze samenleving beter. Van lokale en landelijke politici mogen we eisen dat zij nu durven doorpakken in het opkomen voor hun inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties; ook als het niet in het eigen politieke straatje past. Eerlijkheid lijkt het meest gebezigde woord te worden in politieke campagnes. Wij wensen al onze lokale politieke kandidaten veel succes en wijsheid in de landelijke verkiezingsstrijd. En we hopen vooral dat u de tocht naar de stembus (of postbus) maakt, want uw stem doet ertoe.

 

CDA-fractie 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.