woensdag 13 mei 2020

Creatief en innovatief ondanks en dankzij corona






Dat het coronavirus zoveel impact op ons samenleven in de dorpen en kernen van onze gemeente zou hebben, hadden we begin dit jaar nog niet voor mogelijk gehouden. Dat we vele dagen thuis door zouden brengen met onze huisgenoten en niet meer op bezoek kunnen bij vrienden en (oudere) familieleden. Dat het verenigingsleven stil zou vallen en de winkelstraten uitgestorven. En dan het verdriet om de mensen om ons heen die ziek zijn geworden en waarvan we soms op afstand afscheid hebben moet nemen. En niet te vergeten al die ondernemers en zelfstandigen die het werk uit hun handen zagen vallen omdat de export stil is gevallen of de activiteiten in hun branche geen doorgang meer kunnen vinden. Je zou er somber en stil en terneergeslagen van worden.



Maar ondanks de moeilijke omstandigheden zien we ook hartverwarmende initiatieven ontstaan. Mensen die elkaar helpen met boodschappen doen of op de marktplaats voor coronahelpers zich vrijwillig aanbieden (https://www.coronahelpers.nl/). Er is nog nooit zoveel gefacetimed en gezoomd en geteamd en ge(watch)appt. Toch fijn om even het gezicht van de ander te zien en elkaar online te ontmoeten en te spreken en zo samen een kop koffie te drinken. De kerk die de hele dag open is, zodat je een kaarsje kan branden of een voorbede kan opschrijven. We hebben ook nog nooit zo vaak een blik kunnen werpen in de huiskamer van een collega. Er is een nieuwe saamhorigheid ontstaan: het is niet anders en we moeten er samen wat van maken.  En dat doen we gewoon.



In onze dorpen en kernen zijn er vele frontberichten te maken van alle creatieve oplossingen. Zo maar een greep uit een aantal voorbeelden en daarmee is de lijst lang niet compleet. Er zijn ontmoetingsramen gekomen, zoals in Zorgcentrum Welgelegen in Gramsbergen. Uitvaartondernemers proberen via videostreaming zoveel mogelijk mensen bij de uitvaart te betrekken en voor de mensen die wel mogen komen een intieme sfeer te creĆ«ren. De kracht van lokale ondernemers is te zien op https://www.visithardenberg.nl/corona/  ‘samen sterk zorg goed voor elkaar’. Er zijn diverse drive-in varianten voor pannenkoeken en andere dineropties. Maar je kunt ook boeken, kleding, fietsen, schoenen en bloemen online bestellen en thuisgebracht krijgen. Ook de recreatieve ondernemers laten zich niet onbetuigd. Zo bieden campings als De Zandstuve en de Kleine Wolf ook digitale thuisactiviteiten voor kinderen. Een ontroerend voorbeeld is ook de musical van kinderen uit klas 8 die in de Voorveghter wordt opgenomen, zodat toch alle ouders en andere bekenden en familie de musical kunnen zien.



Leerkrachten op scholen in onze gemeente hebben enorme inspanningen verricht om in korte tijd een digitaal lespakket neer te zetten zodat kinderen thuis met hulp van hun ouders toch door konden leren. In de zorginstellingen en zorgpraktijken zijn met wat kleine aanpassingen face to face contacten zoveel door gezet, soms met risico’s voor de eigen gezondheid. Digitaal contact blijkt een goede aanvulling zijn op face to face contact. Kortom, de creativiteit en inventiviteit ondanks en dankbij corona brengen ons ook duurzame oplossingen.



Dat geldt ook voor de dienstverlenende en meedenkende houding van de gemeente. Zelfstandige ondernemers hebben via de Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandige ondernemers uitbetalingen gekregen. Honderd mensen die gedwongen thuis zitten kunnen gratis gebruik maken van het online cursusaanbod van Regio Opleiders.  In deze tijd helpen we elkaar verder.



CDA-fractie Hardenberg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.