dinsdag 31 december 2019

De politiek kijkt terug op het jaar 2019

OpKoers.nu
Het jaar 2019 is bijna ten einde, het eerste volle jaar als coalitie partij met een wethouder voor OpKoers.nu. Een jaar waarin de zondag openstelling voor supermarkten (die dat wilden) haar beslag kreeg. Een jaar waarin de hondenbelasting weer een beetje lager werd en waarin kwijtschelding van die belasting (voor de minima) mogelijk werd gemaakt. OpKoers.nu heeft dat samen met andere partijen gedaan. We beseffen ook heel goed dat we met 5 van de 33 zetels geen resultaten kunnen afdwingen. Toch zijn we best tevreden met de resultaten tot nu toe en we gaan vol vertrouwen verder op de ingeslagen koers en wensen u allemaal fijne feestdagen toe.

VVD
2019. Het jaar dat we helaas onze burgemeester Peter Snijders moesten uitzwaaien naar Zwolle. En het jaar van de invoering van de koopzondag en het startsein voor Lutten levert. Verder vooral veel plannen die nog in de pijplijn zitten, zo wachten we op plannen over energietransitie, parkeren, mobiliteit en kijken we kritisch naar de uitvoering van de SamenDoenBV. Wat ruimtelijke ordening betreft en de uitvoering van bouwplannen is de VVD erg tevreden. Het is nu met name de landelijke politiek of eigenlijk de Europese die roet in het eten gooit en iedereen bezighoudt. Wat stikstof en PFAS betreft zijn twee VVD-moties ingediend en aangenomen om in ieder geval voor onze gemeente nog te doen wat we kunnen. Daarbij vinden wij gelukkig goed gehoor bij het CDA.

GroenLinks
Terugkijkend op het afgelopen jaar denken we toch meteen aan het afscheid van burgemeester Snijders die naar Zwolle vertrok. Dat hadden we aan het begin van het jaar niet verwacht. Daardoor ging ook het proces om een waarnemende burgemeester te krijgen van start. Nadat de waarnemer geïnstalleerd was begon het werken aan de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Die is net door de Raad vastgesteld. Daarnaast konden we ook een nieuw fractielid verwelkomen; met Colette staan we nog sterker. Terugkijkend danken we ook iedereen waar onze fractie contact mee heeft gehad. Inwoners, organisaties en verenigingen; samen maken we Hardenberg.

PvdA
Voor ons was het in 2019 van groot belang om zorg dichtbij, persoonlijker en minder ingewikkeld te organiseren. Met de verbeterde schulddienstverlening en de vernieuwde toegang tot zorg hebben we concrete stappen gezet. We willen dat mensen zich veilig voelen in hun buurt en dat onze jeugd gezond en veilig kan opgroeien. Extra geld voor de kwaliteit van onze schoolgebouwen kwam er en onze oproep voor meer jongerenwerkers werd unaniem gesteund. We vinden dat iedereen goed moet kunnen wonen, of je nu jong, oud, gezond bent of zorg nodig hebt. De nieuw vastgestelde woonvisie zorgt ervoor dat meer huurwoningen worden gebouwd zodat de doorstroming op de woningmarkt verbeterd en de wachtlijsten korter worden. Met de woonvisie, goede zorg en het fonds voor maatschappelijke initiatieven maken we mogelijk dat mensen zo lang mogelijk in de eigen buurt of dorp kunnen blijven wonen.

50Plus
Zie de terugblik in de Toren van 18 december.


D66
Het was een roerig jaar, 2019. Met als zwaartepunt natuurlijk het vertrek van onze burgemeester Peter Snijders. Maar ook het eerste volledige jaar van het huidige college B en W. Om met de burgemeester te beginnen, het was niet onverwacht maar wel zeker een verrassing dat hij wegging. En dat we nu als gezamenlijke raad aan het werk mogen om samen met de inwoners weer een nieuw gezicht voor onze mooie gemeente te zoeken. Het jaar kenmerkte zich ook door de problemen met stikstof, PFAS en de rijksbijdrage voor de gemeenten. Het zijn elementen die zich ook gaan vertalen naar wat wij in Hardenberg doen. Hoe gaan we boeren? Hoe gaan we bouwen? Hoe richten we onze toekomst in? Met de oprichting van een werkgroep die zich richt op ‘duurzame ontwikkeling’ hoop en verwacht ik dat we hier een antwoord op kunnen geven in de komende periode.

ChristenUnie
Het lijkt wel of de wereld in brand staat. Afgelopen jaar stond het nieuws bol van de Brexit, handelsoorlogen, stikstof, oorlog in Syrië, klimaatverandering en natuurrampen en geruchten van oorlogen. In Hardenberg zien we ook nog onrecht, gelukkig gaat er ook veel goed, maar er zijn mensen die hulp nodig hebben, ziek of werkloos zijn of worden. Voor deze mensen willen wij er zijn in onze gemeente. Binnen al het onrecht om ons heen vieren wij met kerst dat het Licht van de wereld is gekomen, Gods eigen Zoon om voor onze zonden te voldoen. Alle lof en eer voor Hem die gelijk geworden is aan de mens en is opgestaan en opgestegen naar de Vader.

CDA
Wat van 2019 vooral blijft naklinken, naast de verkiezingsuitslag voor de provincie en Europa, is de onrust die ontstaat als de basisveiligheid in het geding is. Of het nu gaat om windmolens in Bergentheim, kinderen in de jeugdzorg, boeren die in het geweer komen tegen stikstofnormen of de uitbreiding van Veldzicht in Balkbrug. Ook drugsgebruik raakt Hardenberg. Naast veiligheid, lijken ook vrede en voedsel minder vanzelfsprekend te worden. Voor ons als politiek zaak om de kop erbij te houden!






dinsdag 17 december 2019

Terugkijken op het jaar 2019



De laatste column van het jaar willen wij graag gebruiken om terug te kijken op het jaar 2019.
Het was het jaar van o.a. afscheid nemen van onze burgemeester de heer Peter Snijders. Veel inwoners van de gemeente Hardenberg vinden het jammer dat hij vertrokken is naar Zwolle. De commissaris van de Koning heeft besloten dat wij in de gemeente Hardenberg toch een waarnemend burgemeester moesten krijgen. Dit is ook gebeurd in de persoon van de heer Wiggers, oud Burgermeester van de gemeente Hattem. De Gemeente Hardenberg zal de komende  maanden zich moeten gaan inzetten om weer een burgermeester te vinden die ook een burgervader c.q. moeder is voor de gemeente. In het jaar 2019 heeft 50PLUS Hardenberg op verschillende fronten van zich laten horen. Er zijn een aantal moties die 50PLUS Hardenberg heeft ingedi
end aangenomen, natuurlijk zijn er ook een aantal verworpen, zoals onze motie naar aanleiding van het IJslandse model, om als gemeente geen alcohol meer te schenken na afloop van een raadsvergadering. Tenslotte geven we als gemeente daarmee het goede voorbeeld.   Maar het is net als in de sport, je wint een wedstrijd en je verliest wel eens een wedstrijd maar dat geeft wel de energie om weer vol speed door te gaan.
In de volgende column kunt u onze voornemens voor het jaar 2020 lezen.
Wat een groot succes voor 50PLUS Hardenberg is geweest is de motie met betrekking tot een tegemoetkoming voor de afvoer van medisch afval. Deze motie is op initiatief van 50PLUS ingediend. Deze motie is zelfs behandeld in de Tweede Kamer en staatssecretaris mevrouw van Ark heeft deze besproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook ons voorstel om de verzilverlening in te voeren was succesvol. Deze zal ook op ons initiatief door de Gemeente Hardenberg worden ingevoerd. Dat 50PLUS niet alleen een politieke partij is voor ouderen is zaterdag 14 december 2019 meer dan duidelijk geworden. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 50PLUS in Apeldoorn heeft Hanneke Schuurman het voorstel gedaan om op landelijkniveau een jongerenafdeling te gaan oprichten binnen 50PLUS. Dit voorstel is met algemene stem aangenomen zodat Hanneke hiermee kan gaan starten. Het mag ook hierdoor meer dan duidelijk zijn dat 50PLUS niet alleen een partij is voor ouderen maar dat 50PLUS een partij is voor alle inwoners. Ook 50PLUS Hardenberg zet zich in voor jong en oud binnen de Gemeente Hardenberg.
De afgelopen periode is de fractie van 50PLUS Hardenberg flink aan de slag geweest om te zien op welke wijze wij al onze inwoners kunnen gaan bereiken. Hiervoor begint 50PLUS Hardenberg dan in 2020 met inloopspreekuren, die worden georganiseerd in alle kernen omdat wij een partij willen zijn voor alle inwoners en ook voor alle leeftijden. Vroegtijdig zal worden aangekondigd in welke kern en op welke dag 50PLUS Hardenberg daar aanwezig zal zijn om u te ontvangen.
50PLUS Hardenberg wil alle inwoners van de gemeente Hardenberg graag goede feestdagen en een voorspoedig 2020 wensen en u kunt in 2020, zoals dat ook in 2019 het geval was,  weer op ons rekenen.
50PLUS

woensdag 11 december 2019

Van visie naar aanpak.




Burgerparticipatie en dorpsvisies hebben het afgelopen jaar nogal eens op de agenda gestaan bij OpKoers.nu. Ook wij hebben met waardering kennisgenomen van de diverse Dorpsvisies die zijn opgesteld door de inwoners zelf. Meerdere zijn aangeboden aan het college van B&W of aan de gemeenteraad. Terecht is hun veel lof toegezwaaid.  Onder het motto ‘We kunnen het zelf wel’ hebben ze bewezen dat ze heus wel weten wat goed is voor hun dorp of kern. Maar hoe nu verder, het zou eeuwig zonde zijn als de mooie toekomstplannen zouden eindigen in een bureaulade op ons duurzame gemeentehuis. Daarom is OpKoers.nu als lokale partij toch maar eens over de grenzen heen gaan kijken en kwamen we terecht bij onze buurgemeente De Wolden. Niet helemaal toevallig we hebben er immers vorig jaar ook een wethouder gehaald en die bevalt prima.

In De Wolden werd in 2012 al de ommezwaai gemaakt van burgerparticipatie, waarbij burgers de gemeente hielpen, naar overheidsparticipatie. De gemeente mocht nu aansluiten bij initiatieven die vanuit de bevolking werden genomen.


​“Wilt u een project starten in De Wolden die de leefomgeving verbetert? Met de subsidieregeling Initiatiefrijk De Wolden helpt de gemeenteraad u financieel met het opzetten van het project. U kunt met de subsidie maximaal 50% van uw budget voor het project krijgen en maximaal €100.000. Uw project moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  U stuurt een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier Initiatiefrijk De Wolden naar gemeente De Wolden.

Het balletje werd min of meer aan het rollen gebracht in Veeningen. “Voorzitter Dini Dubois van Plaatselijk Belang Veeningen kwam met een plan voor het Groene Dorpshart van € 135.000,-. Ze wilden graag € 35.000,- van ons hebben, maar voor ons was toen de vraag waar dat geld vandaan moest komen”, kijkt Riet Muller terug. Zij is binnen de gemeente het aanspreekpunt van Initiatiefrijk De Wolden. In het begin dacht de gemeente dat Initiatiefrijk De Wolden niet te lang zou duren, omdat er onvoldoende projecten voor zouden zijn. Het bleek een misvatting. “We hebben in twee jaar 44 projecten geteld en het heeft ons juist meer werk opgeleverd. De dorpen bleken allemaal enthousiast en staken elkaar aan. Je wilt dat jouw dorp ook meedoet”, weet Riet Muller. Het betekende dat binnen het ambtelijk apparaat een andere houding moest worden aangenomen. Niet langer geldt het adagio ‘wij weten wel wat goed is voor de burger’.

Tussenevaluatie                                                                                                                                                   Wie dit boekje leest of googelt: initiatiefrijk De Wolden, krijgt een goede indruk waarom.  Dit boekje beoogt een compleet beeld te geven van twee jaar Initiatiefrijk De Wolden: projecten komen langs, ambtenaren en enkele deskundigen komen aan het woord en de rol van de gemeenteraad wordt besproken. Het onderzoek van studente Lisette Tijmens neemt een prominente plaats is en er worden tips gegeven en conclusies getrokken.

Binnen onze gemeente worden door de dorpen en kernen al vele mooie projecten opgepakt. Het zou goed zijn om deze initiatieven nog meer te ondersteunen en te stimuleren.OpKoers.nu is vooral onder de indruk van de eenvoud van de regeling en denkt dat deze werkwijze ook past in de gemeente Hardenberg, wat ons betreft gewoon doen.

 

dinsdag 3 december 2019

De gemeente moet zich er hard voor maken dat er in Hardenberg voldoende huisartsen zijn.




PvdA

Huisartsen zijn kwetsbaar. Een klassieke huisartsenpraktijk aan huis is door marktwerking en de 24- uurs contracten met zorgverzekeraars vrijwel niet meer haalbaar. Er studeren te weinig huisartsen af en 80% van de afstudeerden zijn vrouwen. Een groot gedeelte kiest ervoor deeltijd te werken in grote praktijken in stedelijke gebieden. Kan een gemeente invloed uitoefenen? Wat de PvdA betreft wel. Door te zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor eerstelijnszorg. Dat wil zeggen, naast de huisartsen, ook andere eerstelijnszorg zoals een tandarts, een apotheek, fysiotherapie etc. En gezamenlijk optrekken met zorgverzekeraars en ziekenhuis om zorg in Hardenberg toegankelijk voor iedereen te houden. Onze lokale samenwerking in ‘Vitaal Vechtdal’ is hier al een mooi voorbeeld van. Het idee is dat in de zorg samenwerken het beste is voor de patiënt, maar bijkomend voordeel is ook de positie van eerstelijnszorg die minder onder druk komt te staan.







CDA

Voor inwoners van de gemeente Hardenberg is het van groot belang dat er goede huisartsenzorg beschikbaar blijft. In veel gevallen is de huisarts het eerste aanspreekpunt en (waar nodig) doorverwijzer naar passende zorg. Zo blijft de regio vitaal. Door de veranderende zorg ervaren huisartsen een enorme werkdruk. Daarnaast zullen veel huisartsen in de komende jaren met pensioen gaan waarbij het de vraag is wie de praktijk wil overnemen. Dit is een landelijk probleem waarbij gemeenten vooral aan Den Haag, de LHV en universiteiten kenbaar kunnen maken dat er structurele oplossingen moeten komen. Iets waar de Landelijke Huisartsen Vereniging zich al langer hard voor maakt. Daarnaast kan door de inzet van praktijkondersteuners bij huisartsen een deel van de werkdruk weg worden genomen. Ook biedt het samenwerken met opleidingen in de zorg mooie kansen. En uiteraard is het de rol van de gemeente om zich actief in te blijven zetten voor het zo aantrekkelijk mogelijk houden van ‘wonen, werken en recreëren in de gemeente Hardenberg’. Zodat de huisartsen zich graag blijven vestigen in onze gemeente.





VVD

Voldoende huisartsen is belangrijk voor de leefbaarheid van onze prachtige gemeente. Voldoende huisartsen is een landelijk probleem en als gemeente hebben wij over dit deel van de zorg geen zeggenschap. Wel kunnen wij ervoor zorgen dat onze gemeente op de kaart staat, dat het hier goed werken en wonen is en dat onze gemeente goed bereikbaar is. Dat we laten zien dat hier echt wel wat gebeurt, dat je hier ambities kunt waarmaken en fijn kunt leven en werken. Verder kunnen we natuurlijk bij het Rijk aandringen op voldoende opleidingsplaatsen, want huisartsen werken steeds vaker parttime waardoor je meer opleidingsplekken nodig hebt om een huisartsen plek te vervangen. Voor dit goede vestigingsklimaat, ook voor huisartsen moeten we ons als gemeente heel hard maken.





50PLUS

50PLUS Hardenberg is van mening dat deze stelling breder moet worden getrokken. Het is niet alleen belangrijk voor Hardenberg maar voor de gehele gemeente Hardenberg. Goede huisartsenzorg moet ook gewaarborgd zijn in de kleine kernen. Onze inwoners moeten steeds langer thuis blijven wonen, maar dat houdt wel in dat onder andere de huisartsenhulp voor deze groep groter zal worden. Ouderdom brengt (helaas) gebreken met zich mee. Het moet niet zo worden dat huisartsen uitsluitend nog in de grotere kernen zich gaan vestigen. Wanneer er problemen zijn met de vestiging van huisartsen in de kleine kernen zal de gemeente met deze huisartsen in gesprek moeten om te komen tot een goede oplossing.



OpKoers.nu

Het probleem is bekend. Er wordt vanuit alle geledingen hard aangetrokken maar de huisarts kiest zelf waar hij zich vestigt.

Als raad kunnen we natuurlijk niet op de stoel de huisarts gaan zitten, wat we wel kunnen is de gemeente Hardenberg zo aantrekkelijk mogelijk maken voor deze artsen zodat men zich hier wel wil gaan vestigen. We moeten dus zorgen voor een goede leefomgeving waarin er voldoende woningen zijn, opleidingsmogelijkheden en ontspanningsmogelijkheden. Daarnaast vestigen wij onze hoop op het feit dat steeds meer mensen de hectiek van het westen verruilen voor de rust in het oosten.





GroenLinks

Er is in het hele land sprake van een tekort aan personeel in de zorg. In onze gemeente merk je dat ook als het gaat om de huisartsen. Er is te weinig opvolging voor huisartsen die met pensioen gaan. We moeten ons als gemeente inzetten om jonge huisartsen aan de regio te binden. Het is een lastig probleem waar wij ook geen pasklare oplossing voor hebben. We weten wel dat de gemeente wel aandacht heeft voor dit groeiende probleem. Mochten anderen goede oplossingen kunnen bedenken horen we het natuurlijk graag. 



ChristenUnie

 De ChristenUnie is het met deze stelling volkomen eens. Steeds meer zorg wordt dichter in de buurt van patiënten georganiseerd met de huisarts als spil van de eerstelijnszorg. De gemeente speelt ook een belangrijke rol in lokale zorg en ondersteuning aan u en mij en dat maakt dat huisarts en gemeente moeten samenwerken. Denk hierbij aan de Samen Doen teams en de rol die huisartsen spelen in het verwijzen in het kader van de jeugdhulp. De gemeente kan vestiging van huisartsen niet afdwingen. Wel kan de gemeente een proactieve rol spelen door in overleg te gaan met huisartsen en te inventariseren waar een grote werkdruk wordt ervaren en personele knelpunten kunnen gaan ontstaan. De ChristenUnie is van mening dat een aantrekkelijk vestigingsklimaat een belangrijke voorwaarde is om een mogelijk tekort aan huisartsen op te vangen. Essentieel hierbij is welke voorzieningen de gemeente te bieden heeft rondom o.a. zorg, werk, onderwijs, cultuur, recreatie en mobiliteit. Want continuïteit van goede en voldoende huisartsenzorg is een algemeen belang.






D66


We hebben al in de vorige periode ervoor gepleit dat dit werk ook door anderen kan worden gedaan. Bijvoorbeeld door mensen met wel de vaardigheden en opleiding maar zonder baan. Je zou zelfs kunnen denken om de asielzoekers of statushouders hiervoor in te zetten; vaak zijn dit hoger opgeleide mensen.








woensdag 27 november 2019

Tolerantie is gratis!



Afgelopen weken stond de racistische uiting aan het adres van Ahmad Mendes Moreira van Excelsior centraal in de media. En terecht. Het wordt tijd dat we ons nu eens echt gaan afvragen wat we nog tolereren rondom sportvelden. Of dat nou gebeurt in een bui van emotie of niet. Je kunt je afvragen wat er met mensen gebeurt op het moment dat men blijkbaar geen grenzen kent.
Er is écht iets aan de hand in ons land. Het lijkt soms of ieder individu zijn eigen norm kan stellen en dat de ander dit dus maar moet accepteren of tolereren. In de voorbereiding van deze column rees bij mij de gedachte dat tolerantie eigenlijk een wederkerig begrip is. Wat tolereren we van elkaar en wanneer vindt de ander dat het maar getolereerd moet worden? Dat zijn geen grote woorden maar het begint in onze achtertuin. Waarschuwen we onze buren dat onze pubers een wat luidruchtig feest gaan houden of hebben ze dat maar te tolereren? Hoe vaak tolereren we, als er op verjaardagsfeestjes de meningen over tafel vliegen over onze nieuwe buren die net iets anders leven dan we zelf gewend zijn? Laten we het toe als iemand zich aan de kassa laat gaan tegenover de kassière? Tolerantie is gratis en kan in het klein beginnen door een gesprek te beginnen met iemand die op dat moment wellicht iets doet wat niet past in onze eigen gedragscodes.
Tolerantie heeft te maken met voorbeeldgedrag en duidelijk zijn over datgene wat we niet tolereren. Tolerantie heeft te maken met het geven van een gevoel aan een ander dat hij of zij in volmaakte vrijheid kan leven en zich veilig mag voelen. Waar men zich ook bevindt, omdat we gedragingen waardoor de ander beschadigd wordt, niet tolereren.
Tenslotte een citaat van Nelson Mandela:
“Om vrij te zijn gaat het niet zozeer om los te komen van de kettingen waarmee je vast zit, maar om te leven op een manier waar je anderen respecteert en de vrijheid van anderen vergroot”.
De feestdagen staan voor de deur en zondag 1 december is het de 1e Advent.
Laat Kerst een feest zijn van vele Lichten voor iedereen. 


woensdag 20 november 2019

Is minder altijd beter?



De collega’s van VVD presenteerden laatst een motie om te zorgen dat niet meer gebieden in Hardenberg aangewezen werden als Natura2000 gebied. Onder andere de vloeivelden in De Krim werden daarbij genoemd. Dit is ook een landelijke trend om te kijken of we de stikstofproblemen aan kunnen pakken door minder natuurgebieden. De redenatie was in ieder geval dat we in een krimp terecht zouden komen, als we dat niet deden. ‘Is meneer Rodermond daartoe bereid?’

Tsja, hier moest ik toch even over nadenken. Gelukkig las ik een stuk in Trouw deze week waarin het verhaal stikstof-natuur nog eens uit de doeken werd gedaan. En uit het artikel blijkt dat Nederland nog redelijk onderaan bungelt wat betreft natuuroppervlakte. Wel is het zo dat de natuur flink versnipperd is, en dat het wel wat meer robuust kan. Zoals de gebieden in (bijvoorbeeld) Duitsland. Maar het neemt niet weg dat we juist de kwetsbare stukken, met veel waardevolle soorten planten en dieren Europees willen beschermen. En dat is wat Natura2000 doet.

Dan de oorzaken van de problemen: die zijn niet ineens ontstaan door de uitspraak van een rechter. Nee, het is al vele jaren bekend dat uitstoot van soorten stikstof een negatief effect heeft op de natuurlijke en leefomgeving. En we dachten landelijk dat het wel goed zou komen met compenserende maatregelen maar nee. En we kunnen dus nu ook niet maatregelen nemen die in feite de problemen in stand houden, zoals andere normen toepassen of gewoon minder natuur te willen hebben. Want juist het gedrag van ons mensen, met de uitstoot van stikstof, plastics en CO2 om maar wat te noemen, is wat aanpassing vraagt.

Waarom? Natuur is geen speeltje van een paar klimaatliefhebbers. Natuur is de basis van ons leven, en zorgt voor de grondstoffen die we zo hard nodig hebben. Natuur draagt bij aan de productie van ons eten, aan onze gezondheid en ons welzijn. We zouden er iets meer voorzichtig mee om kunnen gaan en het niet beschouwen als een lastig iets.

Wat dan wel? Er zijn vele voorbeelden van hoe het ook kan. De auto’s waarin we rijden worden steeds schoner, daar kunnen we nog meer winst halen. Ook in de productie bijvoorbeeld en in het ontwikkelen van schone brandstoffen. De huizen die we bouwen kunnen anders: houtbouw is een mooi voorbeeld van het verwerken van schone en klimaatvriendelijke grondstoffen in de leefomgeving. Waarbij ook de huizen makkelijker kunnen worden opgeruimd na gebruik. En de boeren laten steeds meer zien dat met nieuwe technieken en inzichten de agrarische sector winst pakt. Ander voedsel, meer lokaal en regionaal verwerken van producten en meer oog voor het welzijn van dier en mens; de vernieuwing is er al.

Ik hoop dat dit niet in de weg wordt gestaan door pleisters plakken op de verkeerde wond.

dinsdag 12 november 2019

Kunst en Cultuur; ook de kracht van gewoon doen!






Eind september was onder de noemer; “Hardstikke cultuur” de aftrap van het culturele seizoen in de gemeente Hardenberg. Vier dagen lang konden we allemaal genieten van een groot rijkdom aan culturele activiteiten. Een prachtig initiatief wat nog maar net bestaat, en vanuit de inwoners van de gemeente zelf tot stand is gebracht, en met succes! De ChristenUnie gelooft dat kunst en cultuur laat zien wie we zijn en waar we vandaan komen. Het is een essentieel onderdeel van onze lokale samenleving waarin we ontspanning, verbondenheid, educatie, ontwikkeling en plezier kunnen waarborgen. 

Met het zicht op een nieuw landelijk cultuurbeleid vanuit het rijk in 2021 denken wij dat het belangrijk is ook als gemeenteraad na te blijven denken over de plaats die kunst en cultuur in onze gemeente inneemt.  Wij geloven dat kunst en cultuur  verder gaat dan het aanbieden van een moment van ontspanning.

Een mooi voorbeeld hiervan is de theatervoorstelling; “Letter voor letter” waarbij laaggeletterheid onder de aandacht werd gebracht. In een veilige omgeving kon het voor sommige mensen lastige bespreekbare onderwerp toch besproken worden. Kunst en cultuur werd hier als een communicatiemiddel ingezet voor een sociaal probleem.



Ook voor het jeugdwerk in onze gemeente is kunst en cultuur een essentieel onderdeel van het werk om in contact te komen met jongeren. Doormiddel van culturele activiteiten zoals Hardenberg Buiten of Dedemsvaart Natuurlijk hebben jongerenwerkers de kans om te connecten met de jongeren, of hen een podium te bieden om hun eigentijdse talenten te tonen. We zien hiermee dat kunst en cultuur ook als middel bij een sociaal vraagstuk gebruikt kan worden. Wat kunst en cultuur extra bijzonder maakt is dat het naast de professioneel werkers, gedragen wordt door vrijwilligers.

En laat dat nou net zijn waar de gemeente Hardenberg de kracht van gewoon doen zichtbaar maakt. Samen de handen uit de mouwen om iets moois tot stand te brengen. Ook daarin, in dat stukje betrokkenheid van vrijwilligers, zien we cultuur! Vorige week was de jaarlijkse voorstelling van muziektheater VAKK.

In de Voorveghter kon het publiek genieten van de musical Shrek waarin jong- en oud talent te bewonderen was. Een moment van ontspanning, verbondenheid en zelfs educatie werd in anderhalf uur samengevat. Kunst en Cultuur is van voor EN door de inwoners van onze gemeente en  wat de ChristenUnie betreft, blijft er ook de komende jaren ruimte voor de ontwikkeling hiervan. We kijken uit naar wat het nieuwe cultuurbeleid in 2021 vanuit het rijk, voor extra mogelijkheden op gemeentelijk niveau gaat brengen.



Namens de Christen-Unie, de heer Stelpstra


dinsdag 5 november 2019

Politiek Hardenberg geeft mening over veiligheid in Hardenberg


Of je nou jong of oud bent: je moet je veilig voelen in je buurt. Daar zou de gemeente Hardenberg best

extra geld voor mogen uittrekken.

PvdA

De PvdA wil dat mensen zich veilig voelen in hun buurt en dat onze jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Veiligheid is een voorwaarde voor vrijheid. In een onveilige buurt kunnen mensen niet leven, kinderen niet spelen en ondernemers niet werken. Of het nu gaat om geweld, vandalisme, ondermijning, misbruik van uitkeringen of onbeschoft gedrag tegen hulpverleners; dergelijk gedrag moeten we hard bestrijden. Wij vinden dat je criminaliteit zo vroeg mogelijk moet aanpakken en dat we recidive tegen moeten gaan. Op straat moeten wijkagenten en jongerenwerkers kunnen werken aan een veilige en leefbare buurt. We willen dat jongeren eerder in beeld komen, zodat gezondheidsrisico’s als drugsverslaving of aansluiting bij het criminele circuit voorkomen kan worden, in plaats van behandeld en bestreden moet worden. En zijn wij bereid om hier meer geld voor uit te trekken? Daar kunnen we volmondig ‘ja’ op antwoorden. Sterker nog, afgelopen dinsdag hebben wij de Raad opgeroepen op juist hiervoor in 2020 extra geld in te investeren.



50Plus

De fractie van 50PLUS Hardenberg vraagt zich af waar is deze stelling op gebaseerd? De fractie van 50PLUS Hardenberg heeft geen signalen dat inwoners zich niet veilig zouden voelen in hun buurt. De vraag is dan ook is deze stelling reëel? Wanneer er inwoners zijn die zich niet veilig voelen in hun buurt zullen zij dit kenbaar moeten maken bij de gemeente. Wat er dan als oplossing uitkomt moet dan blijken. Aan iedere oplossing hangt ook niet altijd direct een prijskaartje. Iets kan bijvoorbeeld anders worden georganiseerd, zodat er wel een veilig gevoel is.



VVD

Onze inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid ingrijpt indien veiligheid in het gedrang komt. Zowel jong als oud hebben recht op een veilige woon- en werkomgeving. Wanneer nodig moeten hulpdiensten tijdig aanwezig zijn. In onze gemeente willen wij leven op onze manier, in vrijheid en veiligheid. Wanneer blijkt dat er gelden nodig zijn om de leefbaarheid en gevoel van veiligheid te optimaliseren moet daar budget voor vrijkomen, veiligheid is een kerntaak van de gemeente.



OpKoers.nu

‘Je moet je veilig voelen in de buurt’, lijkt ons een vrij logische stelling. Betreft dit dan de werkelijke onveiligheid of een gevoel van onveiligheid. Uit het veiligheidsonderzoek welke de gemeente heeft laten uitvoeren in 2018 blijkt dat de inwoners van de gemeente tevreden zijn over hun veiligheid en wordt er een gemiddeld cijfer gegeven van 7.7. Het is een gemiddeld cijfers dus er zullen wijken zijn waar het gevoel en de werkelijkheid anders is. Evenals aan het steeds groter wordende drugsprobleem in de gemeente Hardenberg zal er aandacht besteed dienen te worden aan de veiligheid in de buurt. Het veiligheidsonderzoek zal uit moeten wijzen waar de problemen liggen en in overleg met de inwoners kan er gekeken worden hoe de veiligheid of het gevoel van onveiligheid verbeterd kan worden. Laten we eerst een goed onderzoek doen, per buurt, en dan naar verbeterpunten kijken.



D66

Natuurlijk heeft de gemeente een taak als het gaat om veiligheid. Die taak kan op veel manieren worden ingevuld, onder andere door goede verlichting op fietsroutes, voldoende mensen op straat om overlast aan te pakken en door mensen te helpen om zelf maatregelen thuis te nemen. Denk dan aan het plaatsen van rookmelders en goede afsluiting van je huis.

Hiervoor hoeven we niet perse meer geld uit te geven, hooguit anders. Wij hebben wel vragen gesteld over de druk op de politie, een belangrijke partner in de zorg voor veiligheid. Want door aanslagen en protesten en grote evenementen is de politie onderbemand waardoor de veiligheid van onze inwoners in het gedrang komt. En door mensen met problemen in de wijken op te vangen kan dat ook een probleem worden. Al met al moeten we ook naar de landelijke politiek kijken, ook voor dit punt.



GroenLinks

Natuurlijk moet iedereen zich veilig voelen. Ook wij zien een aanwezigheid van criminaliteit, straatintimidatie en vandalisme. Dit moet aangepakt worden en geld mag daar eigenlijk geen factor in zijn. Een prijskaartje aan veiligheid hangen vinden we wat ongemakkelijk. Wij gaan niet lukraak geld beschikbaar stellen maar als er een goed plan is waar geld voor nodig is zal GroenLinks dat vast steunen.



CDA

Het CDA maakt zich zorgen over de criminaliteit in onze gemeente die gepaard gaat met de productie en handel in drugs. Jongeren beginnen steeds vroeger met het gebruiken van verdovende middelen. Een probleem wat we willen voorkomen in plaats van genezen. Daarom hebben we mede op initiatief van de PvdA er maandagavond voor gezorgd dat er extra geld komt voor een jongerenwerker die helpt voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden.



ChristenUnie

Onze veiligheid is voor de ChristenUnie topprioriteit. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de politie. De gemeente heeft invloed op waarborging van de veiligheid door te investeren in preventie. De gemeenteraad is met de wethouder in gesprek over preventiebeleid, omdat wij zorgwekkende ontwikkelingen zien rond jongeren, toenemende criminaliteit en middelengebruik. Eén van de maatregelen die wij willen nemen is investeren in jeugdwerkers (straathoekwerkers). Maar je veilig voelen moet ook uit andere aspecten blijken: goede verlichting, kinderen die veilig buiten kunnen spelen, (meer) omzien naar elkaar. Naast een taak voor de overheid vraagt dit ook om eigen verantwoordelijkheid.


woensdag 30 oktober 2019

Gaat de stikstofcrisis leiden tot een nieuwe recessie? (30-10(






Je kunt geen nieuwsbericht openen of het gaat wel over stikstof en de eventuele consequenties voor natuur en economie. Met voorstanders en tegenstanders. Demonstraties van boeren die zorgen hebben over hun bestaansrecht en van anderen die zich zorgen maken over de klimaatverandering. Allemaal terechte zorgen. Maar wat doet onze overheid nu uiteindelijk. Weinig! Het stikstofdossier verdeeld de politiek daar waar eensgezindheid verbinding tot de oplossing kan leiden. Mogelijk gevolg hiervan is dat er miljarden verspild zullen worden aan juridisch en politiek gesteggel. Wat uiteindelijk leidt tot alleen maar verliezers. Maar hoe groot is de stikstof problematiek nu eigenlijk? Het antwoordt daarop is al even complex als de discussie over de klimaatverandering. Daarover gesproken; wat is de oorzaak eigenlijk? Is dat CO2 en dus eigenlijk alle vervuilende activiteiten die we als mens ondernemen of is dat Stikstof waar bepaalde habitats (soorten en plantjes) niet tegen kunnen? Of is het een heel ander probleem? Zoals dat de zon van af 1975 steeds warmer is geworden en de hoek van de aarde ten opzichte van de zon veranderende is waardoor de straling van de zon op de aarde steeds directer wordt? De wetenschappers zijn het daarover duidelijk niet met elkaar eens. En wat vinden wij? Daarmee zijn we terug bij de demonstraties. Boeren die bang zijn voor hun voortbestaan. Bouwprojecten die dreigen te komen stilliggen, met als gevolg dat er weer veel werknemers op straat komen te staan. Over de maximale snelheid die naar beneden moet of de Formule 1 op Zandvoort. Aan de andere kant staan de klimaatactivisten die van de klimaatverandering hun nieuwe natuurlijke vijand hebben gemaakt. En dan is het kringetje rond en eindigen we in politiek en juridisch geldverslindend gesteggel. Maar moet het werkelijk zo of kan het ook anders? We weten nog zo weinig over de effecten van stikstof. Moeten we niet eerst gewoon een pas op de plaats maken en toekomstige beslissingen niet nemen op ingewikkelde rekenmodellen, die we nu gebruiken voor het berekenen van stikstofdepositie, maar op basis van daadwerkelijke cijfers verkregen uit praktijkmetingen? Ligt daar niet de oplossing? Snelheid maken met het opzetten van het meetnet en dan verder op de ingeslagen weg van innovatie. Dat is waar we in Nederland goed in zijn! Laten we stoppen met ongenuanceerde en niet onderbouwde uitlatingen over bijvoorbeeld een halvering van de veestapel en schrappen van natuur. Laten we het geld dat we zouden besteden aan juridische procedures en de gevolgen van een economische crisis gebruiken voor die innovatieve oplossingen! Dan nemen we de zorgen weg bij heel veel mensen. De boeren kunnen werken aan minder stikstofuitstoot en een beter verdienmodel, de bouwsector kan door en mensen behouden hun baan, maar ook gaan we door met de zorg en inrichting van onze waardevolle natuurgebieden. Zo voorkomen we met elkaar dat we in een recessie terechtkomen. Waar we met elkaar vooruitgaan in plaats van steeds verder achteruitboeren.



Erik Back

VVD Hardenberg







‘Achter oet'n hals proaten’


maandag 21 oktober 2019

Boeren, burgers en buitenlui (23 oktober 2019)


De gemoederen liepen weer hoog op vorige week. Optochten van trekkers naar Zwolle en naar Den Haag. Frustratie die goed te begrijpen is want de boeren hebben immers die ruimte gekregen van de Haagse politiek. Jaren van falend beleid om het mestprobleem in Nederland te beteugelen zorgde er voor dat onze hoogste rechter, de Raad van State een streep zette door de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dat PAS moest er voor zorgen dat er minder stikstof, sterkere natuur en economische ontwikkeling zou komen.

 Bedrijven kregen daardoor extra stikstof op krediet. Maar met het verminderen en dus terugbetalen van de stikstof kwam het maar niet. Nog een keer blijkt nu weer dat we met zijn allen, burgers, boeren, fabrieken en transport te veel stikstof (ammoniak en stikstofoxide)in de lucht blazen. Dat was al eerder zo. Toen noemden we het mestoverschotten en zure regen door de auto’s en moesten er grote verwerkers komen die de mest gingen verwerken tot.... ja tot wat eigenlijk? Gedroogde mest?

Auto’s moesten voldoen aan een maximum stikstofuitstoot.



De gevolgen van de hoge stikstofgehaltes in de lucht worden steeds duidelijker. Deze extra bemesting van natuurgebieden zorgt onder andere voor heidevelden met gras in plaats van heide. Maar ook in bossen en veengebieden verdwijnen in rap tempo planten en dieren. Ook het verdwijnen van ca 75% van de insecten is deels te wijten aan het teveel aan ammoniak en stikstofoxide in de lucht. Nog even en we hebben geen natuur meer in Nederland.

Maar is dat nou de schuld van de boeren?

Wij vinden van niet. Het probleem is dat Nederland ca 80 % van de landbouwproductie exporteert. Dat zou niet erg zijn als we daarmee onze natuur door de extra bemesting niet zouden vernielen.

 

We vinden daarom dat iedereen moet bijdragen aan de oplossing. Dat kan ook door het over een andere boeg te gooien. Niet alles kan meer maar er zouden nieuwe dingen moeten kunnen: Als bedrijven moeten betalen voor CO2 uitstoot, dan moeten boeren kunnen verdienen aan het vastleggen ervan, bijvoorbeeld in bomen, fruit of in de bodem. In de bouw kijkt men met hernieuwbare belangstelling naar hout als bouwstof. Maar ook kunnen er op bepaalde plekken rondom natuurgebieden zonnevelden worden aangelegd. Hierdoor kan het waterpeil verhoogd en kan tussen de panelen kruidenrijke beplanting worden aangelegd. De boer krijgt dan betaalt voor de energie, de hogere grondwaterstand en bevordering biodiversiteit.

 

De boeren zitten nu vast in hun verdienmodel. Die kunnen niet zo maar een-twee-drie de bedrijfsvoering omgooien. Maar de boer is niet het probleem maar de sleutel naar de oplossing juist vanwege de goede mogelijkheden die er zijn en komen om het probleem aan te pakken. De nederlandse agrarische sector is de meest innovatieve ter wereld. Gezamenlijk als boeren, burgers en buitenlui kunnen we dit probleem oplossen. Dat betekent een diversere landbouw, natuurinclusief en ook in staat om andere diensten te leveren dan alleen het produceren van voedsel. Dat is niks nieuws want boeren onderhouden al eeuwen het mooie Hardenbergse landschap.



Partij van de Arbeid

Rein Jonkhans (fractievoorzitter)


zondag 13 oktober 2019

Constructief (16 oktober 2019)




Een aantal weken geleden bespraken we in de Gemeenteraad het plan voor de Rheezermaten. In dat gebied mag de natuur terugkeren. Het is een ontzettend groot natuurontwikkelingsplan dat hoort bij het plan Ruimte voor de Vecht. Hierdoor kan De Vecht haar natuurlijk verloop terugkrijgen. U kunt zich voorstellen dat mijn fractie erg enthousiast was, tenminste dat waren we.
Want dat duurde niet lang. Al snel hoorden de bezwaren tegen een wandelpad dat in het noorden van het gebied zou moeten komen liggen. Buurtbewoners zagen het niet zitten en ook natuurorganisatie IVN was tegen het pad. En eigenlijk was het pad ook helemaal niet nodig want er liggen goede paden rondom het gebied. Er was voor GroenLinks geen reden om het gebied te verstoren door ook nog een wandelpad door het gebied te leggen.



Fractielid Stijn Jager is bij de locatie op bezoek geweest. Samen met een aantal andere raadsleden, steunfractieleden, omwonenden en andere betrokkenen. Daar werden de vermoedens van GroenLinks alleen maar bevestigd. Een wandelpad moet je daar gewoon niet willen.



GroenLinks heeft via een amendement samen met de VVD en D66 nog geprobeerd om het pad uit de plannen te krijgen. Helaas hield de coalitie vast aan het oorspronkelijke plan en kan het pad er dus komen. Dan kom je als fractie bij het volgende vraagstuk. Je amendement is namelijk weggestemd en wat doe je dan? Stem je dan tegen het hele plan? Ondanks dat je wel voor de natuurontwikkeling bent? Nee. Het pad was een klein onderdeel van het hele plan en dan gaan wij niet tegen stemmen. Want Hardenberg wordt er wel degelijk mooier en groener door.



Op die manier proberen wij alle raadsvoorstellen te wegen. We stellen de vraag of de gemeente er beter van zou worden. Het kan dat het antwoord op die vraag ja is maar dat we toch nog bezwaren hebben. Dat we de plannen niet ver genoeg vinden gaan of dat het duurzamer moet. Dan zullen we er alles aan doen om die aanpassingen te krijgen. En als dat uiteindelijk niet lukt, en we vinden wel dat het een stap vooruit is voor de gemeente dan gaan wij niet tegenstemmen.



Ondertussen ligt de begroting er ook. In de begroting staat waar de gemeente haar geld aan gaat uitgeven. En ook hier zullen we steeds de afweging maken of de gemeente er beter van gaat worden. Voor ons is dat de manier waarop wij oppositie willen voeren. Scherp op de inhoud maar ook met een constructieve instelling. En dat zullen we altijd proberen of het over een wandelpad gaat of dat het straks over de begroting gaat. Hier hoort ook bij dat je soms niet krijgt waarvoor je je hebt ingezet. Neem het voorbeeld van het wandelpad, ja dat zal er gewoon komen want de meerderheid van de Raad was het ermee eens. Dan is dat zo, ook dat is democratie. We zijn het niet eens maar we nemen ons verlies en richten ons op het volgende onderwerp waar we ons als Raad over moeten buigen.



Eigenlijk komt de opstelling van GroenLinks wel overeen met was Jesse Klaver aankondigde in Den Haag te gaan doen. Stoppen met scorebord politiek en daar voor de begrotingen stemmen omdat het Nederland beter maakt. Nou kwam dat wel heel erg over alsof GroenLinks alle besluiten van de regering gaat gedogen. Dat is niet zo, een slecht voorstel is een slecht voorstel en daar stem je tegen. Maar steeds de afweging maken of het beter is voor Nederland dat lijkt me een goede instelling. Zo doen we het in Hardenberg al een hele poos.



Romano Boshove,

GroenLinks

maandag 7 oktober 2019

De energietransitie en de leefbaarheid van de omgeving (9 oktober 2019)


Tijdens de raadsvergadering van 24 september jl. heeft de fractie van 50PLUS Hardenberg een motie vreemd ingebracht. De motie had betrekking op de leefbaarheid van het gebied Bergentheim, Kloosterhaar, Sibculo. Zoals bekend loopt er een onderzoek om in dit gebied te komen tot het plaatsen van windmolens. De motie vreemd is door de fractie van 50PLUS Hardenberg ingebracht omdat er uit de berichtgeving in Hardenberg.

Nu  van 11 september jl. en de Stentor van 7 september jl. duidelijk is geworden dat er al plannen zijn om ook aan de Duitse kant van dit gebied windmolens te plaatsen. Om te voorkomen dat de inwoners in het gebied Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo ingebouwd  worden met windmolens is de fractie van 50PLUS Hardenberg van mening dat er zo snel mogelijk overleg moet worden gepleegd over deze plannen met de Duitse autoriteiten met betrekking tot de plaatsing van windmolens. De opdracht vanuit deze motie was aan het college van B&W om de plannen die er zijn voor het plaatsen van windmolens op het grondgebied van de gemeente Hardenberg even aan te houden totdat dus het gevraagde overleg had plaatsgevonden met de Duitse autoriteiten. Op het voorstel van de fractie van 50PLUS Hardenberg werd door o.a. de VVD fel gereageerd als zou de fractie van 50PLUS Hardenberg tegen de energietransitie zijn. Zelfs werd gesteld dat er geen vertrouwen was in het college door 50PLUS Hardenberg. Dit is een opmerking die helemaal nergens op slaat en ook niet in de motie aan de orde was. Overigens laten wij deze opmerking aan hen die deze hebben uitgesproken! Ondanks uitleg aan de overige raadsleden moeten wij helaas constateren dat het behalen van de energietransitie kennelijk bij de fracties die zo fel en onheus op ons reageerden ten koste mag gaan van de leefbaarheid van  onze inwoners. De fractie van 50 PLUS Hardenberg betreurt dat. Wat overigens haaks staat op dit geheel is dat het college in de begroting 2020 schrijft dat de gemeente Hardenberg samen met andere gemeenten een Regionale Energie Strategie wil opstellen. Naar de mening van de fractie van 50PLUS Hardenberg vallen daar de autoriteiten in de grensgemeenten ook onder. De fractie van 50PLUS Hardenberg stelt zich geheel ten dienste van de inwoners van de gehele gemeente Hardenberg, is beslist niet tegen de voorgenomen energietransitie maar wenst de leefbaarheid van de inwoners, met name in het gebied Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo daarbij niet uit het oog te verliezen. Mogelijk dat er inwoners zijn die toch eens een gesprek met de fractie van 50PLUS  Hardenberg willen hebben. Dat kan! Laat ons dit weten door een mail te sturen naar
50Plushardenberg@gmail.com. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken.
Namens de Fractie 50PLUS Hardenberg
Gijs Schuurman    -    Linda Verschuur-Otter.

dinsdag 1 oktober 2019

4 oktober 2019 De gemeente moet zich er hard voor maken dat er in Hardenberg psychiatrische hulp blijft worden aangeboden. Je hebt een regiofunctie, of niet.




 Onderstaande de reacties van de politieke partijen:



De gemeente moet zich er hard voor maken dat er in Hardenberg psychiatrische hulp blijft worden aangeboden. Je hebt een regiofunctie, of niet.


OpKoers.nu
Moet de gemeente de psychiatrische hulp gaan bieden? Het is in de grensstreek niet zo dat er alleen een tekort is aan psychiaters, ook huisartsen hebben dit probleem, het blijkt dat jonge artsen zich hier niet zo graag vestigen, is Hardenberg niet bruisend genoeg?
Wij als raad kunnen natuurlijk niet op de stoel van een psychiater of huisarts gaan zitten, wat we wel kunnen is om te proberen Hardenberg zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze groep zodat men zich hier graag wil gaan vestigen.
We moeten dus zorgen voor een goede leefomgeving waarin er goede en voldoende woningen zijn, goede opleidingsmogelijkheden en ook goede ontspanningsmogelijkheden.

ChristenUnie
De ChristenUnie is het met deze stelling volkomen eens. Een goede geestelijke gezondheid is even belangrijk als een goede fysieke gezondheid. Voor deze beide vormen van gezondheid moeten onze inwoners in de eigen gemeente terecht kunnen. Met een goede geestelijke gezondheidszorg kunnen psychische aandoeningen waar mogelijk worden voorkomen. Het failliet gaan van de Vechtdal Kliniek vanwege een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel in de regio, is een belangrijk signaal aan de politiek om zich sterk te maken voor het blijven aanbieden van goede en gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Met een fantastisch nieuw ziekenhuis in aanbouw moet het ook mogelijk zijn deze zorg te blijven realiseren.

CDA
CDA is het eens met de stelling. Het gaat hier om mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden en waar zorgvuldig gekeken moet worden welke hulp zij nodig hebben. Bij voorkeur in hun vertrouwde woonomgeving. De invloed van de gemeente is gering als het gaat om het ‘daadwerkelijk regelen van bijvoorbeeld intensieve ambulante hulp thuis of dichtbij huis’. Het aanbod van de psychische zorg sluit in steeds mindere mate aan op de toegenomen vraag. In de gehele provincie is er een nijpend tekort aan psychiaters en psychologen. Om hen naar de regio Hardenberg te trekken kan de gemeente o.a. het woonaanbod met de aantrekkelijke omgeving onder de aandacht brengen. Daarnaast is het mede vergroten van het aanbod aan de voorkant (preventie) en de achterkant (nazorg, o.a. mogelijkheden tot beschermd wonen) iets waar de gemeente Hardenberg zich sterk voor kan (blijven) maken. Het bieden van de juiste zorg is een landelijk thema. Hiervoor en over ‘hoe om te gaan met wachtlijsten' is mogelijk nog iets te leren van andere regio’s. Het CDA blijft zich waar mogelijk inzetten voor ‘de meest toegankelijke gemeente van Nederland’, ook voor mensen die psychiatrische hulp nodig hebben.
50PLUS
Het is belangrijk dat in de gemeente Hardenberg psychiatrische hulp aangeboden blijft. Maar zowel op lokaal, provinciaal als op landelijk niveau staat de GGZ onder druk. Er zijn onder andere problemen vanwege financiering, personeelstekorten en het sluiten van klinieken. In Hardenberg is onlangs de Vechtdal Kliniek failliet gegaan. De reden van dit faillissement is onder andere personeelstekort aan psychologen en psychiaters. Het werven van personeel wordt door een GGZ-instelling opgepakt en de gemeente heeft hier geen invloed op. Het sluiten van een GGZ-instelling heeft een grote impact op inwoners die hier gebruik van maken. 50PLUS Hardenberg hecht veel waarde aan de regiofunctie want het biedt verschillende functies binnen en buiten de gemeentegrenzen. De vraag is in hoeverre de regiofunctie hier van invloed kan zijn omdat de GGZ landelijk onder druk staat. Omliggende gemeenten kampen met dezelfde problemen. Vanuit de regiofunctie zou het mooi zijn dat GGZ-instellingen en andere zorgaanbieders elkaar vinden, samenwerken en goede zorg leveren.

GroenLinks
GroenLinks is geschrokken van het bericht dat Vechtdal Kliniek sluit. Psychiatrische hulp is van groot belang. Helaas heeft de privatisering en de crisis in de zorg ook hier toegeslagen. We moeten er absoluut voor zorgen dat psychiatrische hulp beschikbaar blijft. Maar zoals wij hebben begrepen is de zorg ook nu nog beschikbaar. De zorg zal noodgedwongen over worden genomen door andere zorgverleners, het is naar dat dit zorgverleners op een grotere afstand van Hardenberg zijn. Het zou goed zijn om te kijken of de zorg zo nog voldoende bereikbaar is. 


D66
Psychiatrische hulp is erg belangrijk. We zien een toenemende vraag voor dit type hulp, ook omdat steeds meer mensen met een hulpvraag ‘in de wijk’ blijven wonen. Door nieuw beleid, bezuinigingen en regeldruk komt ook de psychiatrische hulpverlening onder druk te staan. Dit levert allerlei problemen op. Voor de cliënten zelf maar ook voor de buren van de cliënten. We horen verhalen over overlast, gevaarlijke situaties en zelfs bedreiging. Helaas gebeurt het ook dat mensen die geen hulp krijgen, of onvoldoende, kiezen voor het beëindigen van hun leven, soms via gevaarlijke methodes.

VVD
“Wij vinden psychiatrische zorg dichtbij erg belangrijk. Als gemeente moeten we onze mogelijkheden optimaal benutten om ook psychiatrische zorg dichtbij te behouden.”

PvdA
Het faillissement van Vechtdal Kliniek is jammer en heeft vooral te maken met een enorm t kort aan psychiaters en psychologen. Dat tekort doet zich in de gehele psychiatrische gezondheidszorg voor. De cliënten in Hardenberg blijven trouwens niet in de kou staan. Organisaties in de regio, die ook actief zijn in Hardenberg nemen cliënten én personeel over. Natuurlijk kan de gemeente zorgen voor een goed vestigingsklimaat voor dergelijke instellingen en hun personeel. Wij blijven er op toezien dat dat op een goede manier gebeurd. Als de minister nu dan werk maakt van meer opleidingsplaatsen voor psychiaters en psychologen, hebben we hoop op een goede afloop!