woensdag 7 april 2021

En nu weer door

 


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de verkiezingsuitslag viel voor GroenLinks tegen. Het heeft weinig zin om daar om heen te draaien. We moeten lessen trekken en door. We hebben een campagne gevoerd maar wel met de handrem erop. Het liefst gaan we in gesprek met mensen, dat kon natuurlijk niet. Digitaal kan veel maar het heeft niet hetzelfde campagnegevoel. Maar de uitslag heeft onze motivatie alleen niet geschaad. In tegendeel.

We hebben wel snel de knop omgezet. Er is nog een jaar te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen en er moet dus veel gedaan worden! Een nieuw programma, kandidaatstelling en een knallend campagneplan. Mocht je trouwens ideeën voor de gemeentepolitiek hebben dan is dit het moment om het te delen. Alle partijen gaan nu ongeveer aan de slag met hun programma’s. Met grote zekerheid kunnen we zeggen dat alle partijen heel graag input ontvangen. Als GroenLinks gaan we nog een mooi plan bedenken hoe we zo veel mogelijk ideeën kunnen ophalen, maar daarover wellicht later meer.

Bij GroenLinks Hardenberg zit zo veel energie om onze gemeente mooier en groener te maken. Dat betekent soms ook dat je wat alleen lijkt te staan. Zo bij de uitbreiding van slachterij Plukon in Dedemsvaart. Voor GroenLinks waren er te veel zorgen over geluid, overlast, verkeer en gezondheid om voor te kunnen stemmen. De omwonenden hebben duidelijk laten weten wat zij van de plannen vonden. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. De kaders waar de slachterij aan moet voldoen zullen naar verwachting van GroenLinks niet gehaald worden. Al hopen we natuurlijk, ook voor de omwonenden, dat we ongelijk hebben. Aan het einde van de besluitvorming stemde alleen GroenLinks tegen. Maar zoals de wethouder in de behandeling zei: ‘’Dat mensen principieel een andere opvatting hebben dat is ook het mooie van dit land’’. Dat is natuurlijk ook gewoon waar.

In Hardenberg hebben we in de Raad verschillende opvattingen, in Den Haag hebben we dat ook. Ik moet wel vaststellen dat we er in Hardenberg wat relaxter mee omgaan. We hebben in Hardenberg een super jonge fractie en één van de gedeelde drijfveren is om anderen ook enthousiast te maken over de politiek. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich betrokken voelen bij de (lokale) politiek. Het was zo mooi geweest als de landelijke politiek dat ook wat meer zou uitstralen. Te vaak horen we dat politiek achterbaks is. En met de manier waarop de formatie gaat is dat zelfs slecht te weerleggen. Als we zo doorgaan heeft de politiek straks een imagoprobleem van hier tot daar.  Een betrouwbare, eerlijke en transparante politiek. Het klinkt zo vanzelfsprekend maar we moeten er echt voor staan.

Een wake-up call. Zo zien we de gebeurtenissen van de laatste tijd. Als GroenLinks moeten we zorgen dat we na deze dip straks sterker dan ooit terugkomen. Met een stevig groen en links verhaal. Niet om zaken heen draaien en goed uitleggen waarom we ergens voor of tegen zijn. Aan de inwoners van de gemeente doe ik ook een oproep. Stel je vragen aan je volksvertegenwoordigers. We zijn er voor jullie en het is zo belangrijk om input, twijfels of kritiek te horen.

Zoals gezegd; aan onze motivatie gaat het niet liggen. Voor onze gemeente, voor durf, voor visie, voor klimaatbeleid, gelijkheid en een eerlijke overheid. We hebben er zin in!

woensdag 31 maart 2021

’Hardenberg dient aantrekkelijker te worden voor jongeren’

Op Koers.nu

Veel jongeren trekken weg uit Hardenberg, het grootste gedeelte van de bevolking van de gemeente Hardenberg is op het moment 45 jaar of ouder. Hardenberg is blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg voor jongeren, uitgaansgelegenheden verdwijnen steeds meer, het Marktplein is nog steeds sfeerloos, het winkelaanbod wordt steeds schraler. Als wij de jongeren meer binnen de gemeentegrenzen willen houden en onze ambitie als Landstad willen waarmaken, dan zal het belang van de jongeren meegenomen dienen te worden bij het maken van beleid. OpKoers.nu.

 

PvdA

Een HBO opleiding verpleegkunde is er.  MBO-studies zijn er en groeien, al kun je niet elke opleiding doen. Bovendien blijven MBO-studenten doorgaans meer thuis wonen. Zaak is dus om de MBO-studenten blijvend aan Hardenberg te binden. Dat kan door banen te maken in sectoren die de toekomst hebben. Maar jeugd bindt je ook door jeugdcultuur mogelijk te maken. Dat vraagt om een basis aan voorzieningen zoals een jongerencentrum, voldoende uitgaansmogelijkheden en ook een cultureel aanbod dat in de smaak van de jeugd valt.

De kans dat je dan je lief in Hardenberg vind, wordt dan vanzelf groter!

CDA

Wie kun je dit beter vragen dan jongeren zelf? Wij kregen uiteenlopende antwoorden. Van: “er zijn scholen, sportvoorzieningen in iedere kern, bars, festivals, bioscoop, jeugdhonk en jongerenwerkers met aansprekende activiteiten” tot: “niets te beleven hier, we willen écht leuke uitgaansgelegenheden, kledingzaken, HBO onderwijs en OV over weg en spoor”. En: “graag een aantrekkelijke baan en een leuke woning huur of koop tot € 180.000,-“. Het is belangrijk dat de gemeente blijft investeren in levendigheid en bedrijvigheid. Vraag jongeren wat ze missen, faciliteer wensen of begrens ze, waar nodig. Maar blijf in gesprek.

VVD

Onze gemeente moet zich maximaal inspannen, om voor jongeren een omgeving te maken zodat ze hier graag blijven wonen, werken en ondernemen. Wat de VVD betreft moet de huisvesting voor jongeren hipper en meer aansluiten bij de eigen beleving en portemonnee van jongeren. Daar moeten ze dan natuurlijk zelf direct bij betrokken zijn zodat ze kunnen mee beslissen en er niet voor hen wordt beslist. Parallel daaraan zouden jongeren hier HBO- onderwijs moeten kunnen genieten en misschien wel heel kort daaropvolgend een latere treinverbinding met Zwolle zodat je na een evenement in Rotterdam of Amsterdam nog gewoon thuis kunt komen.

 

ChristenUnie

De ChristenUnie ziet kansen en mogelijkheden om Hardenberg aantrekkelijk te maken voor jongeren. Bijvoorbeeld door aanbod van voldoende starterswoningen, samenwerking tussen onderwijs en ondernemers, passende (HBO) opleidingsmogelijkheden en een gevarieerd cultureel aanbod. Wat ons betreft hoort hier ook de aanleg van de Nedersaksenlijn bij, die studerende jongeren flink wat reistijdbesparing oplevert. Vanuit de ChristenUnie houden we graag oog voor de jongeren in onze gemeente. Hoe waardevol zou het dan zijn, wanneer we niet alleen Hardenberg “aantrekkelijker” maken, maar de jongeren ook daadwerkelijk weten te “binden en boeien”.

 

GroenLinks

Zeker! Dat moeten we doen we door te zorgen dat er goede en voldoende woningen zijn voor die groep. Meer beleving zou er ook bij helpen, een bruisende gemeente dus. Maar we moeten ook reëel zijn; een deel van de jongeren trekt ook weg voor banen in het westen van het land. Willen we aantrekkelijk zijn voor jongeren moet het totaalpakket goed zijn; wonen, werken, beleving en ontspanning. Werk te doen dus, gelukkig heeft GroenLinks een jonge fractie met mensen vol ideeën. 

 

50Plus

Ja, want wij zien dat jongeren vertrekken en hierdoor kan er krimp en vergrijzing ontstaan en dit heeft invloed op de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente, dit neemt af. Bijv. maatschappelijke gebouwen en buurthuizen die leeg komen te staan. Jongeren vertrekken o.a. omdat: 1) er geen hbo-opleidingen in Hardenberg wordt aangeboden, jongeren uit moeten wijken naar andere gemeenten/steden, 2) slechte bereikbaarheid, er worden buslijnen geschrapt of minder aangeboden, terwijl jongeren steeds meer zijn aangewezen op openbaar vervoer, en 3) er onvoldoende betaalbare (huur) woningen zijn zowel in Hardenberg maar ook in de overige kernen.

 

D66

Geen reactie

 

 

 

woensdag 24 maart 2021

Energietransitie, liggen we OpKoers?

 

Bijna elke dag komt er wel iets voorbij als het gaat over energie en klimaat. De beschikbaarheid van fossiele brandstoffen is eindig, en daarnaast komen bij de verbranding ervan broeikasgassen vrij. Broeikasgassen reguleren de temperatuur op aarde. De gemiddelde temperatuur van de aarde gaat omhoog, de zeespiegel stijgt en extremer weer komt vaker voor. En nog duidelijker, in de provincie Groningen zien we de gevolgen van de gaswinning. Dit betekent dat we op zoek moeten naar alternatieven. Overigens begint dit natuurlijk met besparen, alle energie die we besparen, hoeft niet opgewekt te worden. Via de RRE regeling (Regeling Reductie  Energiegebruik) heeft de gemeente Hardenberg de beschikking gekregen over een behoorlijk budget waarmee we onze inwoners in staat stellen zelf te kijken welke oplossing het beste bij je past. In een informatie bijeenkomst voor de raad werd onlangs verteld dat er al meer dan 5.000 waardebonnen verzilverd zijn met een gemiddeld bestedingsbedrag van 250 euro. Er is dus in een korte periode door onze inwoners voor 1.250.000 euro geïnvesteerd in energiebesparende producten, een mooi resultaat.


RES

RES staat voor Regionale Energie Strategie. Nederland is door de rijksoverheid ingedeeld in dertig energie regio’s. Hardenberg valt onder de regio West-Overijssel. Eén van de afspraken is dat deze dertig energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Binnenkort zal de RES in de gemeenteraad besproken worden, met de bijdrage die Hardenberg hierin doet. Overigens hebben we als raad al een keer de eerste aanzet hiertoe besproken. De ambities die in het MJP (MeerJarenPlan) duurzaamheid van onze gemeente staan, zijn één op één overgenomen in de RES West-Overijssel. Het gaat dan over met name drie onderdelen, te weten: Zon op dak, zon op land en windenergie. En voor wat het laatste betreft kennen we allemaal de discussie rond het gebied Bergentheim-Kloosterhaar-Sibculo. De OAG (Omgeving Advies Groep) is daar bezig om te kijken hoe er invulling kan worden geven aan de mogelijkheid van opwek van windenergie in dat gebied. De OAG staat op het standpunt dat er in dit proces alleen maar gewerkt kan worden met fysieke bijeenkomsten. In afstemming met het college heeft de OAG tijdens de eerste lockdown de boel dan ook stil gelegd. We zijn blij dat we van het college hebben begrepen dat samen met de voorzitter van de OAG is besloten niet eerder weer op te starten dan komend najaar. Mensen hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd en wanneer er weer gestart gaat worden moet ook zeker zijn dat er niet nogmaals een onderbreking komt. Waar we ook blij mee zijn is dat het college heeft besloten in de tussentijd gaat inventariseren wat nu precies de plannen zijn om ons heen. We horen geluiden dat vier (buur)gemeenten in de RES Twente plannen hebben voor windmolens en ook over de grens in Duitsland zijn de zelfde geluiden. Met name vanuit Kloosterhaar komen veelvuldig vragen wat dit voor dit gebied gaat betekenen, “we komen er toch niet tussenin te zitten”.

Tot slot is de raad onlangs ook bijgepraat door Enexis over de netcapaciteit of anders gezegd, het onderbreken daarvan. Alleen voor het terug leveren van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen op daken van woningen is nog wel ruimte. Er is een enorm investeringsprogramma om de netcapaciteit te vergroten, maar de vraag van Enexis is dan wel om concreet te zijn waar dit moet gebeuren. Daar zal bijvoorbeeld de RES meer duidelijkheid over moeten geven. Al met al is het wel duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van een enorme transitie waar iedereen mee te maken krijgt. Bovenal
denken we dat belangrijk blijft: Hoofd koel, voeten warm.

OpKoers.nu

woensdag 17 maart 2021

Wat maakt het verschil tussen wel of niet te gaan stemmen?


 

Maandag- dinsdag en vandaag was iedere kiesgerechtigde Nederlander in de gelegenheid zijn of haar stem uit te brengen voor de leden van de Tweede Kamer. Personen vanaf 70 jaar hadden zelf de mogelijkheid om per post te stemmen in verband met de corona epidemie.

Vaak hoor je de opmerking heeft stemmen wel zin want de politici doen ze toch wat ze zelf willen. In deze column probeer ik deze inwoners ervan te overtuigen dat stemmen wel terdege zin heeft en het verschil kan maken in het. Echter dit verschil begint in het stemhokje.

Om de belangen van Hardenberg beter te laten doorklinken in Den Haag heeft u de kans gehad om een van de vijf kandidaten uit de Gemeente Hardenberg te kiezen.

Ongetwijfeld zult u weten wie deze kandidaten waren maar toch hier nog een keer overzicht daarvan.

Namens Het CDA:                 Piet Cees van der Wel

Namens De Christen Unie:    Alwin te Rietstap

Namens GroenLinks:             Romano Boshoven

Namens 50PLUS:                  Linda Verschuur

Namens 50PLUS:                  Gijs Schuurman

 

Zij weten als geen ander wat er regionaal speelt en waarvoor de inwoners van o.a. de Gemeente Hardenberg, maar ook voor de regio voordeel gehaald kan worden.  50PLUS is bijvoorbeeld een grot voorstander van de Nedersaksenlijn de direct spoorwegverbinding tussen Enschede en Groningen. Op deze manier kunnen dan twee universiteitssteden met elkaar worden verbonden. Ook moet dan de heropening van station Bergentheim worden gerealiseerd. Hieruit blijkt dus duidelijk dat stemmen wel terdege zin heeft. Mocht u ook iemand zijn die nu niet heeft gestemd dan krijgt u op * Woensdag 16 maart 2022 opnieuw een kans. Dan zijn er namelijk de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Let dan wel goed op wat de verschillende partijen hebben beloofd en ook daadwerkelijk hebben ingebracht tijdens de gemeenteraadsvergaderingen van de voorgaande (dus nu) zittingsperiode. Natuurlijk zijn er partijen die veel beloven maar waar de resultaten van mager zijn. U kunt dan zelf wel een goede keuze maken aan welke partij u uw vertrouwen geeft. Een

belangrijk agendapunt is momenteel de woningbouw. In heel Nederland is er behoefte aan betaalbare starterswoningen en woning voor ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen. De fractie van 50PLUS zowel landelijk als ook de plaatselijke fractie wil zich hiervoor gaan inzetten. Dit zal ook in ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen een van hoofdthema’s zijn. U weet dat op voorstel van de fractie 50PLUS Hardenberg ook de afgelopen drie jaar een aantal belangrijke zaken voor de inwoners zijn doorgevoerd. Wij denken hierbij aan de starterslening, de afvoer van medisch afval, de luchtkwaliteit in scholen, Ook zullen wij zo wel op landelijkniveau als op gemeentelijkniveau aandacht blijven vragen voor de Nedersaksenlijn. De spoorverbinding tussen de universiteitssteden Enschede en Groningen. Ook willen wij ons dan inzetten om opnieuw een station geopend te krijgen in Bergentheim. Een ander belangrijk punt voor de fractie van 50PLUS Hardenberg is de openbaar vervoervoorziening in de gemeente Hardenberg. Veel belangrijke buslijnen onder andere via zorgcentrum Clara Feyoena Heem is nu opgeheven terwijl dit voor oudere bezoekers een noodzakelijke lijn is.

woensdag 10 maart 2021

'Daarom is dit het moment om stil te staan bij de vraag waar we heen willen'

 

Het afgelopen jaar dachten wij met enige regelmaat terug aan het mooie en droevige liedje dat Jenny Arean en Frans Halsema ten gehore brengen:

“Vluchten kan niet meer; ‘k zou niet weten waar; … vluchten kan niet meer… hoe ver moet je gaan … schuilen kan nog wel, schuilen bij elkaar”.

Corona houdt ons gevangen en we kunnen weinig kanten op. Ook al zou je willen vluchten in werk, sport, school, vakantie, lekker eten, shoppen, social media, politiek of muziek - en laten we drugs of alcohol maar even vergeten - je wordt steeds weer hard geconfronteerd met de alledaagse andere werkelijkheid, vooral als de klok 21.00 uur slaat.


“Daarom is dit het moment om stil te staan bij de vraag waar we heen willen”.

Zomaar 1 zin uit het landelijke verkiezingsprogram van het CDA. Van het lezen van de vele mooie zinnen in verkiezingsprogramma’s of het aanhoren van verkiezingspraatjes word je in deze tijd soms wat moe, maar deze ene zin springt er voor ons toch wel uit. Als je niet kan vluchten dan moet je wel stil staan bij je leefomgeving, je thuis, de mensen om je heen, je financiële positie en bij hoe het verder met jezelf en je naasten gaat. Over de leefomgeving is in onze gemeente in algemene zin weinig reden tot klagen: met gemiddeld zo’n halve hectare per persoon is er voor iedereen voldoende ruimte. We zien huizen in onze buurt die een opknapbeurt krijgen en tuinen die er weer fleurig bij liggen in de ontluikende lente. We horen van onze vrienden dat ze lange wandelingen maken en weer zijn gaan hardlopen. Kortom, de kracht van zelf doen en het pakken van zelfregie borrelen op. Als vluchten niet kan, dan laten we ons niet ontmoedigen, maar gaan voor ‘Nu doorpakken’. Of in de woorden van Herman van Veen: “rennen, springen, duiken, vliegen, vallen en weer opstaan”.

Wat zou het mooi zijn als we die actieve en zelfbewuste houding vasthouden. Dat we vanzelfsprekend zelf blijven investeren in onze eigen gezondheid en die van onze naasten door stress te ontlopen en aandacht te hebben voor gezond eten, niet-roken en bewegen. En dat we ook erop letten dat wijzelf, onze kinderen, ouders of vrienden goed in hun vel zitten. Want daarmee maken wij zelf onze samenleving beter. Van lokale en landelijke politici mogen we eisen dat zij nu durven doorpakken in het opkomen voor hun inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties; ook als het niet in het eigen politieke straatje past. Eerlijkheid lijkt het meest gebezigde woord te worden in politieke campagnes. Wij wensen al onze lokale politieke kandidaten veel succes en wijsheid in de landelijke verkiezingsstrijd. En we hopen vooral dat u de tocht naar de stembus (of postbus) maakt, want uw stem doet ertoe.

 

CDA-fractie 

 

woensdag 3 maart 2021

Onze mensen in Den Haag



 

De verkiezingen komen er aan, al weet ik niet hoeveel dat nu leeft. Natuurlijk zijn de borden beplakt, onder andere met onze lokale kandidaten. De nieuwsmedia worden nog steeds en vooral gevuld met nieuws over Corona (natuurlijk) en wat ik zie ook met de vele missers uit de rechtse hoek van de politiek. Er wordt openlijk getwijfeld aan de eerlijke gang van zaken, wetenschap wordt ter discussie gesteld en wilde plannen om naar de maan te gaan gelanceerd (vergeef me de woordspeling).

 

Ondertussen in de peilingen: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was; allerlei schandalen en schandaaltjes ten spijt. Er blijkt steeds meer een scheuring in onze samenleving tussen ‘rechts’ en ‘links’ en de traditionele middenpartijen lijken juist naar de flanken op te schuiven, in de zoektocht naar u, de waardeerde kiezer.

 

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik een hoop wil uiten, richting juist de mensen uit het Vechtdal die op de kandidatenlijsten staan. Deze column is voor Alwin, Romano, Piet-Cees, Gijs, Linda en Wybren. De belofte namelijk is om een stem in Den Haag te zijn voor onze regio, voor het Vechtdal misschien wel en onze positie vanuit de landelijke politiek te bevechten. Ieder natuurlijk vanuit de eigen politieke overtuiging, dat staat voorop.

 

Het lijkt nu al de goede kant op te gaan door de vele beloftes over de Nedersaksenlijn. Maar dat is voor mij niet het einde; Hardenberg staat er momenteel goed op, we laten tegen de stroom in groei zien en hebben de ruimte en de menskracht om die groei om te zetten in duurzame groei. Daarvoor is van alles nodig, vanuit lokaal maar zeker ook vanuit landelijk. Nog meer versterking van onze infrastructuur, het onderwijs, een kanteling op het gebied van de maakindustrie en de energie-opgaves.

 

Het zou mij wat waard zijn om deze opgaves vanuit Den Haag, of liever gezegd samen met Den Haag, op te pakken. Laten we onze soms wat nederige houding varen, en met trots en wat bravoure het Vechtdal echt neerzetten in het hart van de politiek. Ik wens onze kandidaten in ieder geval veel succes!

 

Jacco Rodermond

Fractievoorzitter D66

woensdag 24 februari 2021

Toeslagenaffaire, kanaaldrama, windmolendiscussie Bergentheim - een ‘cursus luisteren naar de burger’ moet verplichte kost zijn voor bestuurders en medewerkers van álle overheden.

OpKoers.nu

Wij kunnen deze stelling in grote lijnen onderschrijven. Onlangs is uit het onderzoek van de Hardenbergse rekenkamer naar voren gekomen dat burgers bij diverse projecten niet tevreden zijn over de communicatie. Bij de medewerkers van de overheden leeft het idee  dat er voldoende informatie verstrekt is en er mogelijkheden zijn geboden voor inspraak. Er is duidelijk een vorm van miscommunicatie als de verwachtingen niet overeen komen. De mate en manier van communicatie dient eerst goed afgestemd te worden met alle betrokkenen. Een cursus zal hier zeker voor helpen, maar de basishouding bij de bestuurders en de medewerkers van overheden dient te zijn dat zij in dienst staan van onze inwoners, en dat de burgers bij communicatie serieus genomen worden.

 PvdA

Een cursus luisteren is voor iedereen altijd goed om zo goed mogelijk te begrijpen wat de ander je wil vertellen. Daarmee zijn ook naar onze stellige mening een aantal van de geschetste problemen te voorkomen. Maar wat nu als burgers tegengestelde meningen hebben? Dan moet je nog steeds goed luisteren! Maar niet in de zin van “als je luistert, doe je wat ik zeg!” Dan moet je de belangen van alle betrokkenen afwegen en ook het algemeen belang. Dat is best lastig, maar zo werkt het wel. Je kunt het dus niet altijd iedereen naar de zin maken, maar je kunt, nee je moet altijd wel horen wat de ander zegt.

 

CDA

Belangrijk is dat iedereen die voor de overheid werkt, zich realiseert dat het algemeen belang van de inwoners voorop staat. Het gaat om prettig kunnen wonen, ondernemen en léven. Klantgericht werken vormt daarvoor de basis. Maar zonder mensen als Pieter Omtzigt zou o.a. de toeslagenaffaire waarschijnlijk in de doofpot geraakt zijn. Het onafhankelijk (en zonder eigen belang) zaken aan de orde stellen, lost problemen pas écht op. Gelukkig hebben de inwoners van de gemeente Hardenberg in maart de mogelijkheid om invloed in Den Haag te vergroten. Bij de Tweede kamer verkiezing gewoon stemmen op Piet-Cees van der Wel.

 VVD

Luisteren zou verplichte kost moeten zijn, naar wat er speelt en uitleggen waarom iets moet gebeuren. Anders omgaan met energie, hoeft niet altijd met windmolens. Problemen worden sneller opgelost als de oplossing wordt gedragen. Daarvoor is een open en transparante dialoog een voorwaarde. Laten we daar mee beginnen in onze gemeente. Ook hier wordt door wethouders weinig concreet antwoord gegeven op vragen in een raadsvergadering en horen wij ook dat op vragen van inwoners helemaal niet wordt gereageerd. Dat is slecht omdat in iedere vraag een verbeter- of leerpunt zit waarmee ze op het gemeentehuis ook gewoon aan de slag kunnen gaan.

 

GroenLinks

Politici zijn volksvertegenwoordigers en moeten er zelf voor zorgen dat ze in goed contact staan met de inwoners. Een cursus zou dus niet nodig moeten zijn. Communicatie is natuurlijk heel belangrijk. Daar moet de overheid zich heel bewust van zijn en daar moeten medewerkers in getraind worden. Dat gaat dus verder dan luisteren naar de burger, het gaat ook om het verhaal dat je zelf verteld. We vinden de vergelijking tussen de toeslagenaffaire en de mogelijke komst van windmolens in Bergentheim wel te ver gaan. De toeslagenaffaire was het resultaat van discriminerend beleid in de vorm van algoritmes. Dat beleid had niet alleen te maken met wel of niet luisteren naar inwoners  vooral met een verrot systeem

 

 

 

50Plus

Het is van belang dat gemeente en inwoners inzetten op een duurzame samenwerking. 50PLUS: participatie moet als onderdeel meegenomen worden in het beleidsproces. Bestuurders en medewerkers moeten beter gaan luisteren. Er is veel onbegrip, frustratie en verdriet onder inwoners bijv. bij de toeslagenaffaire en de windmolendiscussie in Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo. Niet altijd wordt kennis gedeeld bijv. vanaf het beginpunt, een inwoner weet niet waar ze over mee moeten denken of het is niet duidelijk. Inwoners krijgen hierdoor het gevoel dat ze niet gehoord worden. Een cursus luisteren kan dan zeker handvatten bieden.

 

 

D66

Soms lijkt het alsof de overheid een doel op zich is maar dat is natuurlijk niet waar. Ik vroeg aan de wethouder bij de behandeling van park Moscou of we iets konden leren van het langslepende dossier, dat volgens een bewoner daar zorgde voor lichamelijke en psychische klachten. De wethouder denkt van niet, zo was in ieder geval het antwoord. Vaak denken we (ook als raad) dat we het goed doen, terwijl het vertrouwen in de politiek slinkt.

Ik weet niet of de verplichte cursus een middel is, maar beter luisteren, meer aansluiting en betere samenwerking is wel verplichte kost voor iedereen die in of bij de overheid werkt.

 

ChristenUnie

Elke politicus is zich er van bewust dat het haar/zijn plicht is goed naar de burger te luisteren. Daar is geen cursus voor nodig. Dat politieke beslissingen in de praktijk verkeerd uitpakken, heeft deels te maken met hoe wij onze maatschappij hebben georganiseerd: erg gericht op controle en zekerheid en veel minder op vertrouwen en maatwerk. Voorbeeld: aan de ene kant is er de roep om brede en harde aanpak van fraude, maar wel met onbedoeld gevolg dat er mensen vermalen worden in het daarvoor opgetuigde systeem. De ChristenUnie, net als andere partijen, is er altijd op uit om naar inwoners luisteren, maar dat betekent niet dat er nooit meer iets mis gaat.

 

 

 

 

woensdag 17 februari 2021

Hoezo, de kracht van gewoon doen….



De gemeente Hardenberg laat zich er graag op voorstaan dat wij "gewoon doen" (met de nadruk op doen); daar zijn we trots op. En terecht. Zo zijn we twee jaar geleden de meest toegankelijke gemeente van Nederland geworden, zijn we warme pleitbezorgers voor de Nedersaksenlijn, geven we (recreatie) ondernemers de ruimte om te bloeien, houden we woonkernen leefbaar, helpen we jongeren gezond te leven, ondersteunen we minderbedeelden op allerlei manieren en hebben we oog voor zowel onze mooie landschappen als de agrarische ondernemers. Om maar een paar dingen te noemen. Wij zijn een gemeente van "als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan". Niet helemaal. Want sinds 9 februari is de gemeente Hardenberg één van de weinige gemeentes die haar inwoners niet financieel tegemoet komt bij het klimaat- en hittestressbestendig maken van woonwijken. We hebben geen regeling voor afkoppeling van hemelwaterafvoeren, geen subsidie voor vergroening van daken en geen tegemoetkoming voor tuinbezitters die een deel van hun terras vervangen door beplanting. Hoe kan dat, zult u zich afvragen. In het voorstel dat op 9 februari door een meerderheid van de raad is verworpen, staat toch duidelijk dat 70% van het grondgebied in de gemeente particulier eigendom is. Dan ligt het voor de hand dat je met stimuleren van klimaatmaatregelen daar aandacht op richt. En het mooie is, die aandacht kost relatief weinig: de voorgestelde regeling voor het afkoppelen en vergroenen vergt € 165.000. Dat geld is direct bestemd voor inwoners die actie willen ondernemen: we koppelen de regenpijp af van het riool en zetten er een regenton onder voor het bewateren van de tuin; we maken het terras tien vierkante meter kleiner en leggen een gazonnetje aan; we hebben een garage met plat dak waarop een sedumbegroeiing niet zou misstaan. Even in perspectief: binnen het gemeentelijk rioleringsplan is jaarlijks € 500.000 beschikbaar voor niet-particuliere klimaatadaptatie. Voor de jaren 2020, 2021 en 2022 is er in totaal al 1,3 miljoen apart gezet voor concrete projecten om de gemeente klimaatbestendig te maken. Maar omdat de één roept dat het voorstel niet ambitieus en vernieuwend genoeg is, de ander dat € 165.000 teveel geld is en onze inwoners toch niet op dit soort regelingen zitten te wachten en een derde teleurgesteld is, doen we dus helemaal niks. Waarschijnlijk had de ChristenUnie-fractievoorzitter gelijk toen hij zei dat de titel van het raadsvoorstel wat onduidelijk was, waardoor een raadsmeerderheid blijkbaar niet in de gaten had dat het college voorstelde om binnen de klimaatagenda een stimuleringsregeling voor inwoners in het leven te roepen. Die regeling doet van de klimaatagenda en bijbehorende visie en ambities niets af. We vinden in de raad wel middelen om het MFA in De Krim twee keer flink (extra) geld te geven, de sportclubs in Balkbrug financieel te ondersteunen bij hun nieuwbouwplannen en de Hardenbergse kanovereniging financieel tegemoet te komen in het kader van huisvesting. We vragen het college de aanleg van dure fietstunnels op zijn minst te overwegen en een aantal partijen leek het ooit een goed idee parkeren voor iedereen altijd gratis te maken. Maar € 165.000 voor particuliere klimaatadaptatie en vergroening, als onderdeel van een totaalvisie, is een stap te ver. De kracht van gewoon doen lijkt voor wat betreft vergroening van woonwijken, plaats te hebben gemaakt voor onwil om gewoon te doen.

woensdag 10 februari 2021

KIJKJE IN DE KEUKEN VAN VVD HARDENBERG




Onlangs heeft onze gemeente een belangrijk besluit genomen. Eén waar veel om te doen was, maar tegelijkertijd ook heel weinig.

Het betrof het verzoek om verlenging van het AZC. De gemeente had ter voorbereiding een uitvoerig onderzoek laten doen onder alle betrokken partijen bij het AZC, buurtbewoners, scholen, politie, winkeliers en inwoners. Iedereen heeft zijn/haar mening kunnen geven rondom de vraag of we gaan voor een verlenging van 5 jaar.

De uitslag van het inwoners onderzoek was duidelijk: 45% is tegen verlenging en 28% van de respondenten geeft aan onder voorwaarden in te kunnen stemmen.
De algemene opmerking was dat overlast door jonge (alleenstaande) mannen echt niet langer wordt geaccepteerd. Voor ons was daarmee de uitkomst duidelijk. Verder gaan op dezelfde voet kan niet. Maar met aanpassingen rondom veiligheid en het voorkomen van overlast, is er in onze gemeente een breed draagvlak om asielzoekers op te vangen. Daarom hebben wij een amendement geschreven (wijziging van het voorstel) waardoor het opvangen van zogenaamde ‘veilige landers’ niet meer mogelijk zou zijn. Wij kregen in de gemeenteraad een meerderheid voor deze wijziging maar de wethouder klopte bij ons aan omdat de aangenomen wijziging niet uitvoerbaar was. En wat moet je dan? Bert Gelling en ik bellen heen en weer en besluiten dat ik contact probeer te zoeken met ons Tweede Kamerlid Bente Becker. Zij heeft asielzaken in haar portefeuille en kan ons misschien verder helpen. Beetje gek moment in het reces op 30 december, maar goed… toch contact gezocht en binnen de kortste keren een reactie  en belcontact waarna zij ons vertelt welke richtingen wellicht wel mogelijk zijn.
De bruikbare informatie bespreekt Bert Gelling (fractievoorzitter VVD) met Piet Cees van der Wel, (fractievoorzitter CDA) die vervolgens ook contact opnemen met hun Tweede Kamerlid om te kijken wat zij zegt.
Omdat alle fracties in de gemeenteraad ondertussen ook graag met een breed gedragen oplossing wilden komen, hebben alle fractievoorzitters besloten om zelf in gesprek te gaan met het COA om een afspraak te maken die uitvoerbaar is voor het COA en recht doet aan de opmerkingen en voorwaarden van onze inwoners. Dat is gelukt.
Deze korte lijnen van Hardenberg naar Den Haag zijn geweldig! Het bevestigt dat WIJ samen Nederland zijn en dat je als je wilt ook zo kunt aansluiten en meedoen om van Nederland het land van je dromen te maken. Dan moet je niet mopperen, schoppen en rellen, maar je handen uit je mouwen steken en DOEN!
Dat is ook de reden dat ik Bente Becker heb gevraagd om ook in deze column even terug te blikken.
Ik geef het woord graag aan Bente Becker: In mijn werk als kamerlid ben ik al jaren aan het werk met integratie en inburgering, Vreemdelingenzaken/Migratie.
Opvang van asielzoekers is daarbij een belangrijk deel. De afgelopen jaren is lokaal opvangen van vluchtelingen in de eigen regio eindelijk bespreekbaar geworden, iets waar we veel op inzetten zodat we ruimte hebben en houden voor de aanvragen die echt nodig zijn. De vraag die ik kreeg van Jeanet is voor mij heel logisch. Wij vinden het geweldig dat Hardenberg zo’n breed draagvlak heeft voor het opvangen van asielzoekers, maar snappen ook heel goed de onrust die het met zich mee kan brengen. Wij hebben ook veel stappen gezet om ervoor te zorgen dat dit in betere banen wordt geleid. Ik vind het erg fijn als lokale raadsleden contact zoeken over problemen die lokaal spelen en samen aan oplossingen te werken. Hoe dit in Hardenberg is verlopen is een mooi voorbeeld hoe landelijk beleid en samenwerking tussen raadsleden en Tweede Kamer leden direct van invloed is op uw omgeving. Reden genoeg om naar de stembus te gaan op 17 maart. Uw stem heeft echt invloed!
 
Jeanet Meijerink (VVD Hardenberg) en Bente Becker
(VVD Tweede Kamer)

woensdag 27 januari 2021

Stelling VVD over de klimaatdoelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen te behalen moet de gemeente inzetten op duurzame alternatieven voor windmolens; zoals: geothermie, aquathermie, waterstofproductie, zonne-energie en waterkracht.

 

OpKoers.nu

Opkoers.nu is in principe tegen windmolens dus staan we achter deze stelling.  Als we deze doelstelling kunnen halen met andere maatregelen als zijnde windmolens dan graag, maar veel van deze suggesties staan nog in de kinderschoenen.

Er zal nu alvast actie moeten worden ondernomen alleen met zon op daken en land redden we het niet. Daarom is bijv. het gebied Bergentheim/Kloosterhaar aangewezen als kansrijk gebied voor het plaatsen van windmolens, echter zal er wel draagvlak van omwonenden moeten zijn en de garantie dat ze niet verkocht worden aan een buitenlands bedrijf. De lokale gemeenschap moet kunnen profiteren zolang de molens er staan. En natuurlijk moeten we nieuwe methodes van energieopwekking als alternatief onderzoeken.

 

ChristenUnie

De ChristenUnie is altijd duidelijk geweest over inzet van alternatieve warmte- en energieopwekking naast windmolens; wij vinden dat het een mix moet zijn van duurzaam opgewekte energie. Daarvoor hebben we alle opties van lokale opwekking nodig. We moeten ook het maximale doen aan energiebesparing: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Er moet geïnvesteerd worden in warmtenetten (geo- en aquathermie) en groene waterstofproductie. Samen met lokale energiecoöperaties kunnen we onze doelstellingen behalen. Een stabiel elektriciteitssysteem, ruimte bieden voor innovatieve technieken en regie op opslagcapaciteit zijn hiervoor van belang.

CDA

Samenwerking aan een duurzame toekomst, dat vindt het CDA belangrijk. Lokaal maatwerk is hierbij essentieel. En het benutten van mogelijkheden op het gebied van duurzame energieopwekking. Om hierin stappen te maken, is innovatie een kans die we moeten pakken. In de gemeente Hardenberg is ruimte om te ondernemen en duurzame energie biedt daarbij kansen. De gemeente kan het goede voorbeeld geven door inwoners te inspireren en te laten zien waar we voor staan. Samen werken aan projecten waarbij de opbrengsten van lokale energieopwekking zoveel mogelijk beschikbaar komen voor investeringen in de eigen kernen.

VVD

Het realiseren van de klimaat doelstellingen is een lastige, maar noodzakelijke opgave, daarom gelooft de VVD dat draagvlak vanuit de samenleving leidend moet zijn. Naast windenergie, zal er gezocht moeten worden naar duurzame alternatieven, zoals zonne-energie, biogas, thermische energie en de lokale productie van waterstof. Tevens is de VVD Hardenberg van mening dat een evenredig deel van de opbrengsten uit het verwerven van duurzame energie, dient toe te komen aan de gemeenschap. Tenslotte benadrukken wij dat wij tegen de wildgroei van wind en zonneparken zijn, daarom zien wij de noodzaak in een gecentraliseerd landelijk beleid voor de inrichting van ons platteland. Daarbij hoort ook het verkennen van de mogelijkheden voor kernenergie voor het geval de wind niet waait en de zon niet schijnt.

GroenLinks

In de energietransitie moeten we een goede mix van verschillende soorten groene energie hebben. Windturbines zijn naast de in de stelling genoemde energiebronnen onmisbaar. De opbrengst van één 3 MW windturbine is voldoende voor het voorzien van energie voor ruim tweeduizend huishoudens, één hectare zonnepark voor slechts 300 huishoudens. Als je die cijfers ziet lijkt het aantrekkelijk juist meer windmolens in de gemeente te plaatsen. Maar als de wind niet waait en de kolencentrales intussen flink aan het afbouwen zijn, is het wel erg prettig om energie te kunnen krijgen van de zonneparken en andere nieuwe energievormen. Een goede mix dus, en daar hoort wind ook bij.

 

PvdA

Hardenberg moet ook inzetten op duurzame alternatieven. Enerzijds voor de warmtevoorziening waarvoor we ook moeten kijken naar mogelijkheden zoals geo- en aquathermie. Naast zonne-energie en waterkracht hebben we echter ook windenergie nodig omdat we domweg onvoldoende elektriciteit op kunnen wekken met zonnepanelen en waterkracht alleen. In de winter schijnt de zon matig en s-nachts al helemaal niet terwijl we dan ook stroom nodig hebben voor de industrie. Daarnaast wordt het netwerk peperduur als je alleen zonne-energie opwekt. En wie moet dat betalen?Dan waterstof. Waterstof komt niet uit de grond maar je kunt het maken als je voldoende elektriciteit over hebt. Zover zijn we nog lang niet.

50Plus

Duurzame energie, is meer dan wind- en zonne-energie. 50PLUS: willen we de klimaatdoelstellingen behalen dan moet er ook gekeken worden naar innovatieve ontwikkelingen zowel op korte als ook op de lange termijn. Hierbij dienen o.a. waterstof, geothermie, thorium en “blauwe” energie aandacht te krijgen. 50PLUS vindt dan ook dat de gemeente zich o.a., meer moet inzetten voor duurzame alternatieven voor windmolens. In Kampen wordt bijv. geothermie toegepast. In en aan de rand van onze gemeente zie je de ene na de andere windmolen(parken) oprijzen en dat veroorzaakt veel weerstand en verdriet tussen en bij onze inwoners.

 

D66

Wij zijn het deels eens met de stelling van VVD, dat we moeten inzetten op alternatieven voor wind (en zon). Deels, omdat D66 van mening is dat we voorlopig niet zonder windenergie en zonne-energie kunnen. Wat mogelijk een interessante gedachte is, is om zelf deel te nemen aan een project voor grootschalige energieopwekking, en hiermee zelf ook inkomsten te verkrijgen. Deze kan je dan inzetten om innovaties te versnellen. Want er ligt nog een wereld open voor wat betreft duurzame energie. Denk aan andere manieren van opwekken, maar ook manieren van opslag en vervoer van energie. Daarbij denken wij niet alleen aan lokale oplossingen maar zeker ook buiten de grenzen van gemeente, provincie en land. D66 is van mening dat we geen enkele mair onbenut moeten laten om te zorgen voor een schonere en leefbare planeet, en tegelijk ook een vergroening van onze lokale economie.

woensdag 20 januari 2021

Democratie



Als ik nadenk wat mijn eerste politieke herinnering is dan kom ik uit bij de verkiezing van Barack Obama als president van Amerika in 2008. Ik was toen 12 en dat er met het verkiezen van de eerste zwarte president geschiedenis werd geschreven was duidelijk. Positieve geschiedenis, en voor mij en veel generatiegenoten een sterk voorbeeld van democratie.

Als ik dan nu nadenk over hoeveel 12-jarigen nu de gebeurtenissen in Amerika meemaken als hun eerste bewuste kennismaking met politiek vind ik dat verdrietig. Zij zien een president die niet alleen de democratie in twijfel trekt, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet maar ook nog aanstichter is van de bestorming van het Amerikaanse regeringsgebouw. Op de stoep van het Capitool in Washington DC werd een galg gebouwd. Binnen moesten politici en ambtenaren vrezen voor hun leven. Dat is trieste geschiedenis, en laten we duidelijk zijn, dat is niet wat democratie is.

Naar Nederland kijkende hebben we ook een aantal dieptepunten meegemaakt de laatste tijd. Regelmatig moeten straten in Den Haag geblokkeerd worden met defensiematerieel uit angst voor de trekker-protesten. In Groningen werd het provinciehuis bestormd en de deur geforceerd met een trekker. Met regelmaat staan complotdenkers politici op te wachten om ze lastig te vallen en uit te schelden omdat ze zich niet in het corona-beleid kunnen vinden. De galg die we voor het Capitool in de VS zagen hebben we eerder gezien; bij verschillende boerenprotesten in Nederland.

Ook onze democratie staat onder druk. Haatberichten, bedreigingen en intimidatie zijn voor veel politici bijna normaal geworden. Alsof het er bij hoort. Toen ik begin vorig jaar een beslissing wilde nemen over wel of niet solliciteren voor de GroenLinks kieslijst was dat ook waar ik aan dacht. Wil ik mezelf en de mensen om me heen blootstellen aan dat giftige klimaat? En dat je daar over nadenkt voor je jezelf beschikbaar stelt voor de democratie, dan zegt dat wat over de staat van onze democratie.

In Amerika hadden ze met Trump een president die zijn politieke platform heeft gebouwd op het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen. Maar een paar weken geleden presenteerde de grootste Nederlandse oppositiepartij hun partijprogramma. Hierin staat dat de PVV vindt dat Nederlanders met een dubbele nationaliteit niet mogen stemmen en geen politieke functies mogen bekleden. Met andere woorden; 1,3 miljoen mensen mogen niet meedoen in onze democratie. Wat u ook stemt, probeert u zich eens voor te stellen hoe deze boodschap moet voelen voor mensen met een dubbele nationaliteit.

Straks in maart zijn er weer verkiezingen. Mijn wens is dat we daar een voorbeeld van democratie van kunnen maken. Waar debatten om de inhoud gaan, waar met respect over de ander wordt gesproken en waar iedereen mee mag doen. Eigenlijk een beetje zoals we het in Hardenbergse politiek gewend zijn dus.

Ik wens u namens GroenLinks het allerbeste voor 2021. Laten we proberen om naar elkaar om te kijken, elkaar te respecteren en zorgen dat maart een krachtig voorbeeld van democratie gaat worden. Daar hebben de 12-jarigen van nu het meeste aan.

Romano Boshove
GroenLinks


woensdag 13 januari 2021

Wat betekent de komst van 5G netwerk voor de gemeente en uw gezondheid.



 

Naast de discussie over zonneparken en windmolens is er nog een nieuwe technische ontwikkeling. Namelijk het 5G netwerk. In juli 2020 is de vijfde generatie mobiele communicatie geïntroduceerd in Nederland.

 

Wat betekent 5G netwerk voor de gemeente?

Er zijn heel wat stappen nodig voordat de Nederlandse burger en bedrijven gebruik kunnen maken van 5G diensten. Veel stappen spelen zich af op een wereldwijd toneel waarop de Nederlandse Overheid beperkt invloed heeft.

 

Internationale standaardisatie organisaties ontwikkelen de 5G technologie en bepalen in welke van de hiervoor beschikbare spectrumbanden deze technologie gaat opereren.

 

Netwerk operators rollen nieuwe apparatuur uit, hun nationale netwerk. Hier speelt de gemeente een cruciale faciliterende rol bij de verlening van vergunningen en bij vergunning vrij. Hier moet ook de afstemming met de operators plaatsvinden over de communicatie met de burgers.

 

Concreet betekent dit voor de uitrol van 5G voor Nederlandse Gemeenten het volgende

Aanleg glasvezel voor antenne – installatie.

Het merendeel van de huidige antenne – installaties is al voorzien van glasvezelverbinding. Dit jaar zal mede door de komst van 5G het resterende deel ook aangesloten moeten worden op glasvezel.

 

Gezondheid en 5G

In de samenleving klinken verschillende geluiden over 5G en gezondheid. De mobiele sector volgt nauwgezet de aanwijzingen, limieten en richtlijnen van de bevoegde nationale en internationale autoriteiten op dit punt. Dat zijn in Nederland onder andere de Gezondheidsraad (deze adviseert de regering) het Kennisplatform EMV en het Agentschap Telecom die toezicht houdt op de naleving van de normen die voor zendapparatuur gelden. Op internationaalniveau wordt door de onafhankelijke International Commission on Non lonizing Radiation Protection (ICNIRP) wetenschappelijk advies en richtlijnen gegeven ter bescherming van gezondheids- en milieueffecten van niet –ioniserend starling ( Non – lonizing Radition, NIR) zodat mensen en milieu beschermd worden. Zij stellen de blootstellingslimieten (oftewel limieten voor stralingen) op waarbinnen de operators opereren. De Europese Unie heeft alle lidstaten aanbevolen om de blootstellingslimieten van ICNIRP na te leven ter bescherming van de bevolking. Nederland heeft deze aanbeveling overgenomen. Deze limieten vormen ook een onderdeel van de productie veiligheidseisen voor apparatuur die in de handel worden gebracht. Het Agentschap Telecom houdt toezicht door regelmatig metingen te doen in het land en publiceert de meetresultaten. Het agentschap verricht en publiceert op dit moment aak additionele metingen bij 5G opsxtellingen. De apparatuur van de mobile operators ver beneden de door deze autoriteiten opgestelde richtlijnen en limieten. Dit geldt voor alle huidige apparatuur op alle frequenties die nu in gebruik zijn, maar uiteraard straks voor alle 5G apparatuur op (nieuwe) frequenties die door de operators in de toekomst gebruik gaan worden. Het Kennisplatform Elektromagnetische velden heeft een aparte memo opgesteld over 5G en gezondheid.

 

 

Het belangrijkste voor 5G en gezondheid en blootstellingslimieten zijn:

Het 5G netwerk moet net als de huidige mobilenetwerken voldoen aan internationale blootstellingslimieten voor elektronische velden. Wij zijn ons bewust dat er nog veel meer informatie is maar door ruimtegebrek moete

dinsdag 5 januari 2021

Wat verwachten de politieke partijen van het jaar 2021

GroenLInks

Het meest hopen we natuurlijk snel van corona af te zijn en dan we weer snel terug kunnen naar een soort van normaal. De realiteit is natuurlijk dat dat niet zo snel zal gaan. Maar we kunnen allemaal bijdragen door ons goed aan de regels te houden. Verder is 2021 het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen die voor onze partij extra bijzonder zijn omdat ons raadslid Romano op de kieslijst staat.

Politiek kunnen we het jaar meteen goed beginnen door het beleidsplan inclusie vast te stellen. Dat vinden we echt een mooi start van het jaar. We hopen dat Hardenberg die lijn doortrekt en dat er net zulk ambitieus beleid voorgelegd wordt voor duurzaamheid en sociale onderwerpen. GroenLinks gaat er in ieder geval vol voor. We hebben zin in het jaar en hopen weer veel mensen te mogen ontmoeten.

VVD

2020 is Corona. Het virus kwam groots en onverwacht, betreft mensenlevens en die proberen we met z’n allen te redden. Er zijn moeilijke beslissingen genomen door de regering met grote gevolgen. Mensen verloren dierbaren en sommigen hun baan. Veel bedrijven zijn hard geraakt. Mede door de crisis is er in onze gemeentepolitiek bezien weinig gebeurt, maar blijft de VVD kritisch en benoemen wij als enige slechte projecten (zoals het LOC dat ondertussen ruim 23 miljoen heeft gekost) en zijn wij nog steeds voor de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart om de Julianastraat weer positief te kunnen ontwikkelen. De benoeming van onze nieuwe burgemeester hebben wij als het grootste politieke hoogtepunt ervaren. Komt er weer een beetje vuur in het bestuur! 

 

CDA:
Hoe komen we uit deze Coronacrisis? Die vraag staat centraal komend jaar. Maar voor de politieke partijen staat het eerste kwartaal van 2021 in het teken van verkiezingen. Als CDA zijn we blij met Piet-Cees van der Wel als kandidaat Tweede Kamerlid. Hij heeft 20.000 stemmen nodig om in de Tweede Kamer terecht te komen. Wij gaan daar met zijn allen voor. Het zou geweldig zijn als we een Hardenberger in Den Haag zouden hebben. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld een Nedersaksenlijn voor elkaar te boksen, of een weg te verbreden. Laten we met z’n allen proberen Piet-Cees in Den Haag te krijgen. Daar hebben we allemaal baat bij. Wij gaan ervoor!

 

50Plus

Allereerst willen wij u een gelukkig nieuwjaar toewensen. We hopen op een beter en een coronavrij jaar. Dit jaar zal vooral het jaar worden waarin onze inwoners worden gevaccineerd. Welke effecten heeft de lock down gehad op onze inwoners, ondernemers maar ook op het verenigingsleven, buurthuizen, sportverenigingen enz. Maar het aankomend jaar bestaat ook uit het ouderenakkoord, duurzaamheid, RES en de 2e kamer verkiezing die op 17 maart plaats vindt. Er kunnen op 3 verschillende dagen gestemd worden en voor 70-plussers is het mogelijk om per post hun stem uit te brengen.

ChristenUnie

Met de wissel van 2020 naar 2021 zijn helaas niet alle problemen opgelost. Maar we zien uit naar het moment waarop we weer dicht bij elkaar mogen zijn; iets dat voor maart 2020 zo gewoon was en nu zo bijzonder is. Sommige dingen veranderen niet: wij blijven ons inzetten voor de bloei van de gemeente Hardenberg en haar inwoners. Voor meer dan 80 miljoen vluchtelingen op deze aarde blijft het voorlopig echter moeilijk; ook in 2021 verdient dat onze aandacht en daadkracht. Wij kunnen niet in de toekomst kijken, maar weten dat wij een opdracht hebben. De ChristenUnie wenst iedereen een waardevol, hoopvol en liefdevol 2021 toe. “Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.”

 

OpKoers.nu

Wat brengt 2021? Het enige wat vrij zeker is dat er een nieuw kabinet komt na de landelijke verkiezingen. Dat we nog de handen vol hebben aan het coronavirus en ook als het virus onder controle is zal het nog grote invloed hebben op onze samenleving, niet alles zal bij het oude blijven.  Als OpKoers.nu willen we ons inzetten voor het herstel van onze samenleving in het besef dat we het niet alleen kunnen, daarom nu al een verzoek aan u, laten we het samen doen en het noaberschap hooghouden. We hopen van harte dat we u in 2021 weer kunnen ontmoeten want als je elkaar in de ogen kijkt is er meer begrip voor elkaar. 

 

PvdA

Het nieuwe jaar staat wat ons betreft in het teken van twee belangrijke zaken: Ten eerste zal in het eerste kwartaal de vaccinatie naar verwachting goed op stoom komen zodat we hopelijk eindelijk verlost zijn van deze corona-epidemie. Ten tweede zijn er verkiezingen. Verkiezingen waar u het verschil kan maken voor bijvoorbeeld een goede zorg, sterk onderwijs en betaalbare woningen. Want als er één ding zeker is geworden de afgelopen jaren is dat de verschillen tussen arm en rijk groter zijn geworden. Kies daarom voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland waar mensen centraal staan. Waar er waardering is voor de zorgmedewerkers. Waar goed onderwijs niet afhankelijk is van waar je opgegroeid bent maar gelijke kansen voor iedereen van leraren en docenten die lol in hun werk hebben en voldoende carrièreperspectief. Waar mensen kunnen wonen in betaalbare duurzame woningen. Wij wensen u fijne feestdagen en blijf gezond.