maandag 25 mei 2020

Wiesneuzen uut het Oosten


Wanneer je als groep 8-leerling de basisschool verlaat is het helemaal in om te kiezen voor tweetalig onderwijs. Een deel van de lessen wordt dan in het Engels gegeven, daardoor heb je als toekomstig wereldburger natuurlijk meteen een streepje voor. Je zou zeggen, goede ontwikkeling… Maar zou tweetalig onderwijs eigenlijk niet allang algemeen gedachtegoed moeten zijn? Wat is er gebeurd met onze Twentse moedertaal?

 

Het Nedersaksisch, waar onze Twentse taal onder valt, is één van de drie officiële streektalen die Nederland rijk is. Het Nedersaksische taalgebied strekt zich uit van Groningen tot aan de Achterhoek. Ook al zijn er tal van dialecten binnen het Nedersaksisch: Grunningers, Drenthen, Tukkers en Achterhoekers begriept mekaar en hebt an een half woord genog. Met troubadour Daniël Lohues kunnen we ons geen betere ambassadeur wensen: “Ten oosten van de Iessel is een ei geen lege dop. In het land van de wiezen, komp de zunne op”.



Uit onderzoek blijkt echter dat de trots op onze streektaal ver te zoeken is en het aantal mensen dat Twents spreekt, dus niet alleen een eetje inslikt, drastisch kleiner aan het worden is. Tijd voor een reddingsplan! Het imago van onze moedertaal moet opgepoetst worden. De Twentse sproake is geen gebrek, maar een eeuwenoude traditie waar we zuinig en trots op moeten zijn!



Tradities zijn er om door te geven, sinds vorig jaar wordt daarom het blad de Wiesneus uitgegeven. De prachtige Twentse verhalen, gedichten en moppen gaan dit jaar over vrijheid (ook dat geven we immers graag door…) en is via de basisscholen verspreid. Ook thuis kunnen we onze kinderen onderdompelen in de Twentse taal en cultuur. Voorlezen uit een Twents kinderboek als “Nijntje in ’n derentuin” of thuus mangs Twents kuiern met de wichter. Op naar de generatie “Wiesneuzen uut het Oosten”!

zondag 24 mei 2020

50PLUS Hardenberg gaat gewoon door




De laatste weken is er veel stof opgewaaid binnen het landelijk bestuur van 50PLUS. Zoals u uit de media ongetwijfeld heeft vernomen is de fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer vertrokken. Hij was van mening dat hij een andere koers wilde gaan varen dan 50PLUS voor ogen stond en is daarom begonnen met een nieuwe partij te weten de Partij voor de Toekomst. Ook ons Statenlid heeft gemeend deze overstap te moeten maken. De consequentie daarvan is dat 50PLUS niet meer vertegenwoordigd is in de Provinciale Staten van Overijssel omdat zowel de voorzitter van de Tweede Kamer als ons Statenlid hun zetel hebben meegenomen. Als fractie van 50PLUS Hardenberg hebben wij besloten om onze werkzaamheden te blijven uitoefenen onder de vlag van 50PLUS. 

De fractieleden van 50PLUS Hardenberg (Gijs Schuurman en Linda Verschuur) zien het overstappen naar een andere partij en het meenemen dan van de zetel als zetelroof. Wij zijn door de kiezers gekozen voor 50PLUS en niet voor een andere partij, wanneer de kiezer had willen kiezen voor een andere partij hadden zij dit dat in het stemhokje al gedaan. Wij willen ons als fractieleden van 50PLUS Hardenberg dan ook blijven inzetten voor het belang niet alleen van onze kiezers maar voor de gehele bevolking van de Gemeente Hardenberg.
In januari jl. hebben wij als fractie van 50PLUS Hardenberg aangekondigd om maandelijks een bedrijf in de Gemeente Hardenberg te gaan bezoeken en voor inwoners een inloopmoment te gaan creëren in alle kernen van de Gemeente Hardenberg. Door het Coronavirus is dit echter zoals u ongetwijfeld zult begrijpen voor ons niet mogelijk. Wij hebben dan de inloopmomenten tot nader order moeten cancelen. Wij proberen dan ook deze activiteiten in 2021 weer te kunnen oppakken. Maar wij kunnen ons wel voorstellen dat u toch vragen voor ons heeft. Schroom dan niet om ons te mailen of te bellen. Ons algemeen mailadres is 50plushardenberg@gmail.com

Afgelopen dinsdag heeft de fractie van 50PLUS Hardenberg in samenspraak met de fractie van GroenLinks vragen gesteld in de actuele vragenronde tijdens de gemeenteraadsvergadering. Deze vragen hadden betrekking op de brede school De Matrix in de woonwijk Marslanden. Het blijkt dat er naast de klimaatbeheersing in het gebouw waarvoor 50PLUS en GroenLinks al eerder een motie hebben ingediend, ook lekkage te bestaan aan onder andere het dak en aan een groot aantal toiletten. Door de lekkage van de toiletten moet ook een deel van de aanwezige vloerbedekking worden verwijderd en opnieuw worden voorzien van nieuwe vloerbedekking. Ook blijkt er Legionellabacteriën zich te bevinden in de waterleiding omdat de waterleiding in contact komt met de vloerverwarming. De fracties van beide politieke partijen zijn dan ook van mening dat deze situatie direct aangepakt dient te worden. Ook vragen zij zich af of het open blijven van onder andere de scholen en het kinderdagverblijf verantwoord is. Het is voor beide fracties onvoorstelbaar hoe een toch nog vrij nieuw gebouw vanaf het begin al zo veel gebreken kan hebben. Is hier door de architect en dergelijke geen toezicht gehouden op de uitvoering van de werkzaamheden? Ook willen de fracties van de 50PLUS Hardenberg als van GroenLinks weten van het college wanneer deze problemen allemaal zijn opgelost of dan het gebouw aan alle eisen voldoet zodat er niet op een zeer korte termijn zich nieuwe problemen aandienen.

woensdag 20 mei 2020

Van digitaal naar vitaal

Mijn eerste ervaring met de ongekende digitale mogelijkheden was op 9 september 2009. Onze oudste zoon Eelco trad in het huwelijk met Erika in Las Vegas. Wij waren getuige van de plechtigheid op een groot digitaal scherm in het LOC. Nooit zal ik het gezicht van Eelco vergeten toen de trouwambtenaar een zwaar stichtelijke toespraak hield, je zag hem denken: heb ik daarvoor betaald?

Maar ik had ook nooit gedacht dat ik elf jaar later (gedwongen door de Coronamaatregelen) op die manier deel zou nemen aan de gemeenteraadsvergadering. Ik erken het volledig, de digitale mogelijkheden zijn een uitkomst voor het thuisonderwijs, kwetsbare mensen en ouderen in een verpleeghuis. Om maar niet te spreken van de medische wereld daar is het niet meer weg te denken. Maar voor het debat in de gemeenteraad is het naar onze mening geen goed alternatief, wij doen mee zolang het niet anders kan maar willen graag weer vergaderen met publiek op de tribune, ook als dat publiek het niet eens is met onze standpunten, er gaat niets boven persoonlijk contact. 

Wat ik ook nooit had verwacht dat ik mij plotseling zo bewust zou worden van mijn leeftijd (66+), en ongediplomeerd pensionado. Maar als je de afgelopen weken de discussies volgde zou volgens sommigen een permanente op hok plicht voor ouderen de oplossing zijn om de economie te redden, ze hebben immers toch geen toekomst meer…. Gelukkig hoor ik die opmerkingen niet in mijn omgeving en zie ik in onze gemeente het tegenovergestelde. Allerlei initiatieven om elkaar de helpende hand toe te steken. Spontane acties om de eenzaamheid van ouderen een beetje te verlichten, ook zonder camera. Het besef dat we onze leefgemeenschap zelf moeten maken. We beseffen steeds meer dat de lokale ondernemer daar een belangrijke rol in heeft. Er komt meer belangstelling voor de streekproducten. Maar wat het belangrijkste is geen beeldscherm kan de persoonlijke aandacht en menselijk contact vervangen. We hebben het gehoord en gezien bij de zorg, het zorgpersoneel had de grootste moeite om de patiënt ‘ingepakt en onherkenbaar’ te behandelen, juist zorgzame zorg willen ze bieden. Wat was het mooi om te zien hoe kinderen weer blij en opgetogen naar school gingen waar popelende juffen en meesters hun welkom heetten.

Als OpKoers.nu zijn we van mening dat we die saamhorigheid moeten koesteren en waarderen. Burgerparticipatie en dorpsvisies hebben voor de Coronacrisis nogal eens op de agenda gestaan, niet alleen bij OpKoers.nu. Diverse Dorpsvisies die zijn opgesteld door de inwoners waarin ze aangeven wat ze willen met hun eigen dorp of kern. Meerdere zijn aangeboden aan het college van B&W of aan de gemeenteraad. Terecht is hun veel lof toegezwaaid.  Onder het motto ‘We kunnen het zelf wel’ hebben ze bewezen dat ze heus wel weten wat goed is voor hun dorp of kern. [EG1] Laten we als gemeenteraad een fonds oprichten waar uit de diverse initiatieven gebaseerd op de Dorpsvisies  voor bijvoorbeeld 50% gefinancierd kunnen worden. Wilt u meer info: initiatiefrijk de wolden, daar kun je lezen hoe op eenvoudige wijze veel uit de Dorpsvisies gerealiseerd kan worden.

Namens de fractie van OpKoers.nu

Wim Kloekhorst, secretaris.


woensdag 13 mei 2020

Creatief en innovatief ondanks en dankzij corona






Dat het coronavirus zoveel impact op ons samenleven in de dorpen en kernen van onze gemeente zou hebben, hadden we begin dit jaar nog niet voor mogelijk gehouden. Dat we vele dagen thuis door zouden brengen met onze huisgenoten en niet meer op bezoek kunnen bij vrienden en (oudere) familieleden. Dat het verenigingsleven stil zou vallen en de winkelstraten uitgestorven. En dan het verdriet om de mensen om ons heen die ziek zijn geworden en waarvan we soms op afstand afscheid hebben moet nemen. En niet te vergeten al die ondernemers en zelfstandigen die het werk uit hun handen zagen vallen omdat de export stil is gevallen of de activiteiten in hun branche geen doorgang meer kunnen vinden. Je zou er somber en stil en terneergeslagen van worden.



Maar ondanks de moeilijke omstandigheden zien we ook hartverwarmende initiatieven ontstaan. Mensen die elkaar helpen met boodschappen doen of op de marktplaats voor coronahelpers zich vrijwillig aanbieden (https://www.coronahelpers.nl/). Er is nog nooit zoveel gefacetimed en gezoomd en geteamd en ge(watch)appt. Toch fijn om even het gezicht van de ander te zien en elkaar online te ontmoeten en te spreken en zo samen een kop koffie te drinken. De kerk die de hele dag open is, zodat je een kaarsje kan branden of een voorbede kan opschrijven. We hebben ook nog nooit zo vaak een blik kunnen werpen in de huiskamer van een collega. Er is een nieuwe saamhorigheid ontstaan: het is niet anders en we moeten er samen wat van maken.  En dat doen we gewoon.



In onze dorpen en kernen zijn er vele frontberichten te maken van alle creatieve oplossingen. Zo maar een greep uit een aantal voorbeelden en daarmee is de lijst lang niet compleet. Er zijn ontmoetingsramen gekomen, zoals in Zorgcentrum Welgelegen in Gramsbergen. Uitvaartondernemers proberen via videostreaming zoveel mogelijk mensen bij de uitvaart te betrekken en voor de mensen die wel mogen komen een intieme sfeer te creëren. De kracht van lokale ondernemers is te zien op https://www.visithardenberg.nl/corona/  ‘samen sterk zorg goed voor elkaar’. Er zijn diverse drive-in varianten voor pannenkoeken en andere dineropties. Maar je kunt ook boeken, kleding, fietsen, schoenen en bloemen online bestellen en thuisgebracht krijgen. Ook de recreatieve ondernemers laten zich niet onbetuigd. Zo bieden campings als De Zandstuve en de Kleine Wolf ook digitale thuisactiviteiten voor kinderen. Een ontroerend voorbeeld is ook de musical van kinderen uit klas 8 die in de Voorveghter wordt opgenomen, zodat toch alle ouders en andere bekenden en familie de musical kunnen zien.



Leerkrachten op scholen in onze gemeente hebben enorme inspanningen verricht om in korte tijd een digitaal lespakket neer te zetten zodat kinderen thuis met hulp van hun ouders toch door konden leren. In de zorginstellingen en zorgpraktijken zijn met wat kleine aanpassingen face to face contacten zoveel door gezet, soms met risico’s voor de eigen gezondheid. Digitaal contact blijkt een goede aanvulling zijn op face to face contact. Kortom, de creativiteit en inventiviteit ondanks en dankbij corona brengen ons ook duurzame oplossingen.



Dat geldt ook voor de dienstverlenende en meedenkende houding van de gemeente. Zelfstandige ondernemers hebben via de Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandige ondernemers uitbetalingen gekregen. Honderd mensen die gedwongen thuis zitten kunnen gratis gebruik maken van het online cursusaanbod van Regio Opleiders.  In deze tijd helpen we elkaar verder.



CDA-fractie Hardenberg


woensdag 6 mei 2020

De gemeente moet gepland onderhoud aan infrastructuur en voorzieningen naar voren halen en zo lokale ondernemers van werk voorzien



 OpKoers.nu
Op zichzelf een goede gedachte waar OpKoers.nu wel oren naar heeft. Wanneer we het speelveld overzien moeten we wel concluderen dat veel werkzaamheden al voor meerdere jaren zijn aanbesteed. Dit werk kun je niet bij deze (veelal ook lokale) aannemer weghalen. Acht jaar geleden (crisis) zijn er wel extra investeringen gedaan in de leefomgeving met lokale ondernemers. Hiervoor is overleg (participatie) nodig met wijk/buurt/dorpsbelangen en wellicht niet op korte termijn te realiseren.  Wat over blijft zijn een aantal projecten waarvan we weten dat ze hoog op het verlanglijstje staan, die al relatief ver uitgewerkt zijn en draagvlak bij wijk/buurt/dorpsbelangen genieten maar nog in de begroting moeten worden opgenomen en goedgekeurd. OpKoers.nu zou er voor open staan om dit soort projecten naar voren te halen mits het werk is waar veel “handjes” (lees: werkgelegenheid) voor nodig zijn.

ChristenUnie
Zonder twijfel sympathiek. Waar het kan, heeft de ChristenUnie voorkeur voor het inschakelen van lokale/regionale bedrijven voor lokaal/regionaal werk, ook los van corona-maatregelen. Wij denken wel dat deze stelling ook een minder positieve kant heeft. Want als alle gemeenten uitsluitend hun lokale ondernemers inschakelen, betekent dit dat de kansen voor onze ondernemers, die elders werk aanbieden en uitvoeren, daar ook afnemen. Als overheid moeten we, juist in onzekere tijden, blijven investeren. En dan is extra investeren in nieuwe infrastructuur en voorzieningen misschien nog wel belangrijker dan alleen gepland werk naar voren halen.

50Plus
De stelling deze keer is: “Gemeentelijk gepland onderhoud aan infrastructuur en voorzieningen naar voren halen en zo lokale ondernemers van werk voorzien”. Bij deze stelling kunnen een aantal vraagtekens worden gesteld. Ieder bedrijf en ook gemeente Hardenberg werkt met een planning .Vooral in deze tijd van het coronavirus kan dit naar de mening van 50PLUS Hardenberg nog wel eens voor onverwachte problemen gaan zorgen. Ook de gemeente Hardenberg heeft nu tijdens deze coronacrisis te maken met teruglopende inkomsten. Denk hierbij eens aan het mislopen van toeristenbelasting. Ook dat er nu gratis parkeren is in stad Hardenberg heeft een nadelig effect op de inkomsten van 2020. De Rijksoverheid stelt wel gelden beschikbaar maar die zullen alle kosten niet dekken.

CDA
Langzamerhand bereiden we ons voor op ‘de nieuwe werkelijkheid’ in deze gezondheidscrisis. Waar ondernemers doorgaans met eigen visie, budget en daadkracht de lokale economie draaiende houden, kunnen zij nu veelal steun in de rug gebruiken. Voor zowel startende als ervaren bedrijven binnen de gemeente Hardenberg is momenteel een steunpakket aan maatregelen beschikbaar. Daarnaast is het naar voren halen van gepland (noodzakelijk) onderhoud een prima optie, passend binnen de begrotingsmogelijkheden en procedures.  Dit is niet alleen goed voor de economie, ook inwoners laten ons regelmatig weten hoe belangrijk ze onderhoud vinden voor de leefbaarheid in hun buurt.

PvdA
Wij zijn het eens met de stelling. Door het naar voren halen van opdrachten helpt de gemeente de bedrijven deze crisis te overbruggen. Maar we moeten ons niet beperken tot de wegenbouw en onderhoudsbedrijven. We moeten ook kijken naar ZZP’ers in de bouw en andere beroepsgroepen en sectoren die nu zonder werk zitten en bezien wat je kunt betekenen voor deze groep. Gelukkig pakken de overheden dit gezamenlijk goed op.
Maar ook Hardenbergse bedrijven en organisaties die niet of minder geraakt worden door deze crisis kunnen klussen naar voren halen. En in de aanbesteding hiervan kunnen ze zich richten op lokale spelers op de markt.


VVD
Uiteraard is het belangrijk om lokale ondernemers te steunen en de economie draaiende te houden. De VVD fractie heeft gevraagd om ervoor te zorgen dat bouwaanvragen vlot behandeld worden. Gepland onderhoud naar voren halen kan een oplossing zijn. Tegelijkertijd lopen de gemeentelijke inkomsten nu terug. Dus moeten we wel oppassen dat uitgaven er niet voor zorgen dat diezelfde ondernemers de rekening gepresenteerd krijgen in de OZB of andere belastingen. Wat ons betreft maatregelen versoepelen waar het kan. Zodat alle ondernemers optimaal kans hebben om in deze crisis hun bedrijf en dus de economie draaiende te houden.

GroenLinks
Voor zover wij weten loopt de bouwsector nog aardig door. Wij zouden het daarom liever in het geheel bekijken: welke sectoren hebben waar baat bij? Voor de gemeente is het ook een onzekere tijd. De coronacrisis gaat financiële zijn sporen nalaten. Als gemeente moeten we helpen waar mogelijk. Als het nodig is om investeringen in infrastructuur en voorzieningen naar voren te halen moeten we dat niet schuwen maar we hebben nu eigenlijk nog geen signalen om volmondig ja te antwoorden op deze stelling.