woensdag 27 januari 2021

Stelling VVD over de klimaatdoelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen te behalen moet de gemeente inzetten op duurzame alternatieven voor windmolens; zoals: geothermie, aquathermie, waterstofproductie, zonne-energie en waterkracht.

 

OpKoers.nu

Opkoers.nu is in principe tegen windmolens dus staan we achter deze stelling.  Als we deze doelstelling kunnen halen met andere maatregelen als zijnde windmolens dan graag, maar veel van deze suggesties staan nog in de kinderschoenen.

Er zal nu alvast actie moeten worden ondernomen alleen met zon op daken en land redden we het niet. Daarom is bijv. het gebied Bergentheim/Kloosterhaar aangewezen als kansrijk gebied voor het plaatsen van windmolens, echter zal er wel draagvlak van omwonenden moeten zijn en de garantie dat ze niet verkocht worden aan een buitenlands bedrijf. De lokale gemeenschap moet kunnen profiteren zolang de molens er staan. En natuurlijk moeten we nieuwe methodes van energieopwekking als alternatief onderzoeken.

 

ChristenUnie

De ChristenUnie is altijd duidelijk geweest over inzet van alternatieve warmte- en energieopwekking naast windmolens; wij vinden dat het een mix moet zijn van duurzaam opgewekte energie. Daarvoor hebben we alle opties van lokale opwekking nodig. We moeten ook het maximale doen aan energiebesparing: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Er moet geïnvesteerd worden in warmtenetten (geo- en aquathermie) en groene waterstofproductie. Samen met lokale energiecoöperaties kunnen we onze doelstellingen behalen. Een stabiel elektriciteitssysteem, ruimte bieden voor innovatieve technieken en regie op opslagcapaciteit zijn hiervoor van belang.

CDA

Samenwerking aan een duurzame toekomst, dat vindt het CDA belangrijk. Lokaal maatwerk is hierbij essentieel. En het benutten van mogelijkheden op het gebied van duurzame energieopwekking. Om hierin stappen te maken, is innovatie een kans die we moeten pakken. In de gemeente Hardenberg is ruimte om te ondernemen en duurzame energie biedt daarbij kansen. De gemeente kan het goede voorbeeld geven door inwoners te inspireren en te laten zien waar we voor staan. Samen werken aan projecten waarbij de opbrengsten van lokale energieopwekking zoveel mogelijk beschikbaar komen voor investeringen in de eigen kernen.

VVD

Het realiseren van de klimaat doelstellingen is een lastige, maar noodzakelijke opgave, daarom gelooft de VVD dat draagvlak vanuit de samenleving leidend moet zijn. Naast windenergie, zal er gezocht moeten worden naar duurzame alternatieven, zoals zonne-energie, biogas, thermische energie en de lokale productie van waterstof. Tevens is de VVD Hardenberg van mening dat een evenredig deel van de opbrengsten uit het verwerven van duurzame energie, dient toe te komen aan de gemeenschap. Tenslotte benadrukken wij dat wij tegen de wildgroei van wind en zonneparken zijn, daarom zien wij de noodzaak in een gecentraliseerd landelijk beleid voor de inrichting van ons platteland. Daarbij hoort ook het verkennen van de mogelijkheden voor kernenergie voor het geval de wind niet waait en de zon niet schijnt.

GroenLinks

In de energietransitie moeten we een goede mix van verschillende soorten groene energie hebben. Windturbines zijn naast de in de stelling genoemde energiebronnen onmisbaar. De opbrengst van één 3 MW windturbine is voldoende voor het voorzien van energie voor ruim tweeduizend huishoudens, één hectare zonnepark voor slechts 300 huishoudens. Als je die cijfers ziet lijkt het aantrekkelijk juist meer windmolens in de gemeente te plaatsen. Maar als de wind niet waait en de kolencentrales intussen flink aan het afbouwen zijn, is het wel erg prettig om energie te kunnen krijgen van de zonneparken en andere nieuwe energievormen. Een goede mix dus, en daar hoort wind ook bij.

 

PvdA

Hardenberg moet ook inzetten op duurzame alternatieven. Enerzijds voor de warmtevoorziening waarvoor we ook moeten kijken naar mogelijkheden zoals geo- en aquathermie. Naast zonne-energie en waterkracht hebben we echter ook windenergie nodig omdat we domweg onvoldoende elektriciteit op kunnen wekken met zonnepanelen en waterkracht alleen. In de winter schijnt de zon matig en s-nachts al helemaal niet terwijl we dan ook stroom nodig hebben voor de industrie. Daarnaast wordt het netwerk peperduur als je alleen zonne-energie opwekt. En wie moet dat betalen?Dan waterstof. Waterstof komt niet uit de grond maar je kunt het maken als je voldoende elektriciteit over hebt. Zover zijn we nog lang niet.

50Plus

Duurzame energie, is meer dan wind- en zonne-energie. 50PLUS: willen we de klimaatdoelstellingen behalen dan moet er ook gekeken worden naar innovatieve ontwikkelingen zowel op korte als ook op de lange termijn. Hierbij dienen o.a. waterstof, geothermie, thorium en “blauwe” energie aandacht te krijgen. 50PLUS vindt dan ook dat de gemeente zich o.a., meer moet inzetten voor duurzame alternatieven voor windmolens. In Kampen wordt bijv. geothermie toegepast. In en aan de rand van onze gemeente zie je de ene na de andere windmolen(parken) oprijzen en dat veroorzaakt veel weerstand en verdriet tussen en bij onze inwoners.

 

D66

Wij zijn het deels eens met de stelling van VVD, dat we moeten inzetten op alternatieven voor wind (en zon). Deels, omdat D66 van mening is dat we voorlopig niet zonder windenergie en zonne-energie kunnen. Wat mogelijk een interessante gedachte is, is om zelf deel te nemen aan een project voor grootschalige energieopwekking, en hiermee zelf ook inkomsten te verkrijgen. Deze kan je dan inzetten om innovaties te versnellen. Want er ligt nog een wereld open voor wat betreft duurzame energie. Denk aan andere manieren van opwekken, maar ook manieren van opslag en vervoer van energie. Daarbij denken wij niet alleen aan lokale oplossingen maar zeker ook buiten de grenzen van gemeente, provincie en land. D66 is van mening dat we geen enkele mair onbenut moeten laten om te zorgen voor een schonere en leefbare planeet, en tegelijk ook een vergroening van onze lokale economie.

woensdag 20 januari 2021

Democratie



Als ik nadenk wat mijn eerste politieke herinnering is dan kom ik uit bij de verkiezing van Barack Obama als president van Amerika in 2008. Ik was toen 12 en dat er met het verkiezen van de eerste zwarte president geschiedenis werd geschreven was duidelijk. Positieve geschiedenis, en voor mij en veel generatiegenoten een sterk voorbeeld van democratie.

Als ik dan nu nadenk over hoeveel 12-jarigen nu de gebeurtenissen in Amerika meemaken als hun eerste bewuste kennismaking met politiek vind ik dat verdrietig. Zij zien een president die niet alleen de democratie in twijfel trekt, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet maar ook nog aanstichter is van de bestorming van het Amerikaanse regeringsgebouw. Op de stoep van het Capitool in Washington DC werd een galg gebouwd. Binnen moesten politici en ambtenaren vrezen voor hun leven. Dat is trieste geschiedenis, en laten we duidelijk zijn, dat is niet wat democratie is.

Naar Nederland kijkende hebben we ook een aantal dieptepunten meegemaakt de laatste tijd. Regelmatig moeten straten in Den Haag geblokkeerd worden met defensiematerieel uit angst voor de trekker-protesten. In Groningen werd het provinciehuis bestormd en de deur geforceerd met een trekker. Met regelmaat staan complotdenkers politici op te wachten om ze lastig te vallen en uit te schelden omdat ze zich niet in het corona-beleid kunnen vinden. De galg die we voor het Capitool in de VS zagen hebben we eerder gezien; bij verschillende boerenprotesten in Nederland.

Ook onze democratie staat onder druk. Haatberichten, bedreigingen en intimidatie zijn voor veel politici bijna normaal geworden. Alsof het er bij hoort. Toen ik begin vorig jaar een beslissing wilde nemen over wel of niet solliciteren voor de GroenLinks kieslijst was dat ook waar ik aan dacht. Wil ik mezelf en de mensen om me heen blootstellen aan dat giftige klimaat? En dat je daar over nadenkt voor je jezelf beschikbaar stelt voor de democratie, dan zegt dat wat over de staat van onze democratie.

In Amerika hadden ze met Trump een president die zijn politieke platform heeft gebouwd op het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen. Maar een paar weken geleden presenteerde de grootste Nederlandse oppositiepartij hun partijprogramma. Hierin staat dat de PVV vindt dat Nederlanders met een dubbele nationaliteit niet mogen stemmen en geen politieke functies mogen bekleden. Met andere woorden; 1,3 miljoen mensen mogen niet meedoen in onze democratie. Wat u ook stemt, probeert u zich eens voor te stellen hoe deze boodschap moet voelen voor mensen met een dubbele nationaliteit.

Straks in maart zijn er weer verkiezingen. Mijn wens is dat we daar een voorbeeld van democratie van kunnen maken. Waar debatten om de inhoud gaan, waar met respect over de ander wordt gesproken en waar iedereen mee mag doen. Eigenlijk een beetje zoals we het in Hardenbergse politiek gewend zijn dus.

Ik wens u namens GroenLinks het allerbeste voor 2021. Laten we proberen om naar elkaar om te kijken, elkaar te respecteren en zorgen dat maart een krachtig voorbeeld van democratie gaat worden. Daar hebben de 12-jarigen van nu het meeste aan.

Romano Boshove
GroenLinks


woensdag 13 januari 2021

Wat betekent de komst van 5G netwerk voor de gemeente en uw gezondheid.



 

Naast de discussie over zonneparken en windmolens is er nog een nieuwe technische ontwikkeling. Namelijk het 5G netwerk. In juli 2020 is de vijfde generatie mobiele communicatie geïntroduceerd in Nederland.

 

Wat betekent 5G netwerk voor de gemeente?

Er zijn heel wat stappen nodig voordat de Nederlandse burger en bedrijven gebruik kunnen maken van 5G diensten. Veel stappen spelen zich af op een wereldwijd toneel waarop de Nederlandse Overheid beperkt invloed heeft.

 

Internationale standaardisatie organisaties ontwikkelen de 5G technologie en bepalen in welke van de hiervoor beschikbare spectrumbanden deze technologie gaat opereren.

 

Netwerk operators rollen nieuwe apparatuur uit, hun nationale netwerk. Hier speelt de gemeente een cruciale faciliterende rol bij de verlening van vergunningen en bij vergunning vrij. Hier moet ook de afstemming met de operators plaatsvinden over de communicatie met de burgers.

 

Concreet betekent dit voor de uitrol van 5G voor Nederlandse Gemeenten het volgende

Aanleg glasvezel voor antenne – installatie.

Het merendeel van de huidige antenne – installaties is al voorzien van glasvezelverbinding. Dit jaar zal mede door de komst van 5G het resterende deel ook aangesloten moeten worden op glasvezel.

 

Gezondheid en 5G

In de samenleving klinken verschillende geluiden over 5G en gezondheid. De mobiele sector volgt nauwgezet de aanwijzingen, limieten en richtlijnen van de bevoegde nationale en internationale autoriteiten op dit punt. Dat zijn in Nederland onder andere de Gezondheidsraad (deze adviseert de regering) het Kennisplatform EMV en het Agentschap Telecom die toezicht houdt op de naleving van de normen die voor zendapparatuur gelden. Op internationaalniveau wordt door de onafhankelijke International Commission on Non lonizing Radiation Protection (ICNIRP) wetenschappelijk advies en richtlijnen gegeven ter bescherming van gezondheids- en milieueffecten van niet –ioniserend starling ( Non – lonizing Radition, NIR) zodat mensen en milieu beschermd worden. Zij stellen de blootstellingslimieten (oftewel limieten voor stralingen) op waarbinnen de operators opereren. De Europese Unie heeft alle lidstaten aanbevolen om de blootstellingslimieten van ICNIRP na te leven ter bescherming van de bevolking. Nederland heeft deze aanbeveling overgenomen. Deze limieten vormen ook een onderdeel van de productie veiligheidseisen voor apparatuur die in de handel worden gebracht. Het Agentschap Telecom houdt toezicht door regelmatig metingen te doen in het land en publiceert de meetresultaten. Het agentschap verricht en publiceert op dit moment aak additionele metingen bij 5G opsxtellingen. De apparatuur van de mobile operators ver beneden de door deze autoriteiten opgestelde richtlijnen en limieten. Dit geldt voor alle huidige apparatuur op alle frequenties die nu in gebruik zijn, maar uiteraard straks voor alle 5G apparatuur op (nieuwe) frequenties die door de operators in de toekomst gebruik gaan worden. Het Kennisplatform Elektromagnetische velden heeft een aparte memo opgesteld over 5G en gezondheid.

 

 

Het belangrijkste voor 5G en gezondheid en blootstellingslimieten zijn:

Het 5G netwerk moet net als de huidige mobilenetwerken voldoen aan internationale blootstellingslimieten voor elektronische velden. Wij zijn ons bewust dat er nog veel meer informatie is maar door ruimtegebrek moete

dinsdag 5 januari 2021

Wat verwachten de politieke partijen van het jaar 2021

GroenLInks

Het meest hopen we natuurlijk snel van corona af te zijn en dan we weer snel terug kunnen naar een soort van normaal. De realiteit is natuurlijk dat dat niet zo snel zal gaan. Maar we kunnen allemaal bijdragen door ons goed aan de regels te houden. Verder is 2021 het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen die voor onze partij extra bijzonder zijn omdat ons raadslid Romano op de kieslijst staat.

Politiek kunnen we het jaar meteen goed beginnen door het beleidsplan inclusie vast te stellen. Dat vinden we echt een mooi start van het jaar. We hopen dat Hardenberg die lijn doortrekt en dat er net zulk ambitieus beleid voorgelegd wordt voor duurzaamheid en sociale onderwerpen. GroenLinks gaat er in ieder geval vol voor. We hebben zin in het jaar en hopen weer veel mensen te mogen ontmoeten.

VVD

2020 is Corona. Het virus kwam groots en onverwacht, betreft mensenlevens en die proberen we met z’n allen te redden. Er zijn moeilijke beslissingen genomen door de regering met grote gevolgen. Mensen verloren dierbaren en sommigen hun baan. Veel bedrijven zijn hard geraakt. Mede door de crisis is er in onze gemeentepolitiek bezien weinig gebeurt, maar blijft de VVD kritisch en benoemen wij als enige slechte projecten (zoals het LOC dat ondertussen ruim 23 miljoen heeft gekost) en zijn wij nog steeds voor de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart om de Julianastraat weer positief te kunnen ontwikkelen. De benoeming van onze nieuwe burgemeester hebben wij als het grootste politieke hoogtepunt ervaren. Komt er weer een beetje vuur in het bestuur! 

 

CDA:
Hoe komen we uit deze Coronacrisis? Die vraag staat centraal komend jaar. Maar voor de politieke partijen staat het eerste kwartaal van 2021 in het teken van verkiezingen. Als CDA zijn we blij met Piet-Cees van der Wel als kandidaat Tweede Kamerlid. Hij heeft 20.000 stemmen nodig om in de Tweede Kamer terecht te komen. Wij gaan daar met zijn allen voor. Het zou geweldig zijn als we een Hardenberger in Den Haag zouden hebben. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld een Nedersaksenlijn voor elkaar te boksen, of een weg te verbreden. Laten we met z’n allen proberen Piet-Cees in Den Haag te krijgen. Daar hebben we allemaal baat bij. Wij gaan ervoor!

 

50Plus

Allereerst willen wij u een gelukkig nieuwjaar toewensen. We hopen op een beter en een coronavrij jaar. Dit jaar zal vooral het jaar worden waarin onze inwoners worden gevaccineerd. Welke effecten heeft de lock down gehad op onze inwoners, ondernemers maar ook op het verenigingsleven, buurthuizen, sportverenigingen enz. Maar het aankomend jaar bestaat ook uit het ouderenakkoord, duurzaamheid, RES en de 2e kamer verkiezing die op 17 maart plaats vindt. Er kunnen op 3 verschillende dagen gestemd worden en voor 70-plussers is het mogelijk om per post hun stem uit te brengen.

ChristenUnie

Met de wissel van 2020 naar 2021 zijn helaas niet alle problemen opgelost. Maar we zien uit naar het moment waarop we weer dicht bij elkaar mogen zijn; iets dat voor maart 2020 zo gewoon was en nu zo bijzonder is. Sommige dingen veranderen niet: wij blijven ons inzetten voor de bloei van de gemeente Hardenberg en haar inwoners. Voor meer dan 80 miljoen vluchtelingen op deze aarde blijft het voorlopig echter moeilijk; ook in 2021 verdient dat onze aandacht en daadkracht. Wij kunnen niet in de toekomst kijken, maar weten dat wij een opdracht hebben. De ChristenUnie wenst iedereen een waardevol, hoopvol en liefdevol 2021 toe. “Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.”

 

OpKoers.nu

Wat brengt 2021? Het enige wat vrij zeker is dat er een nieuw kabinet komt na de landelijke verkiezingen. Dat we nog de handen vol hebben aan het coronavirus en ook als het virus onder controle is zal het nog grote invloed hebben op onze samenleving, niet alles zal bij het oude blijven.  Als OpKoers.nu willen we ons inzetten voor het herstel van onze samenleving in het besef dat we het niet alleen kunnen, daarom nu al een verzoek aan u, laten we het samen doen en het noaberschap hooghouden. We hopen van harte dat we u in 2021 weer kunnen ontmoeten want als je elkaar in de ogen kijkt is er meer begrip voor elkaar. 

 

PvdA

Het nieuwe jaar staat wat ons betreft in het teken van twee belangrijke zaken: Ten eerste zal in het eerste kwartaal de vaccinatie naar verwachting goed op stoom komen zodat we hopelijk eindelijk verlost zijn van deze corona-epidemie. Ten tweede zijn er verkiezingen. Verkiezingen waar u het verschil kan maken voor bijvoorbeeld een goede zorg, sterk onderwijs en betaalbare woningen. Want als er één ding zeker is geworden de afgelopen jaren is dat de verschillen tussen arm en rijk groter zijn geworden. Kies daarom voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland waar mensen centraal staan. Waar er waardering is voor de zorgmedewerkers. Waar goed onderwijs niet afhankelijk is van waar je opgegroeid bent maar gelijke kansen voor iedereen van leraren en docenten die lol in hun werk hebben en voldoende carrièreperspectief. Waar mensen kunnen wonen in betaalbare duurzame woningen. Wij wensen u fijne feestdagen en blijf gezond.