woensdag 10 februari 2021

KIJKJE IN DE KEUKEN VAN VVD HARDENBERG




Onlangs heeft onze gemeente een belangrijk besluit genomen. Eén waar veel om te doen was, maar tegelijkertijd ook heel weinig.

Het betrof het verzoek om verlenging van het AZC. De gemeente had ter voorbereiding een uitvoerig onderzoek laten doen onder alle betrokken partijen bij het AZC, buurtbewoners, scholen, politie, winkeliers en inwoners. Iedereen heeft zijn/haar mening kunnen geven rondom de vraag of we gaan voor een verlenging van 5 jaar.

De uitslag van het inwoners onderzoek was duidelijk: 45% is tegen verlenging en 28% van de respondenten geeft aan onder voorwaarden in te kunnen stemmen.
De algemene opmerking was dat overlast door jonge (alleenstaande) mannen echt niet langer wordt geaccepteerd. Voor ons was daarmee de uitkomst duidelijk. Verder gaan op dezelfde voet kan niet. Maar met aanpassingen rondom veiligheid en het voorkomen van overlast, is er in onze gemeente een breed draagvlak om asielzoekers op te vangen. Daarom hebben wij een amendement geschreven (wijziging van het voorstel) waardoor het opvangen van zogenaamde ‘veilige landers’ niet meer mogelijk zou zijn. Wij kregen in de gemeenteraad een meerderheid voor deze wijziging maar de wethouder klopte bij ons aan omdat de aangenomen wijziging niet uitvoerbaar was. En wat moet je dan? Bert Gelling en ik bellen heen en weer en besluiten dat ik contact probeer te zoeken met ons Tweede Kamerlid Bente Becker. Zij heeft asielzaken in haar portefeuille en kan ons misschien verder helpen. Beetje gek moment in het reces op 30 december, maar goed… toch contact gezocht en binnen de kortste keren een reactie  en belcontact waarna zij ons vertelt welke richtingen wellicht wel mogelijk zijn.
De bruikbare informatie bespreekt Bert Gelling (fractievoorzitter VVD) met Piet Cees van der Wel, (fractievoorzitter CDA) die vervolgens ook contact opnemen met hun Tweede Kamerlid om te kijken wat zij zegt.
Omdat alle fracties in de gemeenteraad ondertussen ook graag met een breed gedragen oplossing wilden komen, hebben alle fractievoorzitters besloten om zelf in gesprek te gaan met het COA om een afspraak te maken die uitvoerbaar is voor het COA en recht doet aan de opmerkingen en voorwaarden van onze inwoners. Dat is gelukt.
Deze korte lijnen van Hardenberg naar Den Haag zijn geweldig! Het bevestigt dat WIJ samen Nederland zijn en dat je als je wilt ook zo kunt aansluiten en meedoen om van Nederland het land van je dromen te maken. Dan moet je niet mopperen, schoppen en rellen, maar je handen uit je mouwen steken en DOEN!
Dat is ook de reden dat ik Bente Becker heb gevraagd om ook in deze column even terug te blikken.
Ik geef het woord graag aan Bente Becker: In mijn werk als kamerlid ben ik al jaren aan het werk met integratie en inburgering, Vreemdelingenzaken/Migratie.
Opvang van asielzoekers is daarbij een belangrijk deel. De afgelopen jaren is lokaal opvangen van vluchtelingen in de eigen regio eindelijk bespreekbaar geworden, iets waar we veel op inzetten zodat we ruimte hebben en houden voor de aanvragen die echt nodig zijn. De vraag die ik kreeg van Jeanet is voor mij heel logisch. Wij vinden het geweldig dat Hardenberg zo’n breed draagvlak heeft voor het opvangen van asielzoekers, maar snappen ook heel goed de onrust die het met zich mee kan brengen. Wij hebben ook veel stappen gezet om ervoor te zorgen dat dit in betere banen wordt geleid. Ik vind het erg fijn als lokale raadsleden contact zoeken over problemen die lokaal spelen en samen aan oplossingen te werken. Hoe dit in Hardenberg is verlopen is een mooi voorbeeld hoe landelijk beleid en samenwerking tussen raadsleden en Tweede Kamer leden direct van invloed is op uw omgeving. Reden genoeg om naar de stembus te gaan op 17 maart. Uw stem heeft echt invloed!
 
Jeanet Meijerink (VVD Hardenberg) en Bente Becker
(VVD Tweede Kamer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.