Om de klimaatdoelstellingen te behalen moet de gemeente inzetten op duurzame alternatieven voor windmolens; zoals: geothermie, aquathermie, waterstofproductie, zonne-energie en waterkracht.
OpKoers.nu
Opkoers.nu is in principe tegen windmolens dus staan we achter deze stelling. Als we deze doelstelling kunnen halen met andere maatregelen als zijnde windmolens dan graag, maar veel van deze suggesties staan nog in de kinderschoenen.
Er zal nu alvast actie moeten worden ondernomen alleen met zon op daken en land redden we het niet. Daarom is bijv. het gebied Bergentheim/Kloosterhaar aangewezen als kansrijk gebied voor het plaatsen van windmolens, echter zal er wel draagvlak van omwonenden moeten zijn en de garantie dat ze niet verkocht worden aan een buitenlands bedrijf. De lokale gemeenschap moet kunnen profiteren zolang de molens er staan. En natuurlijk moeten we nieuwe methodes van energieopwekking als alternatief onderzoeken.
ChristenUnie
De ChristenUnie is altijd duidelijk geweest over inzet van alternatieve warmte- en energieopwekking naast windmolens; wij vinden dat het een mix moet zijn van duurzaam opgewekte energie. Daarvoor hebben we alle opties van lokale opwekking nodig. We moeten ook het maximale doen aan energiebesparing: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Er moet geïnvesteerd worden in warmtenetten (geo- en aquathermie) en groene waterstofproductie. Samen met lokale energiecoöperaties kunnen we onze doelstellingen behalen. Een stabiel elektriciteitssysteem, ruimte bieden voor innovatieve technieken en regie op opslagcapaciteit zijn hiervoor van belang.
CDA
Samenwerking aan een duurzame toekomst, dat vindt het CDA belangrijk. Lokaal maatwerk is hierbij essentieel. En het benutten van mogelijkheden op het gebied van duurzame energieopwekking. Om hierin stappen te maken, is innovatie een kans die we moeten pakken. In de gemeente Hardenberg is ruimte om te ondernemen en duurzame energie biedt daarbij kansen. De gemeente kan het goede voorbeeld geven door inwoners te inspireren en te laten zien waar we voor staan. Samen werken aan projecten waarbij de opbrengsten van lokale energieopwekking zoveel mogelijk beschikbaar komen voor investeringen in de eigen kernen.
VVD
Het realiseren van de klimaat doelstellingen is een lastige, maar noodzakelijke opgave, daarom gelooft de VVD dat draagvlak vanuit de samenleving leidend moet zijn. Naast windenergie, zal er gezocht moeten worden naar duurzame alternatieven, zoals zonne-energie, biogas, thermische energie en de lokale productie van waterstof. Tevens is de VVD Hardenberg van mening dat een evenredig deel van de opbrengsten uit het verwerven van duurzame energie, dient toe te komen aan de gemeenschap. Tenslotte benadrukken wij dat wij tegen de wildgroei van wind en zonneparken zijn, daarom zien wij de noodzaak in een gecentraliseerd landelijk beleid voor de inrichting van ons platteland. Daarbij hoort ook het verkennen van de mogelijkheden voor kernenergie voor het geval de wind niet waait en de zon niet schijnt.
GroenLinks
In de energietransitie moeten we een goede mix van verschillende soorten groene energie hebben. Windturbines zijn naast de in de stelling genoemde energiebronnen onmisbaar. De opbrengst van één 3 MW windturbine is voldoende voor het voorzien van energie voor ruim tweeduizend huishoudens, één hectare zonnepark voor slechts 300 huishoudens. Als je die cijfers ziet lijkt het aantrekkelijk juist meer windmolens in de gemeente te plaatsen. Maar als de wind niet waait en de kolencentrales intussen flink aan het afbouwen zijn, is het wel erg prettig om energie te kunnen krijgen van de zonneparken en andere nieuwe energievormen. Een goede mix dus, en daar hoort wind ook bij.
PvdA
Hardenberg moet ook inzetten op duurzame alternatieven. Enerzijds voor de warmtevoorziening waarvoor we ook moeten kijken naar mogelijkheden zoals geo- en aquathermie. Naast zonne-energie en waterkracht hebben we echter ook windenergie nodig omdat we domweg onvoldoende elektriciteit op kunnen wekken met zonnepanelen en waterkracht alleen. In de winter schijnt de zon matig en ‘s-nachts al helemaal niet terwijl we dan ook stroom nodig hebben voor de industrie. Daarnaast wordt het netwerk peperduur als je alleen zonne-energie opwekt. En wie moet dat betalen?Dan waterstof. Waterstof komt niet uit de grond maar je kunt het maken als je voldoende elektriciteit over hebt. Zover zijn we nog lang niet.
50Plus
Duurzame energie, is meer dan wind- en zonne-energie. 50PLUS: willen we de klimaatdoelstellingen behalen dan moet er ook gekeken worden naar innovatieve ontwikkelingen zowel op korte als ook op de lange termijn. Hierbij dienen o.a. waterstof, geothermie, thorium en “blauwe” energie aandacht te krijgen. 50PLUS vindt dan ook dat de gemeente zich o.a., meer moet inzetten voor duurzame alternatieven voor windmolens. In Kampen wordt bijv. geothermie toegepast. In en aan de rand van onze gemeente zie je de ene na de andere windmolen(parken) oprijzen en dat veroorzaakt veel weerstand en verdriet tussen en bij onze inwoners.
D66
Wij zijn het deels eens met de stelling van VVD, dat we moeten inzetten op alternatieven voor wind (en zon). Deels, omdat D66 van mening is dat we voorlopig niet zonder windenergie en zonne-energie kunnen. Wat mogelijk een interessante gedachte is, is om zelf deel te nemen aan een project voor grootschalige energieopwekking, en hiermee zelf ook inkomsten te verkrijgen. Deze kan je dan inzetten om innovaties te versnellen. Want er ligt nog een wereld open voor wat betreft duurzame energie. Denk aan andere manieren van opwekken, maar ook manieren van opslag en vervoer van energie. Daarbij denken wij niet alleen aan lokale oplossingen maar zeker ook buiten de grenzen van gemeente, provincie en land. D66 is van mening dat we geen enkele mair onbenut moeten laten om te zorgen voor een schonere en leefbare planeet, en tegelijk ook een vergroening van onze lokale economie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.