woensdag 17 juni 2020

Sinterklaas en zijn Pieterbaas

Vorige week is George Floyd begraven. Hij stierf nadat een Amerikaanse politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek leunde, terwijl deze geboeid met zijn buik op straat lag. De dood van Floyd werd wereldnieuws. Het inspireerde jong en oud, zwart en wit in Amerika en andere steden wereldwijd tot protesten tegen racisme. Dit gebeurde ook in Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Zwolle. In Hardenberg is geen protestactie geweest, maar dat wil niet zeggen dat het de inwoners van onze gemeente niets doet. 
Hardenberg wil een inclusieve gemeente zijn waarbij iedereen kan meedoen - ongeacht kleur, geslacht, geaardheid, handicap, afkomst en voorkeuren. We hebben daarvoor zelfs het predicaat Meest toegankelijke gemeente” ontvangen. Daar zijn we trots op! Maar dat is wat de Partij van de Arbeid niet vrijblijvend. Dat betekent ook dat we moet blijven zorgen dat iedereen gelijkwaardig mee kan blijven doen. Nu de Zwarte-Pieten-discussie weer oplaait vinden wij dat we niet meer stil kunnen zijn, maar duidelijk stelling moeten nemen tegen Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Want, wat betekent inclusiviteit als je als gekleurde inwoner van onze gemeente uitgescholden wordt als Zwarte Piet? Ook al is het soms misschien niet eens vervelend bedoeld, door zon opmerking voelt deze inwoner zich wel buitengesloten, zoveel maken de protesten wel duidelijk. De vrijheid van de één mag nooit ten koste gaan van een ander. 
Dus als we onbedoeld mensen kwetsen, dan moeten we bij onszelf te rade gaan. Daarom is er wat ons betreft geen plek meer voor Zwarte Piet. Een kinderfeest met figuren waaraan velen aanstoot nemen moet in staat zijn zich te veranderen, zoals het al eerder heeft gedaan. Hierdoor kan het dan eindelijk voor iedereen een leuk feest zijn. Dat kan ook. In ons land zijn al vele gemeenten ons voorgegaan in het veranderen van Piet naar een veelkleurige figuur. De lol van de kinderen op dit feest is er niets minder om. 
Het Sinterklaasfeest is de laatste vijftig jaar al behoorlijk veranderd. Ooit waren Pieten zelfs wit, en de ouderen onder ons kunnen zich vast herinneren dat 'ondeugende‘ kinderen met de roe werden geslagen en in de zak werden gestopt onder bedreiging van een enkeltje Spanje. Dat is er gelukkig niet meer en geen haan die ernaar kraait.
Als wij onze titel als ‘Meest inclusieve gemeente’ serieus nemen, moeten we die ook blijven waarmaken. Want de titel zegt eigenlijk vooral één ding: de samenleving is van ons allemaal. Dat kan alleen als we rekening houden met elkaar. 

Fractie van de Partij van de Arbeid Hardenberg

maandag 8 juni 2020

Winkels moeten hun openingsuren en dagen geheel vrij kunnen kiezen.


Stelling bedacht door OpKoers.nu





OpKoers.nu

Winkels mogen doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur open zijn. Gemeenten beslissen zelf over mogelijke ontheffing voor ruimere opening. Naast de zondag zijn dat: Nieuwjaarsdag; 2e Paasdag; Hemelvaartsdag; 2e Pinksterdag; 1e en 2e Kerstdag. Voor sommige winkels geldt een landelijke vrijstelling. Bijvoorbeeld winkels in ziekenhuizen en benzinestations. Gezien de gevolgen van de coronacrisis is OpKoers.nu van mening dat winkels en horeca zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij open zijn om zich aan te passen aan de 1,5 meter economie. Ook extra drukte in de vakantietijd kan dan opgevangen worden



PvdA

Winkeliers zijn steeds meer vrij in het bepalen van de uren die ze open zijn. Waar eerst winkels niet op zondag geopend mochten zijn is dit nu wel mogelijk. Het verruimen van de openingsuren wil niet zeggen dat winkeliers per se zeven dagen per week hun deuren moeten openen. Voor sommige winkels kunnen deze flexibele openingsuren erg ongunstig zijn. Denk aan eenmanszaken of winkels met enkele werknemers. Ook deze bedrijven hebben recht of vrije tijd. Hier moet ook rekening mee worden gehouden. Het is dus zoeken naar een goede balans volgens de PvdA. Het leven bestaat tenslotte niet alleen uit consumeren!



VVD

Natuurlijk! Binnen de huidige winkeltijdenwet mogen winkels al open op werkdagen en zaterdagen tussen 6 en 22 uur. En sinds dit jaar zijn er ook mogelijkheden op zondagen. Ondernemers kiezen binnen deze kaders zelf hun eigen openingstijden. Wanneer ondernemers nog meer ruimte willen dan kunnen we als gemeente daar een ontheffing voor verlenen. VVD Hardenberg gunt ondernemers de ruimte om te ondernemen op tijden die voor hen passend zijn.



CDA

Natuurlijk zou je alle vrijheid willen geven aan de ondernemers, zodat zij zelf kunnen beslissen over hun openingstijden. Maar wij denken dat het, vanuit de consument bekeken, prettig is dat er enige duidelijkheid en samenhorigheid is qua openstelling.
De consument verwacht dat de winkels open zijn en vindt het niet prettig om voor een dichte deur te staan.
De oudere generatie weet wellicht nog dat de winkels in Hardenberg vaak op dinsdag en tussen de middag dicht waren. Toen deze vrijstelling er kwam, waren sommige winkels wel en andere weer niet open. Dat gaf onduidelijkheid voor de winkelende klant.
Wij vinden éénheid rondom openingsuren- en dagen wel wenselijk.





50 Plus

Op de vraag of winkels hun openingstijden geheel vrij zouden moeten kunnen kiezen. De fractie van 50PLUS Hardenberg is de mening toegedaan dat winkels op bepaalde uren gesloten moeten zijn. Een 24 uurs economie zal voor kleine ondernemers de doodsteek kunnen zijn. Denk alleen eens aan de personeelskosten. Maar mogelijkheden om bijvoorbeeld winkels open te kunnen stellen tussen 6.00 en 22.00 uur zou een optie kunnen zijn. De winkelier moet overigens wel zelf kunnen bepalen of hij dit wil of niet het moet niet van boven worden opgelegd. Voor de consument zal het moeilijker worden om te weten welke winkel wanneer open is.





ChristenUnie Hardenberg

Wij geloven in een overheid die het zwakkere beschermt en het sterke reguleert. Zoals bij de zondag openstelling zijn de kleine winkeliers en de werknemers de dupe, de investeerders en het grootkapitaal de profiteur. De ChristenUnie hecht – juist in deze tijd, van het opnieuw opstarten na de lockdown, - groot belang aan een rustdag, op zon- en feestdagen. In een 24 uurseconomie die maar voortjaagt is het waardevol om één dag in de week rust te hebben. Dit gunnen wij al onze inwoners. Eén dag met mogelijkheden voor ontspanning, ontmoeting en reflecteren. De samenleving heeft een mooi geschenk ontvangen in een wekelijkse collectieve rustdag, in het ritme van dag en nacht en in vrije feestdagen. Wat ons betreft zijn dat waardevolle momenten die we mogen beschermen. Wij zijn dus tegen een vrije keuze van winkeliers. In deze tijd is het belangrijker onze lokale ondernemers te steunen, dan ze nog verder de 24 uurseconomie in te jagen met nog meer werkuren. Geniet van een rustdag en #SupportyourLocals.



D66

Vrijheid van ondernemen is een groot goed, vindt D66.  Dus zou je zeggen dat we het helemaal eens zijn met de stelling van OpKoers.nu. Maar de ene winkel is de andere niet, en daar is de overheid weer voor. Om toch kaders te stellen en winkeliers te helpen met hun ondernemerschap, zover dat nodig is. En dan kom je bij de kleinere zaken, met weinig (of geen) personeel die soms moeten opboksen tegen de grotere ketens, en de internetwinkels natuurlijk. Wat ons betreft moeten eerst de ondernemers zelf met elkaar in gesprek over hoe we de openingstijden regelen in Hardenberg. En de overheid moet wat ons betreft klaar staan om eventueel dat gesprek in goede banen te leiden. Dus niet zonder meer alles loslaten.



GroenLinks

Geheel vrij zou ook de weg vrij maken voor 24uurs winkels. Dat moeten we niet (op alle locaties) willen. Wij zijn wel voorstander om soepeler te zijn met de tijden om beter aan eventuele wensen vanuit de winkeliers te kunnen voldoen.

Dat is bijvoorbeeld nu ook gedaan voor de supermarkten op zondag. Vanwege Corona hebben zij de openingstijden wat mogen verruimen. Dat vinden wij prima. Maar om te zeggen dat winkels hun openingstijden geheel zelf mogen kiezen gaat ons een brug te ver. Volgens ons zijn wij er als lokale overheid om daar een goed overwogen keuze in te maken. Natuurlijk door de belangen van alle betrokkenen te horen en af te wegen.






woensdag 3 juni 2020

Ecologische uitdagingen aanpakken met oog op de toekomst


Het raadswerk nu tijdens de coronacrisis is vreemd en ook moeilijker dan eerst. We doen alles digitaal en missen het persoonlijke contact met collega’s maar vooral met de mensen die we in de Raad vertegenwoordigen. Het is ook juist nu de tijd om na te denken over de tijd na de crisis. Hoe gaan we ervoor zorgen dat Nederland een socialer land gaat worden? Hoe gaan we ervoor zorgen dat de mensen in de publieke sector eindelijk de beloning krijgen die ze verdienen? Maar een vraag waar we ons hier lokaal ook erg mee bezig houden is: hoe gaan we de klimaatverandering keren? Wat doen we tegen de droogte? 
Hoe redden we de biodiversiteit? En wat kun je zelf doen?

GroenLinks staat ervoor dat we tactvol omgaan met onze groene omgeving. We maken ons dan ook grote zorgen om de aanpak van de gemeente als het gaat om de biodiversiteit. Weinig bermen zijn
in ecologisch beheer. Volgens onderzoek van de provincie hebben we slechts 1% van de bermen in ecologisch beheer. Een ontzettend laag percentage waarvan wij eigenlijk nog steeds hopen dat
het niet klopt. We zullen daar hopelijk snel het antwoord op weten want onze fractie heeft daar schriftelijke vragen over gesteld.
De tijd van de eikenprocessierups is ook weer aangebroken. Het is belangrijk dat we hier als gemeente een goed en ecologisch antwoord op hebben. Bij de strijd tegen de eikenprocessierups grijpt de gemeente te snel naar bestrijdingsmiddelen als Xentari. We zouden juist de biodiversiteit moeten versterken en zorgen dat er weer voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
zijn. We moeten zo snel mogelijk stoppen met bestrijdingsmiddelen die niet alleen de eikenprocessierups raken maar een heel scala aan dieren. Daarbij kan het natuurlijk ook niet de bedoeling zijn dat mensen in eigen tuin bestrijdingsmiddelen over zich heen gespoten krijgen. Dit moet echt beter en wij dringen ook aan op een meer tactvolle en ecologisch verantwoorde aanpak!
In onze gemeente zien we helaas ook bomen met plastic om de stam gewikkeld. Soms worden er zelfs plakstrips gebruikt. Dit is slecht voor de insecten, vogels en andere dieren. En de eikenprocessierups heeft er nauwelijks last van, zijn natuurlijke vijanden wel. De gemeente moet een rol pakken en actief oproepen om te stoppen met het plastic. Maar daar kunnen we zelf natuurlijk
ook bij helpen. Laten we zelf ook mensen wijzen op het feit dat het plastic om de bomen het eikenprocessierups-probleem niet oplost. Wilt u hier meer over lezen of weten wat wel helpt? Kijk
dan bijvoorbeeld eens op de website van kenniscentrum eikenprocessierups.
Gelukkig onderneemt de gemeente ook een aantal goede initiatieven om de biodiversiteit te verbeteren. Zo zijn er grote aantallen vogelhuisjes uitgedeeld voor de koolmees. Bij mij thuis is
net het eerste nestje uitgevlogen! Verder zet Hardenberg ook in op minder stenen in de openbare ruimte, hier is nog erg veel te winnen. De gemeente bezaait ook verschillende stukjes grond met een zadenmengsel van allerlei verschillende soorten bloemen.
Dit kun je natuurlijk zelf ook doen want alle kleine beetjes helpen. We moeten vol voor ecologische oplossingen gaan! We moeten daar eerst in investeren maar op de lange termijn gaan we daar
de vruchten van plukken. Dat is de langetermijnvisie die we nodig hebben. Goed voor mens, dier en plant!

GroenLinks - Romano Boshove