dinsdag 1 september 2020

Vertrouwen in de democratie en haar bestuurders!

 We zitten in een roerige periode. Corona lijkt nog niet klaar met ons en grote groepen voelen zich structureel gediscrimineerd vanwege geloofsovertuiging of etniciteit om vervolgens zelf weer flink te discrimineren op seksuele geaardheid en zelfs op geloofsovertuiging naar anderen. We vinden een hoop van elkaar maar weinig van ons zelf.

 

Juist daarom is het werkelijk onbegrijpelijk dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich zelf niet houdt aan de beperkingen die hij aan ons oplegt. Dat er boetes worden opgelegd en zelfs de mogelijkheid wordt overwogen om naar binnen te kunnen treden in onze eigen huizen om te controleren of wij in onze eigen huiselijke omgeving ons wel houden aan de regels. Ik heb mijn 50e verjaardag dit jaar niet gevierd omdat ik onderdeel wil zijn van de oplossing.

 

Het vertrouwen in de politiek en onze bestuurders wordt behoorlijk op de proef gesteld. Landelijk maar ook lokaal. Het kost ons als grootste oppositiepartij veel moeite om aandacht te krijgen voor onze standpunten. De overmacht van CDA, CU, PvdA en OpKoers is zo groot dat de agenda doorgaans kritiekloos wordt uitgevoerd. Gevraagde deskundigen onderzoeken onderbouwen het gewenste gedachtengoed of het nu gaat om de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart of de voortzetting van het AZC in Heemserveen. Alles lijkt gericht op het bevestigen van het beleid, terwijl wij in onze omgeving toch duidelijk andere geluiden horen.  

 

Is deze onvrede dan een goede reden om wegen te blokkeren, om zelfs onze tradities en geschiedenis weg te poetsen? Wat mij betreft niet. Ik denk dat we nog steeds leven in een fantastisch land en een geweldige gemeente waar we met elkaar in gesprek kunnen en moeten. Ik wil graag luisteren naar mensen die zich gediscrimineerd voelen maar wil ook mijn onvrede kunnen uitspreken of zelfs mijn angst als ik lees dat Pablo, Mohammed en Abdul in de afgelopen jaren de drugsscene in Hardenberg hebben gedomineerd.

 

Onvrede is geen reden is om weg te duiken voor de politiek. Nee, wij willen u juist vragen om mee te doen. Heel veel gaat over ZIJ maar zelden gaat het over WIJ. Jammer! Want WIJ kunnen het verschil maken. En dat kan volgens ons maar op één manier. Door mee te doen. Doe mee in ons geweldige land. Kijk naar wat wel kan en kan iets niet? Kijk dan hoe het anders moet zodat het wel kan. Niet door anderen de deur te wijzen maar door anderen ruimte te geven.

 

Dat moeten we samen doen. Boeren, burgers en buitenlui. Met z’n allen, schouder aan schouder. Laten wij nou geloven dat het kan in de gemeente Hardenberg! Zijn we al zover? Zeker niet! Wij zien dat heel veel dingen gaan op de ouderwetse manier, niet open genoeg, niet transparant genoeg. Maar wat ons als gemeenteraadsleden enorm helpt is dat u ons vertelt welke ruimte u nodig heeft, dat u ons vertelt wat er volgens u beter kan, wat niet goed gaat en vooral ook welke oplossingen u ziet. Als u zelf nog een actieve bijdrage wilt leveren aan de oplossing dan roepen wij u van harte op om u aan te sluiten bij het democratische proces en dus om actief te worden in de Hardenbergse gemeentepolitiek: u bent van harte welkom! 

 

Bert Gelling – fractievoorzitter VVD Hardenberg

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.