dinsdag 29 september 2020

Afvalverwerking


 

 

Er zijn van die onderwerpen waar je eigenlijk liever niet teveel over praat. Je wilt gewoon dat het goed is geregeld. Zo’n onderwerp is afval. In de oriënterende vergadering van 22 september van de gemeenteraad hebben we lang over afval gepraat.

Ik weet niet welke associaties u heeft met afval, maar ik moet dan altijd denken aan de afvalcrisis in Italië een aantal jaren geleden. Bergen afval in de straten die daar bleef rotten en allerlei ongedierte aan trok. Als ik dan door Dedemsvaart fiets, ben ik zo blij dat onze straten zo schoon zijn. Zelfs in coronatijd ging het afval verzamelen gewoon ongemerkt door. Als de gemeente en de overheid ergens een taak heeft dan is het wel in afvalverzameling. Als je als gemeente die taak niet goed oppakt dan wordt het gauw een puinhoop. Dat kunnen we als inwoners niet zelf; daar hebben we echt de gemeente voor nodig. En zelfs al is het in ons land en in onze gemeente goed geregeld, dan nog zie je vuil in het buitengebied en in sloten en bermen. Een aantal inwoners in onze gemeente is gelukkig zeer actief om de gemeente telkenmale te wijzen op zwervend vuil.

Heel concreet lag in de gemeenteraad de vraag voor of we het inzamelen van restafval (containers) van 1 x per 4 weken kunnen verlagen naar 1 x per 8 weken. Het idee is dat minder vaak restafval ophalen ervoor gaat zorgen dat we per inwoner ook minder restafval produceren. Het streven is om in 2025 de landelijke doelstelling te bereiken van 30 kg restafval per inwoner per jaar. Voor 2020 was die doelstelling 100 kg restafval per inwoner per jaar. In het voorstel van het College krijgen de huishoudens dan de beschikking over een milieupas om eventueel tussentijds restafval zelf te brengen naar een ondergronds verzamelsysteem.  De redenering is dat de meeste inwoners de container nu gemiddeld ook 6 keer per jaar aanbieden en dat de frequentie van 12 keer per jaar dus wel naar 6 keer per jaar kan worden teruggeschroefd.

Bij monde van Gerard Nijhof heeft het CDA ingebracht dat het CDA de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk wil beperken en de lasten van afvalinzameling voor onze inwoners en bedrijven zo laag mogelijk wil krijgen. Als we het Raadsvoorstel lezen, hebben we grote moeite om de logica ervan te volgen. Je ziet het al voor je dat je onder de zomerse temperaturen twee maanden lang je afval zou moeten bewaren en die afvalbak steeds meer onaangenaam gaat ruiken. Dan wil je als inwoner wel af van je restafval van vier weken. Diverse inwoners en ondernemers hebben ons er ook mails over gestuurd. Er zijn niet-ondernemers die met de gedachte lopen om dan maar een extra grote container te gaan gebruiken van andere afvalinzamelaars. De Participatieraad heeft nog eens gewezen op inwoners die veelvuldig gebruik maken van incontinentie- en/of stomamateriaal en gezinnen met kleine kinderen voor wie de restafvalcontainer snel vol is. Een oudere en/of slecht ter been zijnde inwoner moet dan straks met zakken restafval gaan slepen naar een ondergrondse container. De besparing van het minder frequent ophalen van het restafval wordt bovendien grotendeels teniet gedaan door het moeten investeren in ondergrondse systemen waar inwoners dan zelf het restafval heen moeten brengen. Kortom, het CDA vindt de argumentatie voor de verlaging van de frequentie van de huis-aan-huis inzameling van restafval onvoldoende en verwacht ook niet dat we hiermee een forse slag gaan maken in de reductie van het restafval.

Van afval moet je af en dan helpt collectief inzamelen beter dan dat we dat allemaal op ons eigen houtje naar de ROVA-locatie Bovenveld rijden. De beginvraag is natuurlijk: hoe komen we aan zoveel restafval en kunnen we dat beïnvloeden? Daar zouden we wel eens een oriënterende raadsvergadering aan kunnen wijden.

CDA-fractie

 

maandag 21 september 2020

I.v.m de coronacrisis positieve saldi reserveren voor 2020-2021, niet naar de algemene middelen. “

Stelling door 50 Plus

  

OpKoers.nu

De stelling van 50 plus is: I.v.m de coronacrisis positieve saldi reserveren voor 2020-2021, niet naar de algemene middelen. Een logische gedachtegang en we begrijpen het wel, maar de angst is volgens ons onnodig. Volgens onze informatie is het college van B&W zich terdege bewust van de gevolgen van de coronacrisis en heeft daar al vijf miljoen euro voor gereserveerd. Daarnaast is het ook nog zo dat er maar één bestuursorgaan beslist over de besteding van de algemene reserve en dat is de gemeenteraad waarvan 50 plus met twee zetels deel uitmaakt.

 

 

CDA

Ook onze gemeente wordt in de volle breedte hard getroffen door het Coronavirus. De gevolgen, zowel maatschappelijk als financieel, zijn moeilijk te overzien. Corona vraagt extra inspanning van ons allemaal. Er zijn al mooie (buurt)initiatieven waaruit blijkt dat ze de ander helpen. Geld is een middel maar niet hét middel. De gemeente Hardenberg heeft voorafgaand aan deze periode al laten zien in staat te zijn een vangnet voor inwoners te kunnen vormen. Dat zal ook nu blijken. Daarvoor is het niet nodig om nu al te spreken over 'het vormen van reserves' maar eerder om er als gemeente te zijn voor iedereen die dat nodig heeft zowel in maatschappelijk als financieel opzicht.

 

D66

Ik denk niet dat dit een verstandig plan is. Om te beginnen met het idee dat er financiële overschotten zijn, terwijl er voor de komende jaren donkere wolken samenpakken boven de gemeentelijke begroting. We moeten oppassen dat de Algemene Reserve, de pot waarin we de overschotten altijd bewaren, niet onder druk komt te staan. Dat gezegd hebbende ben ik het eerder eens met een organisatie als Urgenda (die werkt aan een beter klimaat, onder andere) dat dit de tijd is om te investeren in een gezonde en duurzame toekomst. Investeringen waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld nieuwe manieren om energie op te wekken en op te slaan, nieuwe mogelijkheden voor infrastructuur en andere innovaties. Om die naar de regio te halen, moet je geld hebben om mee te financieren en daar zien we op de relatief korte termijn wel mogelijkheden voor.

PvdA

Of je de positieve saldi nu reserveert voor 2020/2021 of ze toevoegt aan de algemene reserve is een schijntegenstelling, immers het blijft in de portemonnaie van de gemeente. Beter dus om ze toe te voegen aan de algemene reserve. Wat de Partij van de Arbeid betreft kan, als de nood aan de man is, weer een voorstel door B&W worden gedaan om die reserve aan te spreken. Dat lijkt ons verstandiger dan dat geld nu al weg te stoppen in een potje zonder voorwaarden. Overigens lijken de opgebouwde reserve aangevuld met regelingen beschikbaar gesteld door ”Den Haag”  de klappen in Hardenberg aardig goed op te vangen waardoor een speciale reserveringspot voor 2020/2021 ook niet nodig is.

Respecteer de regels en Blijf Gezond!

 

GroenLinks

We moesten deze stelling wel even 2 keer lezen voordat het duidelijk was wat 50PLUS bedoeld. In juni heeft de Raad besloten om van het geld dat in 2019 was overgebleven (positief resultaat) 5,2 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve. In het besluit staat ook dat we dit geld beschikbaar houden voor de gevolgen van de coronacrisis. Wat GroenLinks betreft is dat voldoende. We zijn er niet voor om een apart ‘potje’ te maken met coronageld. We vinden ook dat de gemeente juist moet blijven investeren! Er zijn belangrijke doelstellingen bijvoorbeeld op gebied van klimaat, daar kunnen we geen vertraging veroorloven. We zien deze financieel technische stelling maar als een mooie voorbode op de begrotingsbehandeling. 

 

ChristenUnie

Wij kennen 50Plus als een partij met een sociaal hart en we hebben bij de jaarrekening al 5 miljoen euro gereserveerd om effecten van de coronacrisis op te vangen. Volgens de informatie die de raad heeft gekregen, lijkt dat bedrag nu voldoende. Natuurlijk ondervinden wij gevolgen van covid-19, maar wij zijn nog altijd relatief goed af. Daarom roepen wij onze inwoners en collega-raadsleden op over de gemeente- en landsgrenzen heen te kijken, barmhartigheid en ruimhartigheid te tonen. Door te helpen de humanitaire ramp op Lesbos in kamp Moria te verlichten en een deel van onze financiële ruimte te benutten om deze mede-wereldburgers in nood een helpende hand toe te steken.

 

VVD

De begroting van 2020 is vorig jaar vastgesteld met een tekort van 4 miljoen euro. In April is, direct na het uitbreken van Corona al een extra bedrag gereserveerd van 5 miljoen. Daardoor zal het tekort voor 2020 en volgende jaren alleen maar groter worden en is er dus geen overschot dat gereserveerd kan worden. Mocht u het zich afvragen: De VVD fractie heeft niet ingestemd met de negatieve begroting voor 2020 omdat wij vinden dat er op voorhand geen tekort mag zijn, zodat er altijd ruimte is om tegenvallers zoals bijvoorbeeld Corona maar ook binnen andere taken, goed op te kunnen vangen.

 

 

50PLUS

50PLUS Hardenberg is grote voorstander om deze gelden die over zijn niet naar de algemene middelen boeken maar geoormerkt opnemen in de begroting voor 2021 voor de desbetreffende activiteit, bijvoorbeeld: Kunst, cultuur etc. Omdat het overgebleven gelden zijn, die niet zijn besteed in 2020 i.v.m het Coronavirus. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maandag 14 september 2020

Moria



 

Met weerzin keek ik eerst naar de beelden van de verwoestende brand in kamp Moria (het vluchtelingenkamp op Lesbos), en daarna met evenveel weerzin naar hoe de wereld hierop reageerde. Op het moment van schrijven zie ik een foto van een klein meisje in een roze jurkje dat onder een geimproviseerde tent probeert te slapen, met de vingers in de oren. En de Nederlandse politiek reageert met een deal, die mooi lijkt maar schrijnend is in hoe we met elkaar denken om te moeten gaan. Deze column gaat niet over Hardenberg. Het is een persoonlijk relaas.

 

Al jaren proberen mensenrechtenorganisaties en enkele politici kinderen zonder ouders, die opgevangen waren in het map op Lesbos, een plek te geven in Nederland. Meerdere gemeenten hebben hierbij aangegeven mee te willen werken aan dit initiatief. Natuurlijk zijn er dan ook mensen die vrezen dat we dan rovende en rellende jongeren binnen halen, die geen recht hebben op asiel. Dat kan, en dat mag je vinden. Maar ik denk dat we niet moeten en kunnen accepteren dat er binnen Europa (of uberhaupt in de wereld) mensen worden opgevangen onder dergelijke inhumane omstandigheden. En ik denk dat we in Nederland het wel zo goed voor elkaar hebben, ondanks de huidige corona-omstandigheden, dat we dit moeten kunnen oplossen.

 

Na de verwoestende brand kwam er een deal in de landelijke politiek. Honderd mensen uit het kamp mogen naar Nederland, maar wel als uitruil tegen honderd anderen. Het leed van de een ruilen tegen het leed van de ander. Terwijl er een appel was van onze Minister President om met mededogen en compassie om te gaan met onze medemens. Weliswaar ging dit over de scheve schaats van Grapperhaus, maar toch. Mededogen en compassie miste ik, ook later in de discussie.

 

Want ik vroeg ook zelf naar een uitleg van D66. En het antwoord ging over een afweging: wat kunnen we bereiken in het kabinet, hoe valt een besluit electoraal? Moeten we de deur niet dicht houden voor ‘rechts’? Nergens hoorde ik een morele verplichting om het goede te doen. Maar de uitkomst van de Moria-deal was wel ‘teleurstellend’. Ik benader dit dan ook maar met mededogen en compassie.

 

Jacco Rodermond

Fractievoorzitter D66 Hardenberg

maandag 7 september 2020

Bloeiende toekomst



 

2020 gaat zonder twijfel de geschiedenis in als het jaar van de wereldwijde corona-pandemie. En we zitten er eigenlijk nog middenin. Hoewel er al meer kan dan in het begin van de intelligente lockdown, we zijn nog niet terug naar hoe het voor medio maart van dit jaar was. En wat zien we met elkaar uit naar weer letterlijk dicht bij elkaar mogen zijn, zonder te reserveren ergens iets te gaan eten met vrienden, zonder zorgen op bezoek te kunnen bij grootouders en niet meer verplicht met een winkelwagentje door de supermarkt te hoeven als je alleen maar een tube tandpasta nodig hebt…. We verlangen naar hoe het was en we zijn de maatregelen moe. Hopelijk is er aan het einde van dit jaar daadwerkelijk zicht op een vaccin.

 

In maart 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Afgelopen zaterdag was de start van de landelijke campagne van de ChristenUnie. We hebben gekozen voor drie lijnen: 1) echte aandacht voor mensen, 2) van groei naar bloei en 3) rentmeesterschap voor onze schepping. Hiermee kiest de ChristenUnie een toekomstgerichte koers. Om die toekomst voor iedereen leefbaar en de moeite waard te houden, moeten we samen aan de bak. In deze tijd van covid-19 hebben we nog beter geleerd hoe belangrijk het is ècht oog te hebben voor elkaar als mens. De afgelopen maanden hebben ook duidelijk gemaakt dat altijd meer niet altijd beter is. En de vraagstukken rondom het milieu laten ons zien dat we het over een andere boeg moeten gooien.

 

Vooruitkijken en volhouden heeft de gemeente Hardenberg gebracht waar we zijn. Het zorgt ervoor dat we de toekomst, ondanks alles, met vertrouwen tegemoet zien. Eind september doet de nieuwe burgemeester, Maarten Offinga, zijn intrede. Onder zijn voorzitterschap debatteert de gemeenteraad later dit jaar onder andere over de mogelijke verlenging met vijf jaar van de opvang van asielzoekers in het AZC. Niet iedereen is er onverdeeld blij mee; meerkleurigheid in onze straten is één ding, maar er waren ook incidenten. De ChristenUnie blijft weg bij goedkope stereotypen maar we kijken niet weg van de realiteit. Naast opvang voor hen die dat nodig hebben en verrijking van onze lokale samenleving, is veiligheid ook belangrijk. We moeten dat goed met elkaar in evenwicht brengen.

 

In ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, heeft de ChristenUnie een tekst van de profeet Jeremia gebruikt: "zet je in voor de bloei van je stad, want de bloei van de stad is ook jullie bloei." Dat blijven we doen. Met al onze menselijke beperkingen en in de wetenschap dat we het nooit voor iedereen goed zullen doen. Maar wel met onze blik naar voren, als aandachtgevers, bloeibevorderaars en rentmeesters.

dinsdag 1 september 2020

Vertrouwen in de democratie en haar bestuurders!

 We zitten in een roerige periode. Corona lijkt nog niet klaar met ons en grote groepen voelen zich structureel gediscrimineerd vanwege geloofsovertuiging of etniciteit om vervolgens zelf weer flink te discrimineren op seksuele geaardheid en zelfs op geloofsovertuiging naar anderen. We vinden een hoop van elkaar maar weinig van ons zelf.

 

Juist daarom is het werkelijk onbegrijpelijk dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich zelf niet houdt aan de beperkingen die hij aan ons oplegt. Dat er boetes worden opgelegd en zelfs de mogelijkheid wordt overwogen om naar binnen te kunnen treden in onze eigen huizen om te controleren of wij in onze eigen huiselijke omgeving ons wel houden aan de regels. Ik heb mijn 50e verjaardag dit jaar niet gevierd omdat ik onderdeel wil zijn van de oplossing.

 

Het vertrouwen in de politiek en onze bestuurders wordt behoorlijk op de proef gesteld. Landelijk maar ook lokaal. Het kost ons als grootste oppositiepartij veel moeite om aandacht te krijgen voor onze standpunten. De overmacht van CDA, CU, PvdA en OpKoers is zo groot dat de agenda doorgaans kritiekloos wordt uitgevoerd. Gevraagde deskundigen onderzoeken onderbouwen het gewenste gedachtengoed of het nu gaat om de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart of de voortzetting van het AZC in Heemserveen. Alles lijkt gericht op het bevestigen van het beleid, terwijl wij in onze omgeving toch duidelijk andere geluiden horen.  

 

Is deze onvrede dan een goede reden om wegen te blokkeren, om zelfs onze tradities en geschiedenis weg te poetsen? Wat mij betreft niet. Ik denk dat we nog steeds leven in een fantastisch land en een geweldige gemeente waar we met elkaar in gesprek kunnen en moeten. Ik wil graag luisteren naar mensen die zich gediscrimineerd voelen maar wil ook mijn onvrede kunnen uitspreken of zelfs mijn angst als ik lees dat Pablo, Mohammed en Abdul in de afgelopen jaren de drugsscene in Hardenberg hebben gedomineerd.

 

Onvrede is geen reden is om weg te duiken voor de politiek. Nee, wij willen u juist vragen om mee te doen. Heel veel gaat over ZIJ maar zelden gaat het over WIJ. Jammer! Want WIJ kunnen het verschil maken. En dat kan volgens ons maar op één manier. Door mee te doen. Doe mee in ons geweldige land. Kijk naar wat wel kan en kan iets niet? Kijk dan hoe het anders moet zodat het wel kan. Niet door anderen de deur te wijzen maar door anderen ruimte te geven.

 

Dat moeten we samen doen. Boeren, burgers en buitenlui. Met z’n allen, schouder aan schouder. Laten wij nou geloven dat het kan in de gemeente Hardenberg! Zijn we al zover? Zeker niet! Wij zien dat heel veel dingen gaan op de ouderwetse manier, niet open genoeg, niet transparant genoeg. Maar wat ons als gemeenteraadsleden enorm helpt is dat u ons vertelt welke ruimte u nodig heeft, dat u ons vertelt wat er volgens u beter kan, wat niet goed gaat en vooral ook welke oplossingen u ziet. Als u zelf nog een actieve bijdrage wilt leveren aan de oplossing dan roepen wij u van harte op om u aan te sluiten bij het democratische proces en dus om actief te worden in de Hardenbergse gemeentepolitiek: u bent van harte welkom! 

 

Bert Gelling – fractievoorzitter VVD Hardenberg