woensdag 28 oktober 2020

Regenboog



Twee weken geleden werd in onze gemeente de regenboogvlag gehesen. Bijvoorbeeld bij het gemeentehuis. De reden was Coming Out Day. Op die dag besteden we aandacht aan het feit dat iedereen moet kunnen uitkomen voor de geaardheid of genderidentiteit. We moeten erkennen dat dat helaas nog altijd niet vanzelfsprekend is. Dat je als man nog altijd niet hand in hand met een andere man over straat kunt zonder lastig gevallen te worden. Dat biseksueel zijn wordt gezien als gek. Lossen we dat dan op door een vlag te hijsen? Nee. Is het dan een nutteloos symbool? Nee. Met die vlag laten we zien dat we wel vinden dat je mag zijn wie je bent. Dat je je niet hoeft aan te passen aan wat anderen zien als ‘’normaal’’. Maar ook dat je niet alleen staat in je strijd voor gelijkheid.

In onze gemeente moet iedereen het gevoel hebben er bij te horen. En dat gevoel van samen is wel eens ver te zoeken. Niet alleen in Hardenberg maar in heel Nederland en wellicht wereldwijd. Het lijkt alsof het maatschappelijk debat steeds harder gevoerd wordt, waarbij schelden en intimidatie vooral via het internet nooit ver weg is. Dat heeft ook als effect dat mensen zich niet uit durven te spreken. Bijvoorbeeld ook over wat je nou vindt van het figuur zwarte piet.

Voor mij is dat wel duidelijk; hoewel mensen die zwarte piet spelen het wellicht niet verkeerd bedoelen is het voor sommige mensen racistisch. En dat is voor mij doorslaggevend. Dan moeten we het gewoon niet meer willen. Maar dat uitspreken, of beslissen om geen zwarte piet meer bij je intocht te hebben en te kiezen voor een alternatief is niet makkelijk. Daar moeten we ook heel reëel over zijn. Daarom is iedereen die beslist: ik wil een sinterklaasfeest voor iedereen en gebruik dus felgekleurde of roetveegpieten dapper. Want je weet dat het gaat leiden tot nare reacties. Maar laat dat je niet tegenhouden om uit te spreken waar je voor staat.

Laten we dan ook proberen om als samenleving toleranter te reageren. Niet meteen reageren op Twitter en Facebook maar eerst even tot 10 tellen. Je proberen te verplaatsen in de ander. En wat begrip tonen. Ik was niet van plan om in deze column wat te schrijven over het corona-virus maar ik ontkom er ook niet aan. Ook een virus kan kennelijk leiden tot verdeling. Het lastigvallen van personeel in winkels die vragen 1,5 meter afstand te houden. Of het uitlachen van mensen met mondkapjes. Zo ga je niet met elkaar om.

In het voorjaar tijdens de eerste coronagolf leek Nederland op een verstandige manier te reageren. Samen komen we er wel doorheen. Dat voelt nu anders. Mede door een kleine groep extremisten die zich verzetten tegen de corona-aanpak. Het nepnieuws vliegt je om de oren op de sociale mediakanalen. Mondkapjes zijn gevaarlijk, het is een complot en het virus is maar een griepje. Allemaal klinkklare onzin, maar verplaats je eens in iemand die iemand is verloren aan corona. Hoe moet het dan voelen om zo’n bericht te lezen?

We moeten een gemeente zijn waar iedereen er bij hoort. Een inclusieve gemeente dus. Met regenboogvlag en als je het mij vraagt zonder zwarte piet. En laten we eens wat aardiger voor elkaar zijn. Laat mensen zijn wie ze willen zijn, kijk naar elkaar en denk aan elkaar. En dan hoop ik dat als volgend jaar de regenboogvlag weer omhoog gaat dat iedereen die dat wil, daar dan ook bij kan zijn omdat we dan ook eindelijk van corona af zijn.

Romano Boshove
GroenLinks

woensdag 21 oktober 2020

Omdat sportverenigingen zonder publiek inkomsten mislopen moet de gemeente de verenigingen financieel steunen.


 CDA

Uit onze contacten met de sportverenigingen blijkt dat maatwerk gewenst is. Nu verenigingen omzet mislopen door corona, teren zij in op financiële reserves. Een aantal verenigingen heeft al een financiële tegemoetkoming ontvangen van de gemeente of via een andere weg. Sport draagt sterk bij aan ontmoeting en vitaal leven. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente Hardenberg contact houdt met (sport)verenigingen om te horen wat zij nodig hebben om toekomstbestendig te blijven. Mocht budget gewenst zijn, dan dient de gemeente daarbij financieel inzicht te krijgen om te besluiten wat noodzakelijk is. 

ChristenUnie

Sporten is gezond, voor lichaam en geest. Daarom heeft de gemeente Hardenberg (breedte)sport altijd ondersteund en blijft dat ook doen. Met elkaar sporten vervult tegelijkertijd een sociale, samenbindende functie en ook dat zal altijd de steun krijgen van de gemeente. Covid-19 stelt de sportclubs voor bijzondere uitdagingen. De gemeente Hardenberg heeft, om hen tegemoet te komen, tijdelijke regelingen getroffen, zoals het opschorten van huurbetalingen. De ChristenUnie is daar blij mee. Het is onmogelijk om alle misgelopen inkomsten te compenseren. Daarom pleit de ChristenUnie voor maatwerk bij financiële ondersteuning van sportclubs.

 50Plus

50Plus Hardenberg is groot voorstander van sport vooral voor de jeugd. Sportverenigingen zijn dus onmisbaar. Maar in deze tijd zijn veel verenigingen, veel ondernemers en veel inwoners in financiële problemen gekomen en moeten er keuzes gemaakt worden. Sportverenigingen zijn niet de enige, ook culturele verenigingen lopen inkomsten mis maar moeten wel de huur van de ruimte die zij gebruiken blijven doorbetalen. Een eerlijke verdeling van de Rijksbijdrage om de hoge kosten te dekken in deze tijd is noodzakelijk. Sportverenigingen hebben daarom naar de mening van 50Plus Hardenberg géén voorrangspositie ten opzichte van bijvoorbeeld culturele verenigingen.

 

VVD

Deze corona tijd is een hele lastige tijd voor iedereen. Sportverenigingen en uitbaters van sportgelegenheden worden met de laatste maatregelen heel hard geraakt net als opnieuw de horeca, de cultuursector en ook kerken. De landelijke overheid komt met pakketten om ondernemers en instellingen te steunen. De gemeente moet in gesprek blijven met alle partijen om te weten of deze pakketten voldoende steun bieden om te overleven. Is dat alles niet afdoende dan zullen we natuurlijk moeten kijken wat er nodig is en wat we kunnen betekenen.

 

 

OpKoers.nu

Sportverenigingen zijn zeer belangrijk voor de inwoners van de gemeente Hardenberg, indien een vereniging vanwege het coronavirus in de problemen komt lijkt het zinvol om als gemeente financiële ondersteuning te bieden. Landelijk wordt er door de overheid 110 miljoen euro beschikbaar gesteld, en het Mulier instituut brengt in kaart wat de effecten van het coronavirus zijn voor de sportsector, indien nodig kan de gemeente eventueel aanvullende maatregelen treffen. Waarschijnlijk zullen de maatregelen als gevolg van het coronavirus nog enige tijd aanhouden, het is wenselijk als de gemeente de verenigingen die extra getroffen worden in kaart brengt waardoor er op tijd actie ondernomen kan worden.

GroenLInks

Hier kunnen wij heel kort over zijn: Ja! En niet alleen sportverenigingen maar ook cultuur- en muziekverenigingen moeten geholpen worden. Als de Rijksoverheid niet voldoende helpt moet de gemeente inspringen. Het kan niet zo zijn dat er door de Coronacrisis clubs en verenigingen verdwijnen. Die zijn juist essentieel voor de leefbaarheid van onze gemeente!

PvdA

De inkomsten van sportverenigingen bestaan naast sponsorinkomsten uit eventuele entreegelden en omzet van de sportkantine. Al deze drie bronnen van inkomsten staan onder druk als gevolg van de corona-crisis. Sportverenigingen hebben echter ook een sterke sociale functie en spelen een belangrijke rol in de gezondheidsbevordering. De clubs kunnen juist nu de verbondenheid tussen leden en club tonen en bevorderen. De gemeente kan dit ondersteunen door bijvoorbeeld uit-of afstel geven van huur of pachtbetaling van accomodaties.

De gemeente zou echter alleen clubs moeten ondersteunen die aangeven in financiele problemen te komen.

D66

D66 heeft op verschillende manieren en gelegenheden aandacht gevraagd voor de financiële problemen van allerlei organisaties. We moeten zeker oog hebben voor de sportverenigingen die zonder twijfel last hebben van zowel Corona als de maatregelen die nu getroffen worden. Landelijke politiek lijkt hier (gelukkig) ook aan bij te willen dragen, want waarschijnlijk kan de gemeente dit niet alleen. Dat gezegd hebbende, zien we ook dat er veel organisaties op innovatieve en creatieve wijze hun steentje bijdragen. D66 is altijd een groot voorstander van een zekere mate van zelfredzaamheid, mar dus zeker bereid om mee denken over (ook financiële) oplossingen

 

 

 

 

 

 

 

 

woensdag 14 oktober 2020

Mobiliteit in de Gemeente Hardenberg



Vorige week werd het programma “Mobiliteit” tijdens de oriënterend ronde in de gemeenteraad besproken. Veilige mobiliteit en uitstekend openbaar vervoer zijn belangrijk voor een goede bereikbaarheid en draagt bij aan een leefbare samenleving. Een van de speerpunten van 50PLUS Hardenberg is dat de kwaliteit van openbaar vervoer tussen de kernen en stad Hardenberg verbetert moeten worden. In december van dit jaar zullen er al een aantal veranderingen plaats vinden waaronder aanpassingen aan sommige buslijn verbindingen. O.a. de buslijn tussen Hoogeveen en Hardenberg gaat, buiten spitsuren, van 1 keer per half uur naar 1 keer per uur. Deze aanpassing heeft gevolgen voor alle kernen en inwoners die van deze busverbinding gebruikmaken. Een andere aanpassing is dat de bus in Hardenberg, die door Heemse rijdt en langs verpleeghuis Clara Feyoena Heem, verdwijnt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de inwoners in Heemse maar ook voor mensen die op bezoek gaan naar hun naaste in het verpleeghuis en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Men kan dan gebruik maken van een buurtbus of in de toekomst een “mobiliteit hub”. Maar hoe dan? De gemeente heeft 3 buurtbussen. Een mobiliteitshub, knooppunt van mobiliteit, is een innovatief idee die nog uitgewerkt moet worden. 50PLUS Hardenberg is een voorstander van innovatie maar het moet wel toepasbaar zijn op alle inwoners. Alle inwoners moeten de mogelijkheid hebben om er gebruik van te kunnen maken. Want waar wordt een mobiliteitshub geplaatst? Is dat in een kern of buiten een kern? Als het buiten een kern wordt geplaatst hoe komen mensen die slecht ter been zijn dan bij deze mobiliteitshub? Welke alternatieven worden er naast de buurtbus en mobiliteit hub nog meer aangeboden? Een ander aandachtspunt is fietsveiligheid. De fietsveiligheid kan in onze gemeente beter denk bijvoorbeeld aan onder ander de straatverlichting. Er zijn verschillende wegen in gemeente Hardenberg waar de fietser, het landbouwverkeer en het vrachtvervoer samen een wegdek delen. 50PLUS Hardenberg vindt in ieder geval dat fietsers, vrachtverkeer en landbouwverkeer gescheiden moeten worden. Ook de fietspaden zullen aangepast moeten worden in verband met de vele E-bikes. Onder leefbaarheid vallen ook de inrichting van de trottoirs. Trottoirs zijn er voor alle inwoners dus ook voor inwoners die afhankelijk zijn van een rollator, scootmobiel, rolstoel of elektrische rolstoel.  Het trottoir moet voor iedereen toegankelijk zijn. Wordt er rekening gehouden met de breedte van een trottoir? Dan hebben we nog de trein en de vaart. 50PLUS Hardenberg is een grote voorstander van de Nedersaksenlijn: de treinverbinding tussen Groningen en Enschede. Onder ander zijn de hbo-scholen en Universiteiten dan eenvoudiger bereikbaar en is verhuizen voor een studie geen noodzaak meer. Een ander aandachtspunt is kanaal Almelo – De Haandrik. De gemeente wil onderzoeken of vervoer over water mogelijk is. 50PLUS Hardenberg maakt zich zorgen over deze kanaal. Het zal menigeen niet ontschoten zijn dat er veel problematiek speelt rondom dit kanaal. De fractie van 50PLUS Hardenberg zal de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit blijven volgen.

 

woensdag 7 oktober 2020

Vijftien jaar op koers



Nu alweer vijftien jaar geleden is OpKoers.nu opgericht door een aantal bezorgde en betrokken inwoners als lokaal alternatief voor de landelijke partijen. Als lokaal alternatief is OpKoers.nu onafhankelijk en heeft het geen binding met de landelijke politiek. Daarnaast hoeft Opkoers.nu zich ook niet te houden aan een voorgeschreven landelijk partijprogramma en draagt Opkoers.nu ook geen onnodige ballast mee van een specifiek gedachtengoed. Bij Opkoers.nu staat de burger en de leefbaarheid van de gehele gemeente centraal en dat met lokale politiek zonder omwegen. Dit alles schept het voordeel dat wij geheel tot de beschikking staan om te luisteren naar de belangen en behoeftes van de inwoners in onze gemeente.

De komende jaren staan wij voor de grote uitdaging om onze gemeente leefbaar te houden voor de huidige en toekomstige generaties. Hiervoor is breed draagvlak nodig van de inwoners. Wij vinden het erg belangrijk dat er geluisterd wordt naar de inwoners en dat er samen met de inwoners lokaal beleid gemaakt wordt. Wij vinden namelijk dat iedere kern afzonderlijk aandacht verdient. Zo spelen er bijvoorbeeld in Dedemsvaart andere zaken en loopt men tegen andere problemen aan dan in Hardenberg of De Krim. Dat is de kracht van een betrokken lokale partij die is opgericht door en voor inwoners van de gemeente Hardenberg. OpKoers.nu heeft standpunten waarbij het belang van de inwoners van de gemeente voorop staat in de afwegingen en besluitvorming en zoekt naar een balans tussen leefbaarheid op het platteland en in de grotere kernen.

Wij zijn gewone inwoners die zich sterk maken voor onze leefomgeving. Niet alleen voor het stedelijk gebied en het buitengebied, maar ook voor het woongenot in de dorpen en wijken en omdat we Hardenberg een prachtige gemeente vinden om in te wonen, te werken, te ondernemen en te recreëren. Dat willen we graag zo houden.

 

Woensdag 9 december vieren we de verjaardag van onze lokale partij, noodgedwongen in stilte, toch kijken we dan even terug op de eerste jaren, 2006 – 2010 waarin Annie Kelder het in haar eentje moest doen. Op de jaren 201-2014 waarin ze samen met Hans Botter in de gemeenteraad zat. In de jaren 2014-2018 was OpKoers.nu met drie zetels vertegenwoordigd. In 2018 groeide de partij door naar vijf zetels en leverde voor het eerst een wethouder. Maar laten we niet vergeten hoeveel werk bestuur- en schaduwfractie hebben verzet om de fractie te steunen.

 

Wat de toekomst betreft, hopen dat we in 2021 coronavrij, onze blik kunnen richten op de verkiezingen van 16 maart 2022. En daar hebben we u voor nodig, we willen weten wat er leeft in onze 29 kernen. We willen als lokale partij, samen met u, de koers bepalen. Heeft u ideeën of voorstellen laat het ons weten en mail naar info@OpKoers.nu maar u kunt ook altijd bellen met iemand van het bestuur of de fractie, zij zijn te vinden op de website van OpKoers.nu.

 

En de Tweede Kamer verkiezing op 17 maart 2021? Ga stemmen, keus genoeg, meer dan dertig partijen, maar zoek niet naar OpKoers.nu, wij blijven dicht bij huis.  

.