woensdag 17 juni 2020

Sinterklaas en zijn Pieterbaas

Vorige week is George Floyd begraven. Hij stierf nadat een Amerikaanse politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek leunde, terwijl deze geboeid met zijn buik op straat lag. De dood van Floyd werd wereldnieuws. Het inspireerde jong en oud, zwart en wit in Amerika en andere steden wereldwijd tot protesten tegen racisme. Dit gebeurde ook in Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Zwolle. In Hardenberg is geen protestactie geweest, maar dat wil niet zeggen dat het de inwoners van onze gemeente niets doet. 
Hardenberg wil een inclusieve gemeente zijn waarbij iedereen kan meedoen - ongeacht kleur, geslacht, geaardheid, handicap, afkomst en voorkeuren. We hebben daarvoor zelfs het predicaat Meest toegankelijke gemeente” ontvangen. Daar zijn we trots op! Maar dat is wat de Partij van de Arbeid niet vrijblijvend. Dat betekent ook dat we moet blijven zorgen dat iedereen gelijkwaardig mee kan blijven doen. Nu de Zwarte-Pieten-discussie weer oplaait vinden wij dat we niet meer stil kunnen zijn, maar duidelijk stelling moeten nemen tegen Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Want, wat betekent inclusiviteit als je als gekleurde inwoner van onze gemeente uitgescholden wordt als Zwarte Piet? Ook al is het soms misschien niet eens vervelend bedoeld, door zon opmerking voelt deze inwoner zich wel buitengesloten, zoveel maken de protesten wel duidelijk. De vrijheid van de één mag nooit ten koste gaan van een ander. 
Dus als we onbedoeld mensen kwetsen, dan moeten we bij onszelf te rade gaan. Daarom is er wat ons betreft geen plek meer voor Zwarte Piet. Een kinderfeest met figuren waaraan velen aanstoot nemen moet in staat zijn zich te veranderen, zoals het al eerder heeft gedaan. Hierdoor kan het dan eindelijk voor iedereen een leuk feest zijn. Dat kan ook. In ons land zijn al vele gemeenten ons voorgegaan in het veranderen van Piet naar een veelkleurige figuur. De lol van de kinderen op dit feest is er niets minder om. 
Het Sinterklaasfeest is de laatste vijftig jaar al behoorlijk veranderd. Ooit waren Pieten zelfs wit, en de ouderen onder ons kunnen zich vast herinneren dat 'ondeugende‘ kinderen met de roe werden geslagen en in de zak werden gestopt onder bedreiging van een enkeltje Spanje. Dat is er gelukkig niet meer en geen haan die ernaar kraait.
Als wij onze titel als ‘Meest inclusieve gemeente’ serieus nemen, moeten we die ook blijven waarmaken. Want de titel zegt eigenlijk vooral één ding: de samenleving is van ons allemaal. Dat kan alleen als we rekening houden met elkaar. 

Fractie van de Partij van de Arbeid Hardenberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.